News

Rafila respinge testarea antidrog a elevilor în masă. “Nu are niciun fel de beneficiu”

Ministrul sănătății a respins categoric introducerea unei politici de testare antidrog a elevilor în masă, subliniind că nu ar fi dus decât la discriminare şi stigmatizare
14.10.2023 | 13:23
Rafila respinge testarea antidrog a elevilor in masa Nu are niciun fel de beneficiu
Rafila respinge testarea elevilor antidrog. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Alexandru Rafila a respins sâmbătă ideea introducerii testării antidrog în masă a elevilor. Acesta a precizat că o astfel de politică nu există nicăieri în lume și a subliniat că nu ar aduce niciun beneficiu, în vreme ce costurile sociale ar fi uriașe.

Rafila respinge testarea antidrog a elevilor

Mai mult, ministrul PSD al sănătății a subliniat că, din punct de vedere logistic, o astfel de politică publică ar fi imposibil de pus în practică.

ADVERTISEMENT

“Au venit tot felul de propuneri, testarea în masă. Nu există aşa ceva nicăieri şi nu ar fi creat decât discriminare şi stigmatizare. În primul rând, că nu are niciun fel de beneficiu. Prima întrebare este care este beneficiul? După ce depistezi, care este pasul?

În primul rând că nu poţi să testezi un copil decât dacă părintele lui acceptă lucrul ăsta şi el, la rândul lui, acceptă. Grupul de lucru pe care l-am constituit a menţionat acest lucru, trebuie făcut într-un anumit context. Trebuie să faci lucrul ăsta confidenţial. Nu îl faci dimineaţa când vine la şcoală. Şi din punct de vedere logistic este imposibil de pus în aplicare un astfel de sistem”, a declarat ministrul Rafila la emisiunea Insider Politic.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că soluția este ca testarea să se facă în centre specializate, însă doar la cererea părintelui și cu acordul copilului, sau în cazurile de intoxicație. El a precizat că testarea trebuie făcută într-un centru unde apoi copilul poate primi tratament sau consiliere.

“Preferăm să avem nişte centre în care să poată să facă testare la solicitarea părintelui şi cu acordul copilului sau într-o situaţie de intoxicaţie acută, că discutăm despre o intoxicaţie, unde să faci această testare şi să poţi să-l şi consiliezi sau să-l şi tratezi medicamentos”, a mai spus ministrul sănătății.

ADVERTISEMENT

Centrele dezvoltate de Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila a precizat că ministerul ia în calcul dezvoltarea a două tipuri de centre. Unul în care să se poată face o testare simplă, de exemplu un test rapid de urină, iar ulterior testarea toxicologică propriu-zisă de performanţă, la nivelul spitalelor sau la nivelul centrelor de medicină legală pentru a preveni rezultatele fals pozitive.

Acesta a precizat că accentul ar urma să fie pus pe un al doilea tip de centre, acolo unde cei cu probleme să poată primi tratament, atunci când este cazul, sau consiliere psihologică de specialitate, pe care o poate acorda doar un psihiatru.

ADVERTISEMENT

“Trebuie şi partea cealaltă, la asta ne gândim cel mai mult, unde facem consilierea psihologică, tratamentul, pentru că îţi trebuie un psihiatru, dacă ai nevoie de tratament medicamentos, trebuie să existe şi consiliere pentru familie şi lucrul ăsta nu trebuie legat direct, chiar dacă din punct de vedere administrativ un astfel de centru poate să aparţină de un spital de psihiatrie, el nu trebuie să fie în spitalul de psihiatrie, pentru că există o anumită reticenţă”, a mai precizat ministrul Rafila.

Acesta a subliniat că soluția autorităților în criza drogurilor nu trebuie să conducă la efecte perverse, unde este accentuată drama victimelor acestui fenomen.

“Foarte important este să nu creăm discriminare, să nu creăm stigmatizare şi oamenii să vină pentru că simt că acolo au răspuns la problemele lor. Vă daţi seama, şi într-o familie unde există un copil care are o astfel de problemă, deja este o tragedie, poate fi o tragedie”, a mai spus Rafila.

ADVERTISEMENT