News

Rafila vrea acces în spitale pentru toți pacienţii, fie că sunt sau nu infectaţi cu coronavirus: „Toţi trebuie să beneficieze“

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că încearcă să găsească soluţii pentru a asigura servicii medicale tuturor pacienţilor, fie că sunt sau nu infectaţi cu coronavirus.
09.12.2021 | 13:48
Rafila vrea acces in spitale pentru toti pacientii fie ca sunt sau nu infectati cu coronavirus Toti trebuie sa beneficieze
ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a declarat, joi, că se lucrează la găsirea unor soluții pentru ca pacienţii cu COVID să poată fi diagnosticaţi, evaluaţi, trataţi şi monitorizaţi în regim ambulatoriu, astfel încât să se reducă presiunea pe spitale, iar cei cu alte patologii să aibă acces la unităţile medicale.

Alexandru Rafila consideră că se impune dezvoltarea capacității serviciilor medicale ambulatorii.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să ne asigurăm de funcţionalitatea serviciilor medicale în această perioadă şi aici lucrăm pentru dezvoltarea capacităţii serviciilor medicale ambulatorii, de la diagnostic, evaluare, tratament şi monitorizarea pacienţilor COVID în regim ambulatoriu ca să putem să scădem puţin presiunea pe spitale şi pacienţii cu alte patologii să aibă acces la spitale“, a afirmat Rafila.

„Nu putem să considerăm că unii sunt mai importanţi decât alţii“

„Trebuie să fim extrem de precauţi când limităm accesul pacienţilor în spitale datorită situaţiei epidemiologice, pentru că aici nu putem să considerăm că unii sunt mai importanţi decât alţii, toţi trebuie să beneficieze de servicii medicale, fie că sunt infectaţi, fie că au alte patologii, ăsta e un lucru la care lucrăm acum în mod direct, să găsim o soluţie pentru medicaţia administrabilă în ambulatoriu pentru infecţia cu noul coronavirus“, a adăugat ministrul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai spus că trebuie găsite soluţii pentru finanţarea corespunzătoare a programelor de sănătate pentru pacienţii cu boli cronice.

„Una dintre priorităţile mele cel puţin este să găsim împreună cu organizaţiile profesionale ale medicilor în general, ale medicilor de familie în special, acel cadru care să stimuleze acordarea de servicii medicale preventive, medicina omului sănătos, dar şi pachetul de alte tipuri de investigaţii, screening, și așa mai departe, care pot să prevină agravarea unor boli cronice sau să depisteze alte boli care au nevoie de alte tipuri de intervenţii“, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Rafila a mai spus că una dintre preocupările sale este optimizarea activității ministerului pe care îl conduce: „Un lucru la fel de important este recâştigarea funcţionalităţii Ministerului Sănătăţii, care, din păcate, a avut de suferit în ultimii ani şi lucrăm acum cu un grup de colegi să-l punem în funcţiune şi să poată să răspundă atribuţiilor pe care le are, conform legilor din România.“

Certificatul de care România avea nevoie în august

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a vorbit miercuri despre proiectul de lege la care se lucrează pentru găsirea unei soluţii pentru situaţii de criză epidemiologică, atunci când numărul de cazuri creşte.

ADVERTISEMENT

„Principiul de introducere a acestui certificat este următorul: e un certificat temporar care este introdus după o perioadă de trei săptămâni de creştere consecutivă, un indice de 1,5, adică de 1,5 ori. De ce acest indice? Pentru că, în vară, începând cu data de 5 iulie, am avut o astfel de creştere care a continuat timp de 16 săptămâni. Practic, probabil că un astfel de document trebuia să fie introdus la începutul lunii august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia, decesele. Din păcate, filozofia a fost atunci diferită, şi în perioade de creştee s-au intrrodus relaxări“, a spus Rafila la Antena 3.

Ministrul a precizat că certificatul Covid nu va mai fi obligatoriu în momentul în care avem o perioadă de trei săptămâni de descreştere. „Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.“

„În momentul când avem o perioadă de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă“, a explicat Rafila.

ADVERTISEMENT