News

Raiffeisen Bank refuză să rupă legăturile cu Moscova: ”Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa”

Raiffeisen Bank refuză să rupă legăturile cu Moscova, în ciuda faptului că Occidentul a pus presiuni pe toate țările să rupă legăturile cu Rusia și să impună sancțiuni.
22.03.2023 | 18:01
Raiffeisen Bank refuza sa rupa legaturile cu Moscova Rusia va ramane intotdeauna importanta pentru Europa
Raiffeisen Bank a trecut la închiderea conturilor clienţilor români Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Raiffeisen Bank refuză să rupă legăturile cu Moscova, fiind de părere că Rusia nu poate fi îndepărtată de Europa. De altfel, ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a transmis într-un interviu că țara sa nu se poate să stea departe de Rusia, lucru care nu ar fi normal posibil pentru nimeni.

Raiffeisen Bank refuză să rupă legăturile cu Moscova

Ministrul de externe Alexander Schallenberg crede că Europa și Austria ”nu se pot decupla total de Rusia”, considerând că întregul scandal iscat în ultima vreme legat de banca Raiffeisen și refuzul de a rupe legăturile cu Rusia e artificial creat și o falsă problemă.

ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care autoritatea pentru sancțiuni din SUA a lansat o anchetă asupra Raiffeisen Bank International, sporind controalele asupra băncii din Austria, care își menține un rol cheie în economia rusă. În urma acestui control au scăzut inclusiv acțiunile băncii la Viena, lucru considerat oarecum o lovitură de către experți.

”Rusia va rămâne întotdeauna importantă pentru Europa. Dostoievski şi Ceaikovski rămân o parte a culturii europene, fie că ne place sau nu. Va continua să fie cel mai mare vecin al nostru. Va rămâne a doua mare putere nucleară din lume. A crede că nu va mai exista Rusia şi că ne putem decupla în toate domeniile este o iluzie”, a declarat Alexander Schallenberg pentru Reuters. Totuși, ministrul a declarat că Austria se îndepărtează de Rusia, însă acest lucru nu poate fi total și nici nu se poate întâmpla peste noapte.

ADVERTISEMENT

Mai mult, oficialul austriac crede că multe companii din Occident fac în continuare afaceri cu Rusia, astfel că e ipocrizie ca cineva să arate cu degetul doar banca austriacă, drept exemplu negativ. Viena e considerată în continuare de experți drept un magnet pentru banii rușilor.

Raiffeisen a rămas ancorată puternic în Rusia, chiar la 1 an de la război, și e una dintre puținele bănci străine de pe lista celor 13 instituții sistemice a Băncii Centrale ruse. În condițiile în care economia Rusiei e afectată de sancțiunile occidentale, prezența băncii austriece la Moscova e o mână de ajutor dată Rusiei, consideră experții.

ADVERTISEMENT

O mare problemă a fost declanșată de Raiffeisen atunci când banca a participat la un sistem rusesc de acordare a unor scutiri de plată a împrumuturilor pentru soldaţii care luptă în Ucraina. “Companiile austriece trebuie să respecte regulile austriece, dintre care o parte sunt sancţiunile Uniunii Europene. Haideţi să fim realişti. 91% dintre companiile occidentale sunt încă în Rusia şi fac ceea ce este raţional: aşteptare, izolare, îngrădire, împrejmuire”, a declarat ministrul austriac de Externe, potrivit Reuters.

Există destule bănci americane, dintre care una cu numele Bank of America, prezente în Rusi. Lista este un fel de ‘who’s who’ în lumea bancară occidentală“, a mai transmis oficialul. Un reprezentant al Bank of America a ținut să îi ofere o replică și a justificat prezența băncii americane în Rusia: “Activităţile noastre sunt axate pe respectarea tuturor sancţiunilor”.

ADVERTISEMENT

În încheiere, Schallenberg a lăsat să se înțeleagă că nu ar avea logică acum ca Europa să introducă noi sancțiuni împotriva Rusiei, în condițiile în care există deja multe sancțiuni. “Este o armă foarte contondentă. Am avut pachete masive de sancţiuni. Daţi-le timp să funcţioneze“, a concluzionat reprezentantul Austriei.

ADVERTISEMENT