Sport

Rămâne Edi Iordănescu la echipa națională? Ar porni într-o misiune infernală pentru CM 2026!

Contractul lui Edi Iordănescu cu FRF expiră după Euro 2024. Părțile sunt în negocieri, dar selecționerul și-ar asuma un obiectiv greu de atins, calificarea echipei naționale la CM 2026
27.03.2024 | 17:53
Ramane Edi Iordanescu la echipa nationala Ar porni intro misiune infernala pentru CM 2026
Edi Iordănescu va conduce sigur echipa națională la Euro 2024, încă nu e clar dacă va continua și în campania pentru CM 2026
ADVERTISEMENT

Nu e clar care va fi selecționerul României după Campionatul European din vara care va veni. Contractul lui Edi Iordănescu o să expire după turneul final. El și conducerea Federației nu au ajuns încă la un acord pentru prelungirea colaborării, dar nici nu le e clar că se vor despărți după competiție.

Edi Iordănescu și Răzvan Burleanu negociază un contract valabil după Euro 2024

FRF l-a angajat pe Iordănescu în ianuarie 2022 și l-a păstrat în funcție după o prestație dezamăgitoare a echipei naționale în Liga Națiunilor, prima competiție în care Edi i-a condus pe tricolori. Conform contractului, Burleanu avea posibilitatea să-l demită fără despăgubiri pe Iordănescu în urma Nations League.

ADVERTISEMENT

A ales să-l păstreze, ceea ce s-a dovedit o idee bună, din moment ce același selecționer ne-a calificat la Campionatul European și a realizat performanța aceasta într-o manieră surprinzătoare, a câștigat grupa și nu a pierdut niciun meci. Răzvan și Edi au ajuns din nou în situația să negocieze, din moment ce acordul expiră după Campionatul European.

Ce se va întâmpla mai departe? Mihai Stoichiță a anunțat la FANATIK SUPERLIGA că Iordănescu și Burleanu se vor așeza la masă pentru tratative. Scopul ar fi prelungirea cu patru ani a contractului, până în 2028. Stoichiță e șeful Departamentului Tehnic din FRF și mai ales el a insistat pentru angajarea lui Edi în detrimentul lui Boloni în 2022.

ADVERTISEMENT

Echipa națională va avea o misiune extrem de grea către CM 2026

Ce ar presupune prelungirea colaborării? După European, Iordănescu și România ar porni în campania pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2026. Turneul acela va conține 48 de formații, cele mai multe din istorie, însă numărul mare al participantelor nu simplifică mai deloc accesul la competiția pe care o vor organiza SUA, Canada, Mexic.

Preliminariile din Europa rămân unele foarte dure. Va căpăta bilet pentru CM câștigătoarea grupei, iar a doua clasată o să participe într-un playoff cu semifinale și cu finale, ca acesta disputat recent pentru Euro. Repartizarea în urnele pentru tragerea la sorți care va avea loc în noiembrie anul acesta va fi făcută în funcție de clasamentul FIFA.

ADVERTISEMENT

Conform ierarhiei de astăzi, România s-ar afla în urna a doua, deci am fi într-o situație bună. Păstrându-și poziția de la tragere, echipa lui Iordănescu ar merge la barajul pentru ultimele patru locuri de Mondial. În preliminarii vor exista 12 grupe, cu 12 câștigătoare calificate direct.

Pentru completare până la 16 locuri, câte are Europa, va fi organizat barajul cu cele 12 ocupante ale locurilor secunde plus patru naționale din Liga Națiunilor, cele mai bune care nu au prins primele două locuri în preliminariile clasice.

ADVERTISEMENT

Cum ar arăta acum urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026:

Urna 1: Franța, Anglia, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, Italia, Croația, Germania, Elveția, Danemarca, Ucraina

Urna 2: Austria, Suedia, Ungaria, Țara Galilor, Polonia, Serbia, Scoția, Turcia, Cehia, România, Norvegia, Slovacia

Urna 3: Grecia, Slovenia, Finlanda, Irlanda, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia, Muntenegru, Islanda, Irlanda de Nord, Israel, Georgia

Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kosovo, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Feroe, Letonia, Lituania

Urna 5: Gibraltar, Liechtenstein, San Marino, Andorra, Malta, Moldova.

Ca să se califice la Campionatul Mondial, România ar trebui să câștige grupa, deci să o depășească pe o formație din prima urnă valorică. Singurele cu care am putea spera par să fie Elveția, Danemarca, Ucraina. Pe listă sunt câțiva monștri imposibil de atins: Franța, Anglia, Olanda, Portugalia, Spania, Italia, Germania.

Dacă nu izbutim să câștigăm grupa dar terminăm pe locul al doilea și ajungem la baraj, o să avem și acolo parte de adversari mai buni decât suntem noi. Printre piedicile posibile: Austria, Suedia, Polonia, Serbia, Scoția, Cehia, Norvegia. Oricum am calcula, România va avea nevoie să producă minimum o surpriză ca să ajungă la Mondialul american. Sau să câștige grupa din Liga Națiunilor și să avanseze în baraj. Adversarele din LN: Kosovo, Cipru, Lituania.

Grupa accesibilă pentru România în preliminariile CM 2026:

Ucraina

România

Finlanda

Feroe

Grupa grea pentru România în preliminariile CM 2026:

Franța

România

Grecia

Kosovo

  • 4 sau 5 echipe vor fi în fiecare grupă din preliminariile europene ale Campionatului Mondial din 2026
  • 16 naționale din Europa vor participa la Mondialul pe care îl vor organiza în premieră trei state: SUA, Canada, Mexic
ADVERTISEMENT