News

Ramona Chiriac lasă Comisia Europeană pentru Parlamentul European. Solicitare de ultimă oră făcută de arma secretă a PNL-PSD

Ramona Chiriac lasă Comisia Europeană pentru Parlamentul European. Ce a cerut deschizătoarea listei PSD-PNL la alegerile din vară
13.03.2024 | 16:56
Ramona Chiriac lasa Comisia Europeana pentru Parlamentul European Solicitare de ultima ora facuta de arma secreta a PNLPSD
Șefa Reprezentantei Comisiei Europene în România a invocat „motive personale cu caracter imperios” / Foto: captură, Europa FM
ADVERTISEMENT

Ramona Chiriac, care va deschide lista comună a PSD-PNL la alegerile europarlamentare, a cerut suspendarea din funcția de șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Din „motive personale cu caracter imperios”

Ramona Chiriac, care va deschide lista comună PSD-PNL la alegerile pentru Parlamentul European, a cerut suspendarea din funcția de șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România „prin aprobarea de concediu fără plată din motive personale cu caracter imperios”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

„Ca orice cetățean european, funcționarii și agenții temporari ai Comisiei Europene au dreptul de a candida în alegeri. Doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a comunicat deja decizia de a candida la alegerile pentru Parlamentul European către forurile ierarhice superioare și serviciile relevante ale Comisiei Europene”, precizează comunicatul.

Adjunctul Reprezentanței UE îi va prelua funcția

„În același timp, ținând cont de prevederile Regulamentului de stabilire a Statutului funcționarilor și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Comunității Economice Europene și ai Comunității Europene a Energiei Atomice, dar și de procedurile interne ale Comisiei Europene, doamna Chiriac a solicitat suspendarea din activitate prin aprobarea de concediu fără plată din motive personale cu caracter imperios conform prevederilor articolului 17 ale sus numitului regulament”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană mai precizează că Mara Roman, adjunctul Reprezentanței Comisiei Europene în România, „va asigura continuitatea activității”.

A luat-o înaintea AUR

Anterior, AUR, prin vocea senatorului Claudiu Târziu, candidatul partidului la alegerile pentru Parlamentul European, a cerut demisia imediată a Ramonei Chiriac, din cauză că „nu-și mai poate îndeplini atribuțiile cu imparțialitatea obligatorie respectivei funcții”.

ADVERTISEMENT

Senatorul Claudiu Târziu, candidatul AUR la alegerile pentru Parlamentul European, în vară, a declarat:  „Doamna Ramona Chiriac are statut diplomatic în actuala sa calitate de șefă a Reprezentanței României la Comisia Europeană. Prin urmare, după ce a acceptat să deschidă lista de candidați la alegerile europene a noului partid unic PSD-PNL, Ramona Chiriac trebuie să demisioneze imediat din demnitatea de funcționar european din cauză că nu-și mai poate îndeplini atribuțiile cu imparțialitatea obligatorie respectivei funcții”.

Senatorul AUR a spus că PSD-PNL se face vinovat de multiple abuzuri, începând cu comasarea „neconstituțională a alegerilor europarlamentare și locale, și punerea pe liste a unor „demnitari incombatibili”, în lipsă de candidați  „credibili și valoroși”.

ADVERTISEMENT

„Pun pe liste demnitari incompatibili, care să le compenseze lipsa de candidați valoroși și credibili, în măsură să fi convins deja românii că le vor servi cu demnitate și verticalitate interesele în Parlamentul European”. Așadar, doamna Chiriac are obligația să renunțe de îndată la funcția pe care o deține. Nu poți să joci într-o echipă și să iei, în același timp, și salariu de arbitru al competiției în care te-ai înscris”, spune Târziu.

Liderii coaliției PSD-PNL au decis cu două zile în urmă ca șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, diplomat de carieră, să deschidă lista comună a alianței pentru alegerile europene de la 9 iunie.

 

ADVERTISEMENT