Sport

Rapid – Gaz Metan va fi arbitrat la centru de o femeie. Cine este Iuliana Elena Demetrescu

Meciul Rapid - Gaz Metan Mediaș, din etapa a 5-a a play-out-ului din Casa Pariurilor Liga 1, va fi arbitrat de o brigadă feminină, condusă de Iuliana Elena Demetrescu.
18.04.2022 | 12:07
Rapid  Gaz Metan va fi arbitrat la centru de o femeie Cine este Iuliana Elena Demetrescu
În urmă cu 3 ani, Iuliana Elena Dumitrescu a arbitrat finala Campionatul European U17, între Olanda și Germania. Sursă foto: Profimedia
ADVERTISEMENT

Meciul dintre Rapid și Gaz Metan Mediaș din etapa a 5-a play-out-ului Casa Pariurilor Liga 1 va fi arbitrat de trei femei, singurul bărbat din brigadă fiind arbitrul de rezervă.

Iuliana Elena Demetrescu, prima femeie care va arbitra un meci din Liga 1 după o pauză de 10 ani

Rapid va juca pe Giulești cu Gaz Metan Mediaș, luni, 18 aprilie, de la ora 2o:30, iar meciul va avea parte de o situație inedită în fotbalul românesc: va fi prima partidă din Liga 1 care va fi arbitrată de o brigadă feminină după o pauză de 10 ani.

ADVERTISEMENT

Arbitrul de la centru va fi o femeie, Iuliana Elena Demetrescu, care va fi ajutată de Elena Mihaela Țepușă și Petruța Claudia Iugulescu.

Singura prezență masculină din brigada de pe Giulești va fi arbitrul de rezervă, Claudiu Marcu, în timp ce observatori vor intra Irina Mîrţ şi Romulus Chihaia.

ADVERTISEMENT

Precedenta situație cu un arbitru de sex feminin la centru la un joc din Liga 1 s-a petrecut în urmă cu 10 ani, la Concordia – Pandurii, arbitrat de Teodora Albon.

Iuliana Elena Demetrescu, învățătoarea cu ecuson FIFA din arbitrajul feminin!

Iuliana Demetrescu are 32 de ani și este deja de zece ani arbitru. Cel mai important meci pe care l-a arbitrat a fost finala Campionatului European de fotbal feminin U17 din urmă cu trei ani, dintre Olanda și Germania.

ADVERTISEMENT

Disputat în Bulgaria, la Albena, meciul a fost decis la loviturile de departajare și a fost câștigat de Germania, iar „cavalera” fluierului a fost felicitată pentru modul în care a condus meciul.

Pe lângă arbitraj, Iuliana Demetrescu este învățătoare la Şcoala Gimnazială „Take Ionescu” din Râmnicu Vâlcea. Are deja ecuson FIFA și este una dintre marile speranțe ale arbitrajului românesc.

ADVERTISEMENT

Ce spunea Iuliana Demetrescu într-un interviu pentru site-ul FRF: „Soțul meu este arbitru asistent în Liga și e cel care m-a încurajat”

Iuliana Demetrescu a dezvăluit pentru frf.ro că soțul ei, Daniel, este arbitru în Casa Pariurilor Liga 1 și este cel care a susținut-o: „Am început cursurile în urmă cu 10 ani. Soțul meu, Daniel, arbitru asistent în Liga I, a fost cel care m-a încurajat”. 

Iuliana a visat tot timpul să ajungă arbitru FIFA și după mulți ani de muncă a reușit. Arbitra a vorbit și despre cel mai important moment din carieră: „A fost o finală palpitantă, decisă la loviturile de departajare. Tot anul trecut am arbitrat și finala Cupei României la fete, disputa dintre Fortuna Becicherecu Mic și Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, un alt moment important al carierei mele de până acum”.

Arbitra de 32 de ani a dezvăluit cum se pregătește pentru meciuri și ce părere are despre arbitrajul video: „Studiez echipele, jucătorii, încerc să-i identific pe jucătorii-problemă și îmi pun brigada la punct astfel încât să ducem meciul la bun sfârșit. Cred că e benefic pentru joc, pentru arbitraj, pentru că încearcă să elimine greșelile”.

Iuliana Demetrescu a arbitrat și în Liga Campionilor, varianta feminină: „Anul trecut. Am fost prezentă, în faza grupelor, în Olanda. Din grupă făceau parte echipele FC Twente, Beşiktaş Istanbul, Górnik Łęczna și FC Alashkert. Am arbitrat două meciuri, inclusiv derby-ul grupei, confruntarea dintre FC Twente și Beşiktaş Istanbul. A fost o experiență extraordinară, impresionantă”.

ADVERTISEMENT