Sport

Rapid a dat 99 de jucători la echipa națională în 100 de ani de existență! Cine este liderul incontestabil de selecţii

Rapid sărbătoreşte 100 de ani de existenţă, iar fotbaliştii importanţi ai clubului din Grant au scris istorie şi la echipa naţională. De-a lungul timpului, 99 au evoluat în prima reprezentativă.
25.06.2023 | 14:57
Rapid a dat 99 de jucatori la echipa nationala in 100 de ani de existenta Cine este liderul incontestabil de selectii
Horaţiu Moldovan, în timpul meciului dintre Kosovo şi România. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Rapid sărbătoreşte cu fast Centenarul. De-a lungul timpului, fotbaliştii emblematici ai Giuleştiului au scris istorie şi în tricoul echipei naţionale. În cei 100 de ani de existenţă, în prima reprezentativă a României au evoluat 99 de jucători ai Rapidului.

Rapidul a dat 99 de jucători de-a lungul timpului în echipa naţională!

Cel mai selecţionat este fostul portar Rică Răducanu. A îmbrăcat tricoul naţionalei de 41 de ori, în perioada 1967-1975. A evoluat la Cupa Mondială din 1970, primul turneu final mondial pentru “tricolori” după 32 de ani.

ADVERTISEMENT

Alţi jucători rapidişti reprezentativi în istoria naţionalei României sunt Dan Coe (29 de meciuri), Niculae Lupescu (20 meciuri) și Liță Dumitru (18 meciuri), aceste selecţii fiind bifate când îmbrăcau tricoul Rapidului.

Horaţiu Moldovan şi Antonio Sefer, ultimii intraţi pe listă

Portarul Horaţiu Moldovan şi mijlocaşul Antonio Sefer au fost ultimii jucători ai Rapidului care au intrat pe lista “tricolorilor”. Cei doi au debutat în finalul anului 2022, Moldovan fiind titular între buturi la meciurile cu Kosovo şi Elveţia.

ADVERTISEMENT

În 2021, Alexandru Albu a debutat în prima reprezentativă. Anterior acestor fotbalişti, timp de ani buni Rapidul nu a dat jucători la naţionala României. Ultimul a fost Nicolae Grigore, care a evoluat în 2013 la prima reprezentativă.

Iuliu Baratky, principalul marcator “rapidist” la naţională

În topul celor mai prolifici jucători ai Rapidului la echipa naţională, lider este Iuliu Baratky, cel care a marcat 13 goluri. În perioada interbelică, Ionică Bogdan şi Ion Lungu au marcat câte trei goluri.

ADVERTISEMENT

În anii 60-70, îi regăsim pe Ion Ionescu (4 goluri), Sandu Neagu (4 goluri) şi Emil Dumitriu (3 goluri). Ultimul marcator provenit din Giuleşti la echipa naţională este Ionel Ganea, care a marcat 4 goluri în 1999, din postura de jucător al Rapidului.

România speră să se califice la un turneu final după o pauză de opt ani. După primele patru etape din preliminariile pentru Euro 2024, “tricolorii” sunt pe locul secund într-o grupă cu Elveţia, Israel, Kosovo, Belarus şi Andorra.

ADVERTISEMENT

Singurul jucător al Rapidului convocat pentru ultima acţiune a “tricolorilor” a fost Horaţiu Moldovan. Portarul giuleştenilor a fost integralist în remizele cu Kosovo (0-0) şi Elveţia (2-2).

  • 41 de selecţii are Rică Răducanu, rapidistul cu cele mai multe selecţii la naţională
  • 13 goluri a marcat Baratky la prima reprezentativă, în tricoul Rapidului
ADVERTISEMENT