News

Raport OCDE: România a înregistrat o creștere a nivelului de trai, dar sunt probleme legate de educație, sănătate, locuințe și transport

La scurt timp după ce România a început negocierile de apartenență la OCDE, a fost lansat un raport în care analizează situația țării noastre și oferă o serie de recomandări.
28.01.2022 | 14:32
Raport OCDE Romania a inregistrat o crestere a nivelului de trai dar sunt probleme legate de educatie sanatate locuinte si transport
ADVERTISEMENT

Consiliul OCDE a demarat procedurile de admitere a șase noi potențiali membri, printre care se numără și România. Aderarea la această organizație permite țării noastre să mențină relații mai apropiate cu cele 38 de state componente din prezent și care însumează peste 70% din schimburile economice globale.

VIneri, 28 ianuarie, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a făcut public un raport în care analizează situația economică și socială a României. De asemenea, acest document include și o serie de recomandări autorităților din România, notează News.ro.

ADVERTISEMENT

Raportul complet al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică AICI.

OCDE recomandă guvernanților români să crească ritmul în care sunt implementate reformele structurale și să eficientizeze modul în care sunt folosite fondurile europene.

De asemenea, datele experților arată că membrii acestei organizații sunt înaintea României în ceea ce privește accesul cetățenilor la educație de înaltă calitate, sistemul de sănătate, locuințe și sistemul de transport.

ADVERTISEMENT

Pandemia a redus evoluția economică din ultimii ani

Experții sunt de părere că pandemia Covid-19 a afectat în mod semnificativ performanțele economice din ultimele două decenii. Mai exact, datele indică o creștere la 60% din media OCDE a PIB-ului pe cap de locuitor în România. O creștere de 30% în comparație cu nivelul din anul 2000.

“Pandemia a lovit puternic România, dar guvernul a gestionat consecinţele economice rapid şi eficient, contribuind la o redresare rapidă a activităţii economice”, a explicat Mathias Cormann, secretarul general OCDE.

ADVERTISEMENT

OCDE a făcut și o serie de recomandări legate de modul în care economia românească își poate reveni după problemele cauzate de Covid-19. În primă fază, este recomandată creșterea eforturilor legate de campania de vaccinare.

De asemenea, OCDE recomandă o creștere a productivității economice prin reducerea barierelor concurențiale. De asemenea, trebuie pus accentul pe profesionalizarea forței de muncă din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Una dintre veștile bune din acest raport este legată de redresarea economică. Astfel, la nivel macroeconomic, urmează o creștere de 4,5 a PIB-ului în 2022 și 2023. Cu toate acestea, inflația rămâne o problemă și este necesară o politică monetară mai strictă.

Deficitul bugetar este o altă problemă identificată în cazul României, iar pentru depășirea acesteia este nevoie de un plan pe termen mediu care să ducă la o mai bună absorbție a fondurilor europene, să eficientizeze modul în care sunt folosiți banii publici și să ducă la stabilizarea sistemului de pensii în contextul îmbătrânirii populației.

Situația socială lasă de dorit

Raportul OCDE pune accentul și pe modul în care trebuie îmbunătățită situația socială din România. Experții atrag atenția asupra faptului că deși, în ultimii ani, a avut loc o scădere a numărului de persoane care trăiesc în sărăcie, situația din țara noastră poate fi îmbunătățită.

Mai exact, în România aproximativ 17% din populație trăiește cu mai puțin de jumătate din venitul mediu, față de 12%, media statelor din OCDE.  De asemenea, țara noastră are probleme și în ceea ce privește asigurarea unui sistem de educație de calitate, accesul la locuințe sau în ceea ce privește sistemul de sănătate. În plus, România prezintă și o serie de disparități legate de nivelul economic al diferitelor regiuni.

Pentru a reduce problemele sociale și economice, este recomandată adoptarea unor măsuri care să ducă la integrarea pe piață a muncitorilor necalificați. Educarea și formarea cât mai multor persoane ar putea duce, după cum explică specialiștii, la reducerea fluxului de persoane în afara țării.

ADVERTISEMENT