News

Rareș Bogdan critică PSD-ul pentru că nu a găsit bani pentru profesori: „Înseamnă că nu i-au căutat unde trebuie”

PSD-ul este criticat de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, deoarece nu au fost găsiți bani pentru profesori. Mesajul europarlamentarului
30.05.2023 | 21:25
Rares Bogdan critica PSDul pentru ca nu a gasit bani pentru profesori Inseamna ca nu iau cautat unde trebuie
Rareș Bogdan critică PSD-ul pentru că nu a găsit bani pentru profesori. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, critică PSD-ul (Partidul Social Democrat) pentru că nu s-au găsit bani pentru profesori, până acum, având în vedere că dascălii sunt în cea de-a doua săptămână de proteste.

Rareș Bogdan: „Dacă miniștrii de la Finanțe și Muncă n-au găsit bani, înseamnă că nu i-au căutat unde trebuie”

Europarlamentarul a avut o reacție în ceea ce privește criza din învățământ, în urma grevei profesorilor, susținând că există bani pentru a mări salariile dascălilor, dar miniștrii PSD „nu i-au căutat unde trebuie”.

ADVERTISEMENT

Totodată, Rareș Bogdan a evidențiat faptul că dacă s-au găsit bani pentru pensii speciale sau pentru indemnizații de mii de euro, nu este de acceptată amânarea creșterii salariale din învățământ.

„Dacă miniștrii de la Finanțe și Muncă n-au găsit bani pentru dascăli, adică oamenii de la care avem pretenția să mobileze bine mințile copiilor noștri, înseamnă că nu i-au căutat unde trebuie. Nu poți să-ți întorci buzunarele pe dos și să spui „sunt goale”, atâta vreme cât plătești ditamai pensiile speciale sau indemnizații de mii de euro unor membri ai consiliilor de administrație de la companii ale statului – ca să dau doar două exemple, dar lista e tare lungă.

ADVERTISEMENT

E drept că pensiile speciale suportate din bani publici pe lângă pensia cuvenită pe baza contribuțiilor ajunge anual la circa 1,5 miliarde de lei, deci n-ar acoperi necesarul pentru creșterea salariilor din educație la nivelul cerut de greviști. Dar nu le poți spune profesorilor asta, pentru că vor arăta către foști diplomați care au dormit pe ei în comunism sau au servit patria după cum se știe, iar acum își permit concedii exotice.”, a transmis europarlamentarul într-un mesaj scris pe Facebook.

PSD s-ar speria de impactul bugetar pe anul 2024

Rareș Bogdan a explicat că rolul profesorilor trebuie recunoscut, având în vedere că elevii nu sunt ușor de temperat, în contextul zilelor noastre. În acest sens, europarlamentarul a relatat o poveste a unei profesoare de matematică.

ADVERTISEMENT

„E greu să-i ții în frâu. Tot mai greu. Am povestit într-o emisiune cum o profesoară de matematică extrem, extrem de dedicată meseriei, a venit în clasă și a constatat că nu are catedră, iar copiii i-au spus că au aruncat-o pe fereastră. „Iar dacă faci circ, mergi și tu după ea”… Da, este un caz extrem, este o excepție, dar doresc să subliniez ceva”, a adăugat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul adaugă faptul că Partidul Social Democrat s-ar putea teme de impactul bugetar pe anul 2024, ci nu de impactul din acest an, care „ar crea o problemă cu ținta de deficit”, conform eurodeputatului.

ADVERTISEMENT

„De ce se sperie Guvernul? Va spun eu! Nu de impactul din acest an, mai ales că pentru acest an putem spera și la obținerea a jumătate din suma totală din bani europeni!!. Ceea ce ii sperie pe cei de azi, dar mai ales pe cei ce vor veni odată cu“rotatia cadrelor”, este impactul bugetar pe 2024, care pare că ar duce spre 12/15 miliarde și ar crea o problemă cu ținta de deficit. Dar cine spune ca nu poate fi negociată, atâta timp cât există voință politică reală de rezolvare a grevei ce paralizează examenele și închiderea mediilor?” a transmis Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT