Austria nu a părut să aibă o problemă reală cu aderarea României la Schengen în ultimele luni, din contră.
Cu toate acestea, statul austriac și-a schimbat radical optica și a anunțat că se va opune acestui scenariu mult așteptat de țara noastră.
În aceste condiții, Rareș Bogdan se consideră stupefiat de această poziție a austriacă, mai ales că votul pare a fi influențat strict de lupta politică între politicienii de la Viena.
”Sigur că e stupefiantă, chiar revoltătoare atitudinea Austriei. Problemele interne ale unui stat, fie ele și legate de chestiuni electorale, nu trebuie să afecteze coeziunea europeană și interesele unui stat. Dacă Austria continuă cu aceeași poziție, e o jignire la adresa poporului român și a României. Noi considerăm Austria ca o țară prietenă, dar invocarea faptului că prin România ar fi ajuns 75.000 de refugiați din cei 112.000 care au ajuns în Austria e complet falsă”, a declarat Rareș Bogdan la B1 TV.
Poziția Austriei e cu atât mai bizară, în condițiile în care între România și Austria există un real parteneriat economic.
”Presa de la Viena spune că motivele invocate de cancelar și ministrul de Interne țin strict de retorica electorală și sunt false și pun într-o situație complicată o țară parteneră, în care se află companii din Austria. Problema nu e doar a României, e o problemă a coeziunii europene, a UE”, a completat Rareș Bogdan.
Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a fost primul care a anunțat că țara sa se va opune aderării României și Bulgariei la Schengen. Ulterior, informația a fost confirmată inclusiv de Cancelarul Austriei.
“În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria. De asemenea, nu va exista nici o aprobare condiţionată a aderării la Schegen, adică aderarea la vară, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii”, a transmis guvernul austriac într-un interviu acordat publicației Kleine Zeitung.
Potrivit specialiștilor, România pierde aproximativ 10 miliarde de euro în fiecare an care o separă de aderarea la spațiul Schengen. Austria a fost, până acum, o țară apreciată de români, peste 270.000 de turiști alegând să își petreacă aici iernile și să alimenteze bugetul austriac cu zeci de milioane de euro.