Sport

Răsturnare de situație! Anunțul făcut de UEFA în cazul revenirii Rusiei în fotbal

Răsturnare de situație la UEFA. Forul continental a decis ca echipele de fotbal ale Rusiei să rămână în afara competițiilor europene.
10.10.2023 | 16:26
Rasturnare de situatie Anuntul facut de UEFA in cazul revenirii Rusiei in fotbal
UEFA a revenit asupra deciziei în cazul revenirii Rusiei în competițiile europene. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT
10-10-2023
13:34

UEFA a revenit asupra deciziei în cazul Rusiei

UEFA a decis la sfârșitul lunii septembrie ca echipele U17 ale Rusiei, masculin și feminin, să poată participa în competițiile europene. Mai multe federații de fotbal din Europa, printre care și Federația României, au comunicat că echipele naționale vor boicota meciurile împotriva echipelor rusești. 

În urma acestor presiuni, UEFA a făcut un pas în spate și a anunțat că echipele din Rusia rămân excluse la orice categorie. „Nu s-a putut găsi nicio soluție tehnică pentru a permite Rusiei U17 să joace”, a fost explicația oficială. 

Astfel, toate echipele din Rusia sunt suspendate pe termen nedeterminat atât la nivel de naționale, cât și când vine vorba despre echipele de club. 

La reuniunea Comitetului Executiv de la Nyon a participat și președintele FRF, Răzvan Burleanu, în calitate de membru în Consiliul FIFA. Șeful de la Casa Fotbalului nu are drept de vot. 

05-10-2023
06:26

FIFA a ridicat suspendarea pentru echipele U17 ale Rusiei

FIFA a venit în continuarea UEFA și a dictat ridicarea suspendării pentru echipele U17 masculin și feminin ale Rusiei. Pe 27 septembrie 2023, UEFA a decis reintegrarea echipelor de această categorie ale Rusiei în competițiile europene. 

Echipele de tineret ale Rusiei vor putea lua startul în competiții sub denumirea de “Uniunea de fotbal a Rusiei” și nu vor putea folosi numele de Rusia. Totodată, drapelul şi imnul lor naţional rămân interzise și vor folosi „culori neutre”

Cupa Mondială U17 va debuta în luna noiembrie, însă Rusia nu poate participa, deoarece nu a luptat în preliminarii pentru calificare. „Consiliul FIFA a reiterat condamnarea războiului ilegal dus de Rusia în Ucraina şi a confirmat că celelalte prevederi ale deciziei luate pe 28 februarie 2022 vor rămâne în vigoare până la sfârşitul conflictului”, a fost anunțul UEFA. 

Federația Română de Fotbal a anunțat că va boicota meciurile cu echipele rusești.

UEFA a anunțat la începutul săptămânii că va reprimi în competițiile europene echipele de la U17 în jos, masculin și feminin, din Rusia. Totul, pentru ca tinerii sportivi din țara respectivă să beneficieze de mai multe șanse. Decizia forului de la Nyon a stârnit o adevărată revoltă în rândul țărilor europene, iar opt dintre acestea au anunțat că se retrag din competiții, dacă nu se va reveni asupra deciziei.

Răspuns dur pentru UEFA! Opt țări își anunță retragerea, după ce Rusia a fost reprimită în competițiile europene

Prima care a contrat decizia UEFA a fost Federația Ucraineană de Fotbal, care a transmis în mod public că va retrage echipele din competițiile la care participă formațiile rusești. După invazia Rusiei asupra Ucrainei, forul condus de Ceferin a exclus Rusia de pe harta fotbalului european.

ADVERTISEMENT

Sancțiunea este menținută pentru Rusia la nivel de seniori, însă chiar și reintegrarea formațiilor de juniori a stârnit revoltă în rândul celorlalte state. Pe lângă Ucraina, nu mai puțin de 7 țări, Suedia, Finlanda, Norvegia, Insulele Feroe, Danemarca, Islanda și Polonia au anunțat că nu vor participa în competițiile europene, dacă la start se află și echipe din Rusia.

Ce motive a invocat UEFA pentru reprimirea parțială a Rusiei în competițiile europene

Pe 28 februarie 2022, UEFA a interzis, în acord cu FIFA, echipele rusești în competițiile europene. Prin intermediul unui comunicat de presă, forul condus de Aleksander Ceferin a anunțat că echipele de juniori de la U17 în jos vor fi reintegrate în fotbalul din Europa.

ADVERTISEMENT

„Copiii nu trebuie pedepsiţi pentru fapte pentru care responsabilitatea revine exclusiv adulţilor. Este deosebit de regretabil că, din cauza persistenţei conflictului, o generaţie de jucători minori este lipsită de dreptul lor de a concura în competiţiile internaţionale de fotbal”, se arată în comunicatul UEFA.

Dacă vor fi reprimite, echipele de juniori ale Rusiei vor evolua fără steagul, imnul şi ţinutele oficiale ale Rusiei, dar și în afara granițelor țării. Aleksander Ceferin a explicat, de asemenea, motivul pentru care UEFA a luat o astfel de hotărâre.

ADVERTISEMENT

„Nu doar că nu reușim să le recunoaștem dreptul fundamental la dezvoltare, dar îi discriminăm direct”

”Suspendarea pe care UEFA a dictat-o echipelor din Rusia reflectă încercarea de a ține piept violenței și agresiunii. UEFA este determinată să își mențină această poziție până la finalul războiului, atunci când pacea va fi restaurată.

Totuși, să îi interzicem pe copii din competițiile noastre, înseamnă nu doar că nu reușim să le recunoaștem dreptul fundamental la dezvoltare, dar îi discriminăm direct.

ADVERTISEMENT

Dacă le vom da oportunitatea să joace împotriva fotbaliștilor de aceeași vârstă din întreaga Europă, investim în ceea ce noi sperăm că va fi o generație mai strălucitoare și mai capabilă”, a declarat Aleksander Ceferin.

ADVERTISEMENT