News

Răsturnare de situație în cazul elevului care a dat în judecată liceul pentru o cameră montată în clasă. Decizia neașteptată a conducerii

Final neașteptat în scandalul de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, acolo unde un elev a cerut în instanță să nu mai fie filmat în clasă.
17.05.2023 | 17:17
Rasturnare de situatie in cazul elevului care a dat in judecata liceul pentru o camera montata in clasa Decizia neasteptata a conducerii
Un liceu din Satu Mare a fost dat în judecată de un elev pentru că a montat o cameră de supraveghere în clasă / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT
22-05-2023
13:42

Reprezentanții colegiului: ”Imaginile înregistrate în clasă nu au fost vizionate”

Ca răspuns la solicitarea FANATIK, reprezentanții Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare au explicat că instalarea unei camere video într-o sală de curs a reprezentat ”o situație specială, excepțională și deloc reprezentativă pentru demnitatea și reputația acestui corp profesoral”.

Potrivit conducerii instituției, camera video a fost instalată pentru monitorizarea ”situației disciplinare a elevului cu nota scăzută la purtare”, în respectiva sală de clasă pentru perioada 9.11.2022 – 2.01.2023. La finalul perioadei de monitorizare, Consiliul Clasei a decis demontarea instalației.

”Facem precizarea că pe perioada monitorizării din sala respectivă nu au fost prelucrate imagini, nu au fost vizionate filmări înregistrate de camera video respectivă, nefiind semnalate niciun incident, nefiind depuse sesizări sau semnalate alte cazuri de indisciplină”, se arată în răspunsul unității școlare.

Reprezentanții colegiului mai spun că în perioada monitorizării, atmosfera din timpul orelor și a pauzelor a fost una normală, decentă. De asemenea, fundamentarea deciziei a avut ca motiv securizarea spațiilor școlare, fără nicio intenție de a încălca drepturile și libertățile elevilor sau a angajaților instituției.  

Magistrații au pus punct litigiului între conducerea Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare și un elev al clasei a XII-a C, pe tema supravegherii video în clasă. Tânărul a cerut demontarea camerei de luat vederi pe motiv că îi aduce atingere dreptului la viață privată. De asemenea, el a invocat încălcarea legislației referitoare la protecția datelor personale.

Elevul de clasa a XII-a s-a plâns că îi sunt încălcate drepturile

În noiembrie 2022, elevul a dat în judecată liceul, arătând că nu i s-a cerut consimțământul pentru a fi filmat în timpul cursurilor și nici nu are cunoștință despre o comunicare oficială sau măcar informală cu privire la montarea camerelor. Tânărul de 18 ani a cerut conducerii liceului să elimine de urgență dispozitivul, cererea fiind făcută sub forma unei ordonanțe președențiale.

ADVERTISEMENT

”Consideră că nu există niciun motiv rezonabil pentru montarea camerei de supraveghere video în sala de clasa XII-C. Învederează instanței că noțiunea de viață privată poate include activități profesionale sau activități care se desfășoară în spații publice și evidențiază că sala de clasă este un loc de desfășurare a activității educaționale și interacționează cu profesorii și colegii, stabilind relații și construind propria identitate socială.

Opinează că viața privată este pusă în joc iar montarea camerelor de supraveghere este o ingerință în dreptul reclamantului. Singurul remediu eficace este demontarea camerei de supraveghere video din sala de clasa XII-C”, a arătat avocatul elevului în instanță.

ADVERTISEMENT

Bullying și nota 2 la purtare, în clasa cu probleme de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”

În replică, reprezentanții unității de învățământ au invocat ”abateri grave de la regulamentele școlare și de la conduita de elev”. Mai exact, conducerea liceului a fost informată de către profesori de acte de indisciplină care periclitau atmosfera de la clasă și calitatea actului de învățământ.

Aceleași aspecte au fost confirmate de elevi ai clasei ”care au dorit să-și păstreze anonimatul” și care au solicitat conducerii să intervină pentru a controla situația ”din cauza actelor de indisciplină, a situațiilor de bullying manifestat” și asupra securității lor, în general.

ADVERTISEMENT

În urma ședinței Consiliului clasei a XII-a C, colectivul de profesori al clasei a votat în unanimitate scăderea notei la purtare la 2 pentru unul dintre elevi, o sancțiune ”majoră, cu repercursiuni”. Mai departe, situația a fost comunicată elevului și familiei acestuia printr-o adresă, la data de 11 noiembrie 2022, prin corespondență cu conformare de primire. De asemenea, elevul respectiv a fost înștiințat de decizie prin intermediul dirigintelui clasei.

Instalarea camerei de supraveghere, o soluție temporară

Conducerea liceului susține că situația la clasa respectivă era atât de gravă încât a fost nevoie de intervenția poliției, respectiv a agentului de proximitate.

ADVERTISEMENT

”Menționează faptul că școala nu s-a mai confruntat cu o situație similară și a considerat că sunt puse în pericol sănătatea, securitatea elevilor și a profesorilor și, nu în ultimul rând, din dorința de a asigura un climat de liniște, echilibru și respect, necesare unei bune pregătiri pentru examenul de Bacalaureat al clasei respective.

Faptul că și din discuțiile cu dirigintele clasei, cu profesorii clasei, cu psihologul școlar a reieșit că elevii sunt timorați, speriați și nu vor recunoaște sau identifica, oficial, pe cei care deranjează constant orele și au aceste atitudini de indisciplină au determinat, practic ca o soluție temporară, amplasarea camerei audio-video.

În caz de noi sesizări, evenimente nedorite, abateri de la regulamentele școlare, elevii în cauză să poată fi identificați imediat și să poată fi luate măsuri juste, obiective, fără suspiciunea adoptării unor sancțiuni incorecte sau nedreptățirea, discriminarea unor elevi”, se mai arată în dosar.

Școala a câștigat procesul. Judecător: ”Interesul individual e subsidiar interesului general”

În faza de fond, Judecătoria Satu Mare a dat câștig de cauză școlii, motivând că ”interesul individual al reclamantului este subsidiar interesului general al elevilor și profesorilor deopotrivă, față de necesitatea asigurării liniștii și siguranței”.

Elevul care a dat în judecată liceul a făcut apel, iar acesta s-a încheiat cu o mare surpriză. La al treilea termen, reprezentanții Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare au anunțat că au renunțat de bunăvoie la supravegherea video a clasei a XII-a C.

După ce elevul a pierdut procesul, atmosfera la clasă s-a îmbunătățit

Camera a fost demontată după o decizie a conducerii școlii întrucât ”și-a atins scopul și a trecut perioada de probă pentru care a fost instalată”. Profesorii spun că elevii din clasa respectivă s-au liniștit și nu s-au mai întâmplat ”incidente regretabile”, ca în trecut.

Drept urmare, la următorul termen, instanța a respins apelul, ca rămas fără obiect. Decizia este definitivă.

ADVERTISEMENT
Tags: