News

Răsturnare de situație în cazul internatului din Odorheiu Secuiesc unde s-a surpat un perete. Când a fost verificată ultima dată clădirea și ce urma să se întâmple cu ea, de fapt. Câți copii erau cazați acolo

Internatul din Odorheiu Secuiesc, unde s-a produs tragedia, era casă pentru aproape 100 de elevi. Autoritățile spun că nu știau că imobilul avea probleme
18.12.2023 | 21:26
Rasturnare de situatie in cazul internatului din Odorheiu Secuiesc unde sa surpat un perete Cand a fost verificata ultima data cladirea si ce urma sa se intample cu ea de fapt Cati copii erau cazati acolo
Clădirea internatului găzduia aproape 100 de elevi de la mai multe școli Sursa foto: Facebook Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă
ADVERTISEMENT

În internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc erau cazați aproape 100 de elevi a informat Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Harghita. Instituția mai precizează că imobilul era închiriat de la Biserica Romano-Catolică și nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic.

Când a fost verificată ultima dată clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc

“La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar.

ADVERTISEMENT

Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (luni n.r.) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat.

Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului n.r.), două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic.

ADVERTISEMENT

Celelalte două clădiri au fost reabilitate, o reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 – 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 – 2022, iar aceasta nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare.

Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (…), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Câți copii erau cazați în internat

Internatul găzduia 97 de elevi de la mai multe școli din localitate, a explicat şeful ISJ Harghita. Acesta a precizat că în momentul prăbușirii peretelui doar o parte se aflau în clădire, iar cei mai mulți dintre aceștia au reuşit să se autoevacueze.

“Clădirea, din punct de vedere seismic, era neîncadrată. Are trei corpuri de clădire această şcoală, proprietatea Bisericii Catolice, Arhiepiscopiei Alba-Iulia, este închiriată de Primărie, chiria se termină anul viitor.

ADVERTISEMENT

Erau mai mulţi copii în internat, dar în această parte erau mai mulţi, dar unii au reuşit să fugă din camere. Dar erau puţini, oricum, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17.00 începeau activitățile în internat.

Dacă se întâmpla la 17.00 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii, când toţi copiii erau, teoretic, în internat.

97 de copii sunt cazați în internat, este un internat destul de mare şi cazează şi copii de la mai multe şcoli, nu numai din şcoala lor”, a precizat Demeter Levente.

Lucrări de racordare la rețeaua de canalizare

Inspectorul școlar general nu exclude posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.

“Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (…) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate”, a mai spus Demeter Levente.

Ipoteza ca lucrările de racordare la rețeaua de canalizare să fi fost de vină pentru surparea peretelui internatului a fost avansată și de purtătoarea de cuvânt a Primăriei Odorheiu Secuiesc, Zörgő Noémi.

”Sunt la faţa locului, deci s-a prăbuşit o parte din clădirea căminului Liceului Tamasi Aron. S-au efectuat nişte lucrări de a conecta clădirea la reţeaua pluvială şi de canalizare a oraşului.

Se lucra în curtea căminului şi probabil aceste lucrări sunt în legătură cu prăbuşirea. Pentru că au lucrat chiar lângă clădire şi chiar sub clădire au săpat.

Incidentul s-a întâmplat chiar după terminarea orelor, deci exact când elevii au intrat în camerele lor”, a declarat reprezentanta municipalității. Aceasta a mai subliniat că lucrările au fost contractate de școală, având în vedere că imobilul este în proprietatea Bisericii Catolice.

Ministrul dezvoltării: ”Să identificăm soluția prin care poate fi reabilitată clădirea respectivă”

Adrian Veștea, ministrul dezvoltării, a făcut declarații după tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Oficialul a spus că ministerul pe care îl conduce va încerca să identifice soluții pentru reabilitarea clădirii în care funcționa internatul.

“Sunt lucrări în primă urgență. Vom încerca să obținem cât se poate de repede autorizație de construcție, ca să identificăm soluția prin care poate fi reabilitată clădirea respectivă și vom încerca să avem o astfel de reacție.

Sunt proiecte care se află în responsabilitatea autorităților publice locale, fiind după 12 ani de primar și șapte ani de președinte de Consiliu Județean, fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a interveni în patrimoniul localității”, a declarat ministrul.

ADVERTISEMENT