News

Răsturnare de situaţie în cazul poluării masive din Israel. Iranul, acuzat de terorism ecologic: “Trebuie să-i oprim”

04.03.2021 | 16:53
Rasturnare de situatie in cazul poluarii masive din Israel Iranul acuzat de terorism ecologic Trebuie sai oprim
ADVERTISEMENT

Israelul acuză Iranul de „terorism ecologic”, Teheranul fiind acuzat de Ministrul Mediului că a deversat intenționat petrol în estul Mediteranei.

Ministrul israelian pentru protecția mediului a declarat că Iranul e responsabil pentru o deversare recentă de petrol care a devastat țărmurile din Mediterană.

ADVERTISEMENT

Iranienii sunt acuzați de „teorism ecologic”, prin vocea Gilei Gammliel, cea care susține că iranienii făceau contrabandă cu petron din Iran în Siria, încălcând normele internaționale, cu un petrolier numit Emerald.

Iranul, acuzat de terorism ecologic

Nava a trecut recent prin Golful și Marea Roșie înainte de a arunca petrol în estul Mediteranei în perioada 1-2 februarie, conform Gilei Gamliel. Nava este ancorată momentan în Iran, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT

„După reducerea numărului de suspecți în incident, am descoperit că nu e vorba doar de o infracțiune față de mediu, ci de un act de terorism ecologic”, a precizat Gamliel pe Twitter.

Agenția Reuters a precizat că nava a fost cumpărată de Emerald Marine Ltd, o companie cu sediul în Insulele Marshall, conform bazei de date de transport maritim Equasis.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, acuzațiile ministrului nu au fost susținute de alți oficiali din Israel. Mai mult, Israelul nu a putut preciza de ce deversarea a fost intenționată și nu un accident. Iranul a refuzat să comenteze aceste afirmații, potrivit sursei citate.

În ultimele săptămâni mii de activiști de mediu au curățat coasta Israelului de substanțele chimice ajunse pe plajă. Șeful autorității israeliene pentru natură și parcuri, Shaul Goldstein, a anunțat că vorbim despre „cel mai grav dezastru ecologic din ultimii zece ani”.

ADVERTISEMENT

Datele oficiale sugerează că nava iraniană a trecut pe lângă Israel în perioada în care oficialii israelieni cred că a avut loc deversarea de petrol. Acuzele vin pe fondul unor tensiuni puternice între cele două țări, Israelul bombardând recent sute de ținte iraniene din Siria.

„Iranul e cel mai mare dușman al Israelului. Sunt hotărât să-i opresc. Îi lovim în întreaga regiune”, a explicat premierul Netanyahu.

ADVERTISEMENT