Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut stoparea de urgență a focului în Fâșia Gaza. Solicitarea vine în contextul în care, în Gaza, trebuie să ajutorul umanitar promis de ONU.
Anunțul a fost făcut, joi, 19 octombrie, de Guterres în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat la Cairo, la care a participat și ministrul de Externe al Egiptului, Sameh Shoukry.
„Gaza are nevoie de ajutor la scară largă și în mod susținut”, a transmis secretarul general al ONU, adăugând că face un apel la gruparea Hamas pentru eliberarea ostaticilor luați din Israel pe 7 octombrie.
Brigăzile Al-Qassam revendică responsabilitatea pentru lansarea a 30 de rachete din sudul Libanului către teritoriul israelian. Cel puţin una dintre ele şi-ar fi atins ţinta, iar jurnaliştii din regiune spun că mai multe persoane ar fi fost rănite.
Victimele sunt un bărbat în vârstă de 75 de ani, care a fost lovit la cap, un bărbat de 30 de ani și o fetiță de 5 ani, ale căror răni sunt mai uşoare.
În acelaşi timp, Forțele naționale și islamice palestinene au lansat joi seara un nou apel la violenţă. “Facem apel, în numele poporului palestinian, cu facțiunile, rezistența și componentele sale naționale, să continuați activitățile și să declarați mâine, vineri, 20 octombrie, o zi de intifada și o mobilizare generală în toate capitalele, orașele şi piețele, în sprijinul poporului palestinian și în sprijinul rezistenței noastre mândre și al oamenilor liberi din Gaza, care sunt statornici în fața celor mai puternice forțe ale terorismului, crimei și agresiunii globale fasciste, entitatea sionistă susținută de administrația americană și de forțele răului”, se arată în apelul palestinienilor.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, dr. Ashraf Al-Qudra, a anunțat că numărul morților în urma bombardamentelor israelienilor a crescut pentru a 13-a zi consecutiv, la peste 3.785 de morți și peste 13.000 de răniți.
El a confirmat că patru spitale și 14 centre de asistență primară au fost scoase din funcțiune deoarece au fost direct vizate de atacurile aviației. “Nu mai există stocuri de medicamente în niciun spital din Fâșie”, a mai spus el.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne și Securitate Națională din Gaza, Iyad Al-Bazm, a spus într-o conferință de presă organizată la Spitalul Al-Shifa: “Trecerea de la Rafah, singura ieșire a Gazei către lumea exterioară, rămâne închisă pentru a treisprezecea zi consecutiv, ceea ce agravează situația umanitară. Cerem deschiderea urgentă a trecerii, intrarea ajutoarelor în Gaza și transportul răniților, al căror număr depăşeşte 13.000, depăşind capacitatea spitalelor”.
Generalul-maior Jihad Muheisen, comandantul Forțelor Naționale de Securitate Palestiniene din Fâșia Gaza, și familia sa au fost ucişi joi, într-un bombardament asupra casei acestora din cartierul Sheikh Radwan, la nord de orașul Gaza.
În acelaşi timp, jurnaliştii aflaţi la faţa locului transmit că avioanele israelienilor lansează atacuri asupra Turnului Al-Andalus (14 etaje), din zona Karama, care este unul dintre cele mai mari turnuri din nordul Fâșiei Gaza.
Pe de altă parte, de la Amman se transmite că Regele Iordaniei Abdullah al II-lea se îndreaptă spre Egipt pentru a discuta modalități de a pune capăt „agresiunii israeliene asupra Gaza”.
Vizita are loc în contextul în care tensiunile sunt în creştere în întreaga lume musulmană, iar proteste au avut loc în mai multe oraşe. Numai la Berlin 65 de ofițeri de poliție au fost răniți în timpul protestelor de miercuri noapte, îndreptate împotriva Israelului. Ofițerii au fost „răniți de pietre, lichide inflamabile și alte acte ostile”, a transmis poliția din Berlin pe platforma X. O purtătoare de cuvânt a poliției a declarat că 174 de persoane au fost arestate.
Protestele au început miercuri seara, în Neukoelln, un district cu o mare comunitate arabă. Cotidianul Bild scrie că a fost făcut un apel pe Telegram prin care li se cere oamenilor “să transforme Neukoelln în Gaza și să ardă totul”.
Două baze militare americane din Siria au fost atacate miercuri noapte, a transmis televiziunea libaneză Al Mayadeen, care se află de partea Iranului. SUA nu au confirmat încă presupusele atacuri și nici nu există o altă confirmare oficială că acestea au avut loc. Totuşi, Al Mayadeen a transmis un atac cu rachetă asupra unei baze Conoco, din zona rurală din nordul regiunii Deir al-Zor. De asemenea, ar avut loc un atac cu drone asupra bazei Al-Tanf din apropierea granițelor siriene cu Irakul și Iordania.
Informaţiile despre atacarea bazei din Siria vin după ce un grup mai puțin cunoscut, numit Tashkil al-Waritheen, și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul de miercuri, cu drone, asupra bazei aeriene americane al-Harir din nordul Irakului. A fost una dintre cele două lovituri cu drone de miercuri. A doua lovitură a vizat baza aeriană al-Asad, a declarat un oficial american. În acest atac, drona a fost interceptată, dar a reușit totuși să explodeze, provocând răni ușoare și avariand unele echipamente.
În acelaşi timp, într-un anunţ de ultim moment, armata israeliană a transmis că cel puțin 203 de persoane sunt ținute ostatici în Gaza, în urma atacului din 7 octombrie al Hamas. Estimările anterioare erau de aproximativ 199 de răpiți. Surse militare au mai spus că cel puțin 306 soldați israelieni au fost uciși în timpul conflictului.
De partea palestinienilor, Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că dintre cei 3.478 de palestinieni uciși și 12.065 răniți, 70% sunt copii, femei și bătrâni. “Aproximativ 600 de copii sunt sub dărâmăturile provocate de atacurile aeriene israeliene, dintr-un total de 1.300 de persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt Ashraf al Qudra. „Ministerul crede că printre ruine există supraviețuitori, dar procesul de a ajunge la ei este serios îngreunat de atacurile aeriene constante și capacitatea noastră scăzută”, a spus el.
Mass-media afiliată Hamas din Gaza a transmis că Jamila al-Shanti, văduva cofondatorului Hamas și prima femeie aleasă în funcția politică a organizației, a fost ucisă într-un atac aerian israelian. Rapoartele nu oferă detalii despre locația atacului, precizând doar că acesta a avut loc în zorii zilei de joi.
În 2021, Al-Shanti a devenit prima femeie aleasă în biroul politic al Hamas, cel mai înalt organism decizional al acestuia. Soțul ei, Abdel Aziz al-Rantisi, a fost ucis în 2004 într-un atac aerian israelian în timpul celei de-a doua Intifade.
Explozia de la spitalul din Gaza continuă să preocupe cancelariile din întreaga lume, iar ministrul de externe al Iordaniei a spus că „nimeni nu acceptă” povestea Israelului despre explozia spitalului din Gaza. Ayman Safadi a spus că oamenii „din această parte a lumii” nu vor crede că militanții palestinieni au bombardat accidental spitalul al Ahli, dacă nu se efectuează o investigație independentă.
„Singurul mod în care oamenii ar avea o narațiune diferită este dacă ar exista o investigație internațională independentă asupra tragediei, cu dovezi de nerefuzat că atacul nu a fost efectuat de Israel”, a spus el.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunţat că 471 de persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite în explozia de marţi de la spitalul Al Ahli din oraşul Gaza, dar armata israeliană consideră că cifrele au fost “umflate” de liderii Hamas. “IDF dispune de informaţii care sugerează că numărul deceselor tragice în urma exploziei produse de racheta lansată de Jihadul Islamic a fost ‘umflat’ de Hamas ca parte a campaniei sale de dezinformare”, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei israeliene.