News

Al doilea front pentru Israel, după Hamas: amenințarea Hezbollah. Ce putere de atac are gruparea paramilitară din Liban?

Israel, în fața amenințărilor organizației teroriste Hezbollah, sponsorizată de Iran. Ce capacități militare are acest actor non-statal în fața IDF?
19.10.2023 | 14:04
Al doilea front pentru Israel dupa Hamas amenintarea Hezbollah Ce putere de atac are gruparea paramilitara din Liban
Potrivit estimărilor israeliene, armata Hezbollah are 25.000 de combatanți / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Israelul a început să evacueze localitățile de la granița sa cu Libanul, în așteptarea unei posibile confruntări cu organizația paramilitară șiită libaneză Hezbollah. IDF se teme că va trebui să lupte în sud împotriva Hamas și în nord împotriva acestei mișcări pro-iraniene cu o forță de atac fără egal în regiune pentru un actor non-statal. Dar ce se știe cu adevărat despre capacitățile militare ale Hezbollah?

Amenințările Iranului, sponsorul Hezbollah

Miercuri, gruparea Hezbollah, mișcarea politico-militară islamistă pro-iraniană a promis o „zi de furie împotriva inamicului”, chemând la manifestații de amploare în Liban împotriva Israelului, considerat responsabil pentru bombardarea unui spital civil din Gaza, marți seara. Această retorică sugerează o amenințare tot mai mare pentru Israel din sudul Libanului, în timp ce armata sa continuă să planifice o ofensivă terestră în Fâșia Gaza împotriva Hamas.

ADVERTISEMENT

Această promisiune a unei „zile a mâniei” vine, de asemenea, într-un moment în care Iranul, principalul sponsor al Hezbollah, și-a intensificat avertismentele belicoase. Hossein Amir-Abdollahian, ministrul iranian de Externe, a avertizat luni că o „acțiune preventivă” a așa-numitei „axe a rezistenței” împotriva Israelului – o alianță informală între Iran, Hezbollah și facțiuni palestiniene – devine din ce în ce mai probabilă.

Pe X (fostul Twitter), Mohammad Jamshidi, unul dintre consilierii politici ai președintelui iranian Ebrahim Raissi, a adăugat că o operațiune terestră israeliană în Gaza ar duce la „deschiderea unui nou front” din punct de vedere militar. Mai multe țări occidentale și Israelul consideră Hezbollah o grupare teroristă și, bineînțeles, ea este văzută ca o grupare de rezistență legitimă pentru unele țări arabe și musulmane.

ADVERTISEMENT

Cea mai puternică miliție din regiune

Începând de luni, Israel a evacuat aproape 30 de localități din Galileea Superioară, nu departe de frontiera cu Libanul, ca răspuns la creșterea numărului de rachete lansate de Hezbollah. „Ne aflăm în mod clar pe a doua treaptă a scării escaladării tensiunilor cu Hezbollah”, a spus Heiko Wimmen, expert în regiunea Levantului pentru International Crisis Group, un ONG specializat în monitorizarea conflictelor, scrie France 24.

Israelul ia foarte în serios amenințarea Hezbollah. „În iunie, Gadi Eizenkot, fostul șef al Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și actual membru al Cabinetului de Securitate israelian, a declarat că doar o mână de țări din lume au o forță militară de atac comparabilă cu cea a Hezbollah”, subliniază Omri Brinner, specialist în Orientul Mijlociu la International Team for the Study of Security (ITSS) Verona, un grup internațional de experți în probleme de securitate internațională.

ADVERTISEMENT

„Rezistența islamică”, aripa armată a Hezbollah, „este fără îndoială cea mai puternică miliție din regiune”, adaugă Didier Leroy, specialist în Hezbollah și în mișcările islamiste la Școala Militară Regală din Belgia și la Universitatea Liberă din Bruxelles.

Cifre care trebuie tratate cu prudență

În timp ce toată lumea este de acord cu privire la puterea militară a acestei mișcări șiite, este mult mai complicat de avut o idee precisă despre forța sa de lovire. „Face parte din strategia Hezbollah să își păstreze aripa armată cât mai secretă posibil, iar toate cifrele avansate sunt speculative”, avertizează Filippo Dionigi, specialist în Hezbollah la Universitatea Bristol.

ADVERTISEMENT

Această obsesie a secretului datează din perioada de după 2006 și de la ultimul război împotriva Israelului în Liban, subliniază Yiftah Shapir, specialist în probleme militare din Orientul Mijlociu la Institutul israelian pentru studii de securitate națională (INSS), într-o lucrare cu titlul „Hezbollah ca armată”, publicată în 2017.

În timpul acestei confruntări, Hezbollah și-a etalat toată puterea de foc. Conflictul a fost costisitor în termeni de echipamente, rachete și oameni și a oferit statului evreu o imagine clară a pericolului pe care îl poate reprezenta această forță militară. De aici și efortul de a-și reface stocurile și de a se întări cât mai departe de ochii și urechile armatei israeliene și ale serviciilor de informații, explică Yiftah Shapir.

Armata israeliană estimează că rândurile Hezbollah au crescut, de la aproximativ 1.000 de militanți înarmați în 2006, la „aproximativ 25.000 de luptători cu normă întreagă și, dacă îl credem pe Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah, până la 100.000 de rezerviști sau simpatizanți”, explică Didier Leroy.

Aceste cifre trebuie tratate cu prudență, deoarece propaganda de o parte și de alta ar putea avea interesul să amplifice sau să minimalizeze efectivele aflate sub comanda lui Hassan Nasrallah. Dar estimările diferiților experți intervievați de France 24 nu se bazează doar pe afirmațiile unei părți sau alteia.

Punctul de cotitură al războiului din Siria

În acest sens, conflictul din Siria a reprezentat un punct de cotitură pentru aripa armată a Hezbollah și pentru înțelegerea capacității sale militare. „De la sfârșitul anului 2012 și în mod oficial în 2013, Hezbollah și-a demonstrat în Siria capacitatea de a desfășura luptători în afara Libanului. Potrivit estimărilor existente, mișcarea a trimis între 2.000 și 3.000 de combatanți pe lună – prin instituirea unui sistem de rotație – care și-au dovedit abilitățile de luptători alături de regimul lui Bashar al-Assad”, analizează Filippo Dionigi.

Pentru membrii „Rezistenței islamice”, Siria a reprezentat un botez de foc care „le-a permis să dobândească o experiență reală pe teren”, subliniază Omri Brinner. „Acest război a permis brațului armat al Hezbollah să treacă de la statutul de miliție locală asociată teritoriului libanez la cel de miliție regional”, rezumă Didier Leroy.

Schimburi cu instructorii militari ruși

Luptele din orașele siriene i-au învățat, de asemenea, pe combatanții Hezbollah multe despre ceea ce Didier Leroy numește „războiul de tehno-gherilă în mediul urban”. Cu alte cuvinte, ei sunt acum versați în folosirea armamentului modern – cum ar fi dronele, de exemplu – în contextul confruntărilor urbane. Această experiență s-ar putea dovedi utilă în cazul în care Hezbollah ar încerca să ocupe orașe israeliene în cadrul unui război împotriva statului evreu, spun experții.

Experiența siriană a permis, de asemenea, Hezbollah să-și rafineze modul de operare și doctrina, în special după 2015 și sosirea rușilor acolo, spune Yiftah Shapir în nota sa pentru INSS. Luptătorii miliției pro-iraniene s-au trezit astfel că luptă cu sprijinul unei puternice armate convenționale și „au făcut schimburi cu instructorii militari ruși”, subliniază expertul israelian.

„Un arsenal foarte diversificat”

Hezbollah nu înseamnă doar combatanții. „În calitate de campioni ai războiului asimetric, ei dispun și de un arsenal foarte diversificat”, subliniază Didier Leroy. Și în acest caz, datele, imposibil de verificat, trebuie tratate cu prudență, dar „dacă suprapunem sursele, estimările cele mai credibile indică tancuri rusești, mii de drone iraniene, sisteme antiaeriene mobile și peste 130.000 de proiectile (rachete) – cu diferite raze de acțiune”, precizează Omri Brinner.

Armata israeliană avansează că „50% din proiectilele Hezbollah au o rază de acțiune mai mică de 15 km (adică rachete și obuze), 40% pot atinge ținte aflate la o distanță de până la 30 km și doar 5-10% sunt rachete cu rază lungă de acțiune”, adaugă Omri Brinner. Teoretic, din Liban, acestea ar putea lovi orice țintă civilă sau militară până la Eilat, o stațiune turistică din sudul Israelului.

Toate aceste date „indică faptul că, dacă Hezbollah ar intra în război împotriva Israelului, ar fi o confruntare foarte dură pentru statul evreu”, rezumă Filippo Dionigi. Într-un astfel de scenariu, principalul efort al Hezbollah ar veni prin lovituri aeriene, în speranța de a străpunge eficientele sisteme de apărare antiaeriană ale Israelului, cu Iron Dome aflat în pria linie.

Un război costisitor din punct de vedere politic

În ceea ce privește incursiunile terestre, marea necunoscută „este dacă Hezbollah mai are încă tuneluri subterane care i-ar duce direct în Israel”, spune Omri Brinner. Statul evreu speră să le fi distrus pe toate în timpul operațiunii Scutul Nordului din 2019, dar „israelienii nu pot fi siguri că le-au găsit pe toate”, spune expertul de la ITSS Verona.

Dar Iranul și Hezbollah trebuie să fie cu adevărat pregătite să treacă dincolo de retorica de război din ultimele zile. Pe de o parte, există „un factor psihologic major în favoarea deschiderii unui al doilea front”, spune Omri Brinner.

Pentru el, „Rezistența islamică” este formată din soldați antrenați să lupte și care se așteaptă să fie folosiți, iar „dacă nu acum, într-un moment în care statul evreu se confruntă cu o deteriorare a situației de securitate în jurul Fâșiei Gaza, acești militanți s-ar putea întreba la ce sunt buni atunci”.

Pe de altă parte, riposta israeliană ar fi fără îndoială violentă, cu pagube majore în Liban. „Situația economică de acolo este deja catastrofală, iar dacă Hezbollah expune țara unui nou război, ar face mult rău mișcării șiite în timp ce încearcă să își mențină controlul politic”, spune Filippo Dionigi. În plus, amenințarea Statelor Unite – care a avertizat Hezbollah pe 9 octombrie să nu deschidă un al doilea front împotriva Israelului – este una dintre principalele garanții împotriva deschiderii unui nou front.

ADVERTISEMENT
Tags: