News

Război în Israel. Încă 11 ostatici eliberați de gruparea Hamas / Antony Blinken, o nouă vizită la Tel Aviv

Război în Israel. Hamas a eliberat, în ultimele ore, încă 11 ostatici din Fâșia Gaza. În schimb, IDF a permis ieșirea din închisori a 33 de palestinieni.
28.11.2023 | 06:59
Razboi in Israel Inca 11 ostatici eliberati de gruparea Hamas  Antony Blinken o noua vizita la Tel Aviv
Război în Israel. Hamas a eliberat încă 11 ostatici în schimbul a 33 de prizonieri palestinieni. Armistițiul, prelungit. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Război în Israel. Luni, 27 noiembrie, în ultima zi a armistițiului, încă 11 ostatici au fost eliberați de Hamas. Gruparea teroristă și armata israeliană au decis prelungirea înțelegerii privind încetarea focului.

Război în Israel. Hamas a eliberat încă 11 ostatici în schimbul a 33 de prizonieri palestinieni. Armistițiul, prelungit

Luni seara, autoritățile de la Tel Aviv Israelul au anunțat că alți 11 ostatici au fost eliberați din Fâșia Gaza de către islamiștii Hamas. La miezul nopții cei răpiți au făcut ultimele controale medicale înainte de a se reuni cu familiile lor.

ADVERTISEMENT

Oficialii din Kibbutz-ul Nir Oz au precizat, într-un comunicat de presă, că toți cei eliberați în ultima zi – nouă copii și două mame – sunt din comunitatea lor. Pe de alte parte, încă 49 de localnici de aici sunt în continuare deținuți de Hamas.

Aceasta a fost a patra eliberare de ostatici în baza unui acord de încetare a focului care a început vineri. Pe de altă parte, autoritatea penitenciară israeliană a anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi că a eliberat 33 de prizonieri palestinieni.

ADVERTISEMENT

Armistițiul Hamas – IDF trebuia să se încheie marți, la primele ore ale zilei, dar mediatorul dintre cele două părți, Qatar, a spus că acum va fi prelungit cu încă două zile. În urma noii înțelegeri, Israelul a anunţat că a pregătit o listă cu 50 de noi prizonieri care ar putea fi eliberați în următoarele două zile.

Antony Blinken, încă o vizită la Tel Aviv

Între timp, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se va întoarce săptămâna aceasta în Orientul Mijlociu. SUA speră să găsească o modalitate de a prelungi și mai mult încetarea focului temporar în Gaza. Casa Albă dorește ca și mai mulți ostatici să fie eliberați.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat va sublinia necesitatea de a susține creșterea fluxul de asistență umanitară către Gaza, să asigure eliberarea tuturor ostaticilor și îmbunătățirea protecției pentru civilii din Gaza”, anunță Departamentul de Stat de la Washington, conform Sky News.

Va fi a treia deplasare în regiune a oficialului SUA de când Hamas a atacat Israelul, pe 7 octombrie. Atunci, mii de teroriști au invadat comunitățile din sudul Israelului. Ei au ucis 1.200 de oameni, majoritatea civili. Au fost luați circa 240 de ostatici.

ADVERTISEMENT

Blinken va călători în Israel și Cisiordania imediat după ce, marți și miercuri, va lua parte la Bruxelles și Skopie, Macedonia de Nord, la o serie de întâlniri cu miniștri de externe din NATO și Organizația pentru Pace și Securitate în Europa.

ADVERTISEMENT
Tags: