LIVE Actualizat 14-06-2022
18:31

Război în Ucraina, ziua 111. Alertă roșie în toată Ucraina. Liov și Ternopil, lovite de rachete

Ziua 111 de război are în prim-plan luptele pentru Severodonețk. Pierderile suferite de forțele ucrainene l-au impresionat pe Volodimir Zelenski, care a subliniat cât de mare este sacrificiul apărătorilor patriei.
14.06.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 111 Alerta rosie in toata Ucraina Liov si Ternopil lovite de rachete
Zelenski este foarte afectat de numărul mare al soldaților căzuți la datorie pentru apărarea țării. Foto: pixabay.com, flickr.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
14-06-2022
18:31

Lupte la Severodonetsk. Forțele armate ucrainene încearcă să evacueze civilii din oraș

Forțele ucrainene încearcă să evacueze civilii din orașul Severodonetsk, unde se dau lupte crâncene, după ce Rusia a distrus ultimul pod către orașul din estul țării.

„Trupele rusești încearcă să ia cu asalt orașul, dar militarii rezistă”, a declarat primarul orașului Severodonetsk, Oleksandr Stryuk.

Guvernatorul regional Serhiy Gaidai a declarat: „Bombardamentele sunt atât de puternice încât oamenii nu mai pot rezista în adăposturi, starea lor psihologică este la limită. În ultimele zile, locuitorii sunt în sfârșit pregătiți să plece”.

Rusia a declarat că le va oferi luptătorilor ucraineni ascunși în uzina chimică o șansă de a se preda miercuri dimineață. Luptătorii ar trebui „să înceteze rezistența fără sens și să depună armele” începând cu ora 8.00 a.m., ora Moscovei (05.00 GMT). Între timp se încearcă evacuarea civililor din oraș.

Ambele tabere susțin că au provocat pierderi uriașe în luptele pentru oraș, principala țintă a Rusiei în bătălia sa pentru estul țării după ce nu a reușit să captureze capitala Kiev în martie, în primele săptămâni ale invaziei sale în Ucraina

14-06-2022
15:54

Ucraina nu riscă o criză alimentară din cauza lipsei grâului

Ucraina a rămas fără un sfert din terenurile arabile în urma invaziei ruse, potrivit unui anunț al ministrului ucrainean al agriculturii. Acest lucru nu ”constituie o amenințare la adresa securității alimentare”.

”În pofida piederii a 25% dintre terenurile cultivabile, structura culturilor semănate anul acesta este mai mult decât suficientă să asigure consumul populaţiei ucrainene”, a explicat Taras Vîsoţkii.

Consumul din Ucraina a scăzut în condițiile în care peste 7 milioane de ucraineni au plecat spre vestul țării. De asemenea, 7.3 milioane au plecat din țară, peste 50% dintre aceștia în Polonia.

14-06-2022
15:13

Alertă aeriană în Ucraina. Liov și Ternopil au fost lovite

Autoritățile din Ucraina au anunțat alertă aeriană pe întreaga suprafață a țării. Regiunile vestice Liov și Ternopil au fost lovite de rachete rusești, în ciuda faptului că apărarea antiaeriană a doborât o rachetă.

Patru persoane, printre care un copil, au fost rănite în Ternopil, regiune apropiată de Liov.

Primarul orașului Ternopil, Serhiy Nadal, alături de primarul orașului Liov, Andrey Sadovy, au anunțat oamenii să rămână în adăposturi:

Locuitori ai regiunii Lviv, apărarea antiaeriană funcționează. Rămâi în adăposturi. Alarma continuă.

Nu intrăm în panică, nu comentăm. Informațiile oficiale sunt doar pe canalele mele și pe administrația militară. Vă vom informa despre tot mai târziu, rămâneți ascunși”.

14-06-2022
11:57

Rusia reduce cu 40% livrările zilnice de gaze către Germania

Gigantul rus Gazprom a decis să reducă cu peste 40% capacitatea zilnică a livrărilor de gaze naturale către Germania. Motivul invocat? Lipsa echipamentului necesar care trebuia livrat de Siemens.

”Livrările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream pot fi asigurate doar până la un volum de 100 de milioane de metri cubi pe zi, în loc de 167 de milioane de metri cubi pe zi cât se prevede”, a anunțat Gazprom pe Telegram.

14-06-2022
08:12

Papa Francisc a criticat dur folosirea mercenarilor în Ucraina

Papa Francisc consideră folosirea mercenarilor de către Rusia în Ucraina drept “monstruoasă”.

Totodată, Papa a declarat, potrivit La Stampa, că războiul din Ucraina “poate într-un fel a fost provocat, sau nu a fost împiedicat”. Liderul de la Vatican a refuzat să facă distincția între “bine” și “rău” în acest război, conform sursei citate.

Papa Francisc vrea să obțină o întâlnire cu Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse în septembrie.

14-06-2022
07:34

Zelenski promite să recupereze Crimeea de la ruși

Președintele Volodimir Zelenski i-a asigurat pe ucraineni că va recupera Crimeea, anexată de Rusia în 2014.  “Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria”, a transmis Zelenski într-un mesaj adresat populației de la Kiev.

“Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră”, a completat președintele Ucrainei.

14-06-2022
06:07

Undă verde pentru Ucraina de la Comisia Europeană

Politico anunţă că Ucraina va primi undă verde pentru a candida la aderarea la UE de la Comisia Europeană.

Pasul următor va fi mai greu pentru regimul de la Kiev. Ucraina va trebui să primească un vot favorabil de la cele 27 de state membre ale Uniunii, iar unele nu sunt tocmai favorabile unei aderări accelerate a ţării la UE

14-06-2022
04:23

Ruşii controlează centrul oraşul Severodoneţk

Luptele continuă la Severodoneţk, însă ruşii controlează centrul oraşului şi „folosesc în mod activ artileria, sistemele de rachete multiple”, a transmis un purtător de cuvânt din cadrul Ministerului ucrainean al apărării.

Severodoneţk reprezintă unul din ultimele puncte ale rezistenţei ucrainene din regiunea Lugansk, iar trupele Kievului luptă pentru a-l ţine sub controlul lor.

„Inamicul suferă pierderi semnificative în unităţile de infanterie ale Gărzii Ruse şi ale forţelor armate ruse. Şi avansează doar folosind avioane de asalt”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Luni seara, spre finalul zilei 110 de război, președintele Ucrainei a declarat că bătălia pentru regiunea Donbas ”va fi, fără îndoială, amintită în istoria militară”. De asemenea, Volodimir Zelenski s-a referit la atacurile Rusiei ca la ”răul absolut”.

Zelenski anunță că bătălia pentru Donbas va intra în istorie

Avem de-a face cu răul absolut. Costul uman al acestei bătălii este foarte mare pentru noi. Este pur și simplu terifiant”, a spus liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

În continuarea mesajului de seară, Zelenski a vorbit despre costul uman al bătăliei pentru regiunea Donbas, despre care a precizat că ”va fi, fără îndoială, amintit în istoria militară ca fiind una dintre cele mai violente bătălii din Europa”.

La începutul lunii, Zelensky declarat că armata sa pierdea ”între 60 și 100 de soldați” pe zi în bătălia pentru Donbas: ”Nu avem de ales decât să mergem înainte și să ne eliberăm teritoriul”, adăuga el, conform BBC.

ADVERTISEMENT

În contextul în care cele 3 poduri dintre Severodonețsk și Lisichansk au fost distruse luni de ruși, reprezentantul militar al autoproclamatei Republici Populare Donețk a declarat că trupele ucrainene rămase în oraș trebuie ”să se predea sau să moară”.

Altfel, luni, în ziua 110 de război, șapte cadavre au fost descoperite într-o nouă groapă comună, în apropiere de Bucea. La finalul lunii martie, în orășelul din regiunea Kiev au fost găsite mai multe cadavre ale civililor după retragerea armatei ruse.

ADVERTISEMENT

Încă o groapă comună în apropiere de Bucea

Şapte civili au fost torturaţi de ruşi, apoi executaţi cu laşitate cu un glonţ în cap”, a scris pe Facebook şeful poliţiei din Kiev, Andrii Nebîțov.

El a mai completat că ”mai multe victime aveau mâinile şi genunchii legaţi”. ”Această groapă comună a fost descoperită astăzi, acolo unde au fost staţionaţi militarii ruşi, în apropiere de satul Mîroţke”, a mai precizat Andrii Nebîțov.

ADVERTISEMENT

Satul Mîroţke este situat la 10 km nord-vest de Bucea şi la 35 de km de Kiev pe aceeaşi axă. Şeful poliţiei din regiunea Kiev a precizat că ”lucrează în prezent pentru identificarea victimelor”.

Bucea a devenit simbolul crimelor de război imputate Rusiei de către Ucraina. Aici s-a ajuns după plecarea soldaţilor ruşi din regiunea Kiev şi descoperirea a sute de cadavre de civili ucraineni.

Puși în fața acestor acuzații, oficialii de la Moscova au respins în mai multe rânduri acuzaţiile, denunţând ”falsificări” orchestrate de Kiev cu sprijinul Occidentului.

 

ADVERTISEMENT