News

Război în Ucraina, ziua 117. Volodimir Zelenski, întâlnire cu o vedetă de la Hollywood

Am intrat în ziua 117 a războiului din Ucraina, iar ostilitățile continuă în mai multe puncte strategice pe care armata rusă încearcă să le controleze.
20.06.2022 | 06:04
Razboi in Ucraina ziua 117 Volodimir Zelenski intalnire cu o vedeta de la Hollywood
Volodimir Zelenski promite că va elibera zonele strategice din Ucraina. Între timp, comandații batalionului Azov au ajuns în Rusia / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
20-06-2022
19:53

Zelenski, întâlnire cu Ben Stiller

Preşedintele Volodimir Zelenski a avut o întâlnire cu actorul american Ben Stiller, acesta aflându-se într-o vizită în zonele ucrainene puternic afectate de război.

Liderul de la Kiev i-a mulţumit actorului, care este ambasador al bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), pentru sprijinul acordat. Cei doi au avut şi un schimb de replici.

„Ești eroul meu. Ai renunțat la cariera de actor pentru asta”, i-a spus Stiller lui Zelenski.

 „Nu la fel de bună ca a ta”, i-a replicat preşedintele ucrainean, referindu-se la cariera vedetei de la Hollywood.

20-06-2022
16:55

Medvedev, noi critici pentru UE şi Ucraina

Într-un mesaj publicat pe contul său de Telegram, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, a criticat din nou UE şi încercarea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

„Și dacă până atunci dispare și UE? Mă face să mă întreb ce scandal, ce sacrificii au fost făcute pe altarul aderării la UE și ce înșelare a așteptărilor ucrainenilor nefericiți?”, a scris Medvedev pe Telegram 
 
Acesta a mai spus şi că ucrainenii vor fi sub “verificare timp de decenii”. “Prin urmare, termenul real este mijlocul secolului. Nu înainte”, a spus omul de încredere al lui Putin.

20-06-2022
13:46

Explozii puternice raportate în Odesa, la o zi după vizita în zonă a lui Volodimir Zelenski

Explozii puternice au zguduit orașul Odesa din sudul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al administrației regionale.

Oficialul nu a oferit detalii despre bombardamente, care s-au produs după ce sirenele raidului aerian au răsunat în regiune. Reamintim că duminică, 19 iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat mai multe zone din sud, printre care Nikolaev și Odesa.

Oleksi Honcharenko, un politician din Odesa, a spus că orașul sudic a fost atacat ca o ”răzbunare pentru bombardarea în cursul dimineții a platformelor petroliere din apropierea Crimeei”, notează The Guardian.

20-06-2022
13:40

Ungaria își pune la dispoziție teritoriul ca o posibilă rută pentru exporturile de cereale din Ucraina

Alături de autoritățile de la Kiev, Uniunea Europeană caută în această perioadă soluții pentru ca cerealele din silozurile ucrainene să poate ajunge cât mai repede în zonele de destinație.

Ungaria, o țară care a atras numeroase critici de la Bruxelles și mai ales dinspre Kiev din cauza apropierii de Kremlin, a anunțat că își pune la dispoziție teritoriul ca posibilă rută pentru exporturile de cereale ucrainene.

Anunțul a fost făcut luni, 20 iunie, de ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

Poziția Budapestei vine la câteva ore după ce UE a declarat că o blocadă rusă care împiedică exporturile reprezintă o ”adevărată crimă de război”.

”Ne-am oferit să permitem trecerea pe teritoriul Ungariei a oricăror transporturi de alimente destinate diferitelor părți ale lumii care pleacă din Ucraina, în principal către Africa de Nord sau Orientul Mijlociu”, a spus Szijjarto la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE, notează Sky News.

20-06-2022
12:29

Rusia condamnă blocada impusă de Lituania Kaliningradului și amenință că va reacționa

Moscova a anunțat, luni, 20 iunie, că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către Kaliningrad este “fără precedent” şi avertizat că va reacţiona, transmite Sky News.

Reamintim că autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene.

Singura linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, a declarat, luni, că decizia ”încalcă totul”.

”Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia e mai mult decât gravă, avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacţiona”, a spus oficialul rus.

20-06-2022
10:49

Moscova acuză Ucraina că a bombardat platforme de foraj din Crimeea. Victime raportate

Moscova acuză armata ucraineană că a lovit platformele de foraj petrolier ale intreprinderii Unitare de Stat ”Chernomorneftegaz”.

Anunțul a fost făcut de guvernatorul pro-rus instalat în regiune, Serghei Aksionov. Acesta a mai precizat că mai mulți oameni sunt răniți, scrie agenția de știri rusă Interfax.

”Luni dimineaţă, inamicul a atacat platformele de foraj de la Chornomorneftegaz. Sunt în legătură cu colegii din Ministerul Apărării şi FSB, lucrăm la salvarea oamenilor.

Cinci persoane au fost salvate, trei dintre ele au fost rănite. Căutările continuă”, a scris Aksionov pe canalul său de Telegram, luni.

Potrivit lui Aksionov, Ministerul Apărării din Rusia se ocupă de operațiunea de salvare, cu participarea navelor de patrulare și a aviației.

Într-un mesaj video apărut pe Twitter, el a spus că lovitura de rachetă a fost raportată în jurul orei 8:00, ora Moscovei. Pe platformă lucrau, în total, 12 persoane.

20-06-2022
10:42

Dmitri Medvedev: ”Relațiile dintre Rusia și SUA sunt la zero grade Kelvin”

Fostul președinte și premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Kremlin și apropiat al lui Vladimir Putin, a postat un mesaj pe Telegram în care a susținut că relația dintre SUA și Rusia este la ”zero grade Kelvin”, relatează The Guardian.

Vorbind despre perspectiva unor noi negocieri privind tratatele nucleare, Medvedev a postat pe contul său de socializare:

”Ca o persoană care a avut o relație directă cu START-3 și care l-a semnat în 2010, consider că momentul pentru noi negocieri este cel mai inoportun.

Acum nu avem nicio relație cu SUA. Ele sunt la zero grade Kelvin. Și nu este nevoie să le dezghețați astăzi. Și nu este nevoie să negociem cu ei încă. Lăsați-i să alerge sau să se târască și să ceară. Și ei apreciază asta ca pe o favoare specială”.

20-06-2022
08:44

Josep Borrell, șeful diplomației europene: ”Blocarea de Rusia a exportului a milioane de tone de cereale, o crimă de război”

Decizia Moscovei de a bloca exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina este o ”adevărată crimă de război”, a declarat șeful UE pentru Politică Externă, Josep Borrell.

”Cerem Rusiei să deblocheze porturile ucrainene. Este de neconceput, nu ne putem imagina că milioane de tone de grâu rămân blocate în Ucraina în timp ce în restul lumii oamenii suferă de foame.

Este o adevărată crimă de război, așa că nu-mi pot imagina că acest lucru va mai dura mult timp”, a spus Josep Borrell la o reuniune a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană găzduită de Luxemburg, notează Sky News.

Ucraina este un mare exportator al unora dintre cele mai importante alimente de bază din lume. În prezent, se estimează că există aproximativ 22 de milioane de tone de cereale în silozuri, care așteaptă să fie trimise pe tot globul.

20-06-2022
07:05

Rusia anunță că peste 50 de generali și ofițeri au fost uciși duminică

Reprezentanții Ministerului rus al Apărării au anunțat că în urma unui atac cu rachete Kalibr, desfășurat duminică, au fost uciși ”peste 50 de generali și ofițeri ai Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv Statul Major General”.

În comunicatul de presă preluat de TASS se precizează că atacul soldat cu 50 de morți a vizat un post de comandă din regiunea Dnepropetrovsk. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a dezvăluit că Marina rusă a lansat rachetele Kalibr asupra postului de comandă de lângă satul Șirokaia Dacea.

Potrivit sursei citate, în localitatea din regiunea Dnipropetrovsk ar fi avut loc o întâlnire a personalului de comandă al grupului de trupe Alexandria. De asemenea, forțele ruse au mai transmis că trupele ucrainene au fost lovite în forță și de mai multe arme ghidate de precizie.

Una dintre țintele atinse a fost eșalonul unității a 14-a mecanizate. În același context, ar fi fost lovit și eșalonul celei de-a 56-a brigăzi de infanterie motorizată a ucrainenilor. Rușii au anunțat că au mai fost atinse și obiective din regiunile Kremenciug, Lisichansk, Nikolaev și Harkov.

Conform TASS, se pare că Ucraina ar fi pierdut în utimele zile două avioane de atac Su-25 și un elicopter Mi-24, dar și două sisteme de rachete antiaeriene Buk-M1. În același interval, forțele ucrainene ar mai fi pierdut aproape 100 de tancuri și vehicule blindate, peste 20 de vehicule cu sisteme de lansare multiplă de rachete, 30 de tunuri și mortiere. Potrivit raportului citat, o dronă Bayraktar TB2 a fost doborâtă în regiunea Kerson.

 

Peste câteva zile intrăm în cea de-a cincea lună de război în Ucraina, și un posibil deznodământ pare tot mai îndepărtat. Rușii se concentrează în număr mare pentru a ocupa puncte strategice din planul lor de război, în timp ce ucrainenii încearcă să găsească soluții pentru împingerea frontului cât mai departe de centrul țării.

Volodimir Zelenski promite că va elibera țărmul Mării Negre

În acest context, Volodimir Zelenski a revenit dintr-o vizită pe care a făcut-o weekendul acesta în zona frontului de sud și a promis că forțele ucrainene vor recuceri zonele ocupate de armata rusă. Obiectivul stabilit de președintele ucrainean este de a elibera coasta Mării Negre și de a relua exportul de cereale către Europa. ”Nu vom preda sudul nimănui”, a spus Zelenski duminică, după vizita la Odesa.

ADVERTISEMENT

În acest moment, armata rusă controlează întreaga coastă a Mării Azov și o parte din țărmul Mării Negre. Ofensiva în direcția Nicolaev și Odesa a fost, însă, oprită de trupele ucrainene. Rușii își doresc această zonă pentru a putea ”închide” sudul Ucrainei și pentru a face legătura terestră cu Transnistria.

Rușii se apropie de Harkov

Pe de altă parte, situația redevine fierbinte și în nordul Ucrainei, în regiunea Harkov, unde trupele ruse fuseseră împinse în retragere. Acum, acestea și-au reluat ofensiva încercând să ocupe al doilea oraș ca mărime, după capitala Kiev.

ADVERTISEMENT

Situația din Harkov a fost caracterizată ca fiind ”desul de complicată, dar sub control” de către Vadim Denisenko, unul dintre consilierii ministrului ucrainean de Interne, citat de agenția EFE.

Oficialul de la Kiev spune că trupele ruse nu au reușit să înainteze în zonele-cheie, cum este cea din Severodonetsk, oraș pe care l-au ocupat, dar nu complet. Rușii au lansat o contraofensivă și înaintează până aproape de Harkov, folosind tehnici ”așa-numite de explorare, încercând să avanseze etapă cu etapă, metru cu metru”, după cum a declarat Sergei Gaidai, guvernatorul provinciei Lugansk.

ADVERTISEMENT

Moscova susține că a ucis 50 de ofițeri ucraineni, după un atac cu rachete

În paralel, rușii continuă atacul de la distanță, cu rachete. Ei au lovit un centru de reparare a tancurilor din Harkov, potrivit ministrului rus al Apărării.

Acesta spune că în Nicolaev au fost distruse 10 obuziere și 20 de vehicule militare livrate de țările aliate, iar alt atac asupra unui centru de comandă din Dnepopetrovsk s-ar fi soldat cu moartea a circa 50 de ofițeri ucraineni, printre care și generali.

ADVERTISEMENT

Eroii de la Azovstal, trimiși în Rusia pentru ”investigații”

Între timp, Moscova a cerut transferul a doi comandanți militari capturați în bătălia de la Mariupol: Svyatoslav Palamar, șef adjunct al batalionului Azov și Serhiy Volynsky, comandant al Brigăzii 36 pușcași marini ai Forțelor Armate Ucrainene.

Aceștia au fost mutați în Rusia ”pentru investigații suplimentare”, a anunțat agenția TASS, citând surse din cadrul forțelor de ordine. Conform sursei citate, și alți militari capturați la Azovstal vor fi trimiși în Rusia, în zilele următoare.

Informația, care nu a putut fi confirmată din surse independente, vine în contextul în care serviciile ucrainene de informații ar fi intrat în legătură cu luptătorii capturați la Azovstal, în urmă cu doar câteva săptămâni. În cazul acestora, Kievul a cerut un schimb de prizonieri cu Moscova, însă rușii nu au răspuns solicitării.

ADVERTISEMENT