News

Război în Ucraina, ziua 158. Putin a declarat SUA și NATO cele mai mari amenințări pentru Rusia. Sediul flotei ruse din Marea Neagră lovit de un atac cu dronă

Reacții după derapajul ”diplomației” ruse. Zeci de ucraineni au ieșit în stradă la Kiev după ce Ambasada Rusă la Londra a cerut spânzurarea soldaților de la Azov.
31.07.2022 | 05:50
Razboi in Ucraina ziua 158 Putin a declarat SUA si NATO cele mai mari amenintari pentru Rusia Sediul flotei ruse din Marea Neagra lovit de un atac cu drona
Regimentul Azov s-a predat rușilor la sfârșitul lunii mai / Sursă foto: Sputnik / Hepta
ADVERTISEMENT
31-07-2022
16:50

Explozie în Bulgaria, la depozitul de muniție al unui afacerist care a livrat arme Ucrainei

O explozie urmată de un incendiu s-a produs în Bulgaria, la un depozit de muniție deținută de Emilian Gebrev. Afaceristul a fost otrăvit în anul 2015, după ce a furnizat arme Ucrainei.

Explozia s-a produs în orașul Karnobat din Bulgaria și nu a produs victime. În depozit se afla muniție veche.

”Nu este vorba de nicio eroare umană, pentru că nu există eroare umană. La ora 04:00 s-a auzit o explozie, apoi depozitul a luat foc”, a declarat Emilian Gebrev pentru postul național de radio din Bulgaria.

Publicația The Kyiv Independent a amintit că Gebrev și fiul lui au fost otrăviți în 2015, în dosar fiind arestați trei cetățeni ruși. Mai multe explozii au avut loc la depozitele de armament ale afaceristului bulgar între 2011 și 2020. Autoritățile au identificate 6 cetățeni ruși care s-au aflat pe teritoriul Bulgariei exact în perioada în care au avut loc deflagrațiile.   

31-07-2022
14:12

Președintele rus a semnat o nouă doctrină navală

Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină navală care consideră SUA și NATO drept cele mai mari amenințări cu care se confruntă Rusia, relatează Reuters și AFP.

Documentul de 55 de pagini, semnat de Ziua Marinei, stabilește obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambițiile sale de „mare putere maritimă” care se extinde pe întreaga lume.

Principala amenințare la adresa Rusiei, spune doctrina, este „politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii” și mișcarea alianței militare NATO mai aproape de granițele Rusiei.

Rusia își poate folosi forța militară în mod corespunzător pentru situația din oceanele lumii în cazul în care alte puteri slabe, cum ar fi instrumentele diplomatice și economice, ar fi epuizate, adaugă acesta.

„Rusia de astăzi nu poate exista fără o flotă puternică… și își va apăra interesele în oceanele lumii cu fermitate și rezoluție”, spune doctrina.

31-07-2022
11:18

Fondatorul uneia dintre cele mai mari companii agricole ucrainene, ucis într-un atac rus asupra Mikolaiv

Oleksii Vadaturski, fondatorul și proprietarul uneia dintre cele mai mari companii agricole ucrainene, Nibulon, și soția sa au fost uciși într-un atac rusesc asupra regiunii Mikolaiv, a declarat duminică guvernatorul local, Vitali Kim.

Potrivit Reuters, guvernatorul a declarat pe Telegram că cei doi au fost uciși în casa lor din orașul Mikolaiv, care a fost bombardată peste noapte și duminică dimineața.

Nibulon, care are sediul în Mikolaiv, este specializată în producția și exportul de grâu, orz și porumb și are propria flotă și șantier naval.

Primarul orașului-port, Oleksandr Senkevich, a declarat că Mikolaiv a fost lovit de bombardamente grele peste noapte, două persoane confirmate ca fiind ucise și trei rănite.

Senkevich a scris mai devreme pe Telegram că atacurile de la Mikolaiv au fost „probabil cele mai puternice din toată perioada [de război]”.

31-07-2022
09:25

Marina rusă va primi rachete noi

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că marina rusă va primi rachete de croazieră hipersonice Zircon în următoarele câteva luni, relatează Reuters.

Vorbind de Ziua Marinei Ruse la Sankt Petersburg, el a spus că zona de desfășurare a acestora va depinde de interesele Rusiei.

Putin nu a menționat în mod direct Ucraina, dar a spus că a semnat o nouă doctrină a marinei și a declarat că rachetele de croazieră hipersonice Zircon sunt unice în lume.

„Livrarea acestor (rachete) către forțele armate ruse va începe în luna viitoare. Fregata Amiral Gorșkov va fi prima care va intra în serviciul de luptă cu aceste arme formidabile la bord.

Lucrul cheie aici este capacitatea marinei ruse… Este capabilă să răspundă cu o viteză fulgerătoare tuturor celor care decid să încalce suveranitatea și libertatea noastră.

Armele hipersonice pot călători cu de nouă ori viteza sunetului, iar Rusia a efectuat lansări de testare anterioare ale rechetelor Zircon de pe nave de război și submarine în ultimul an”, a declarat președintele rus.

31-07-2022
07:18

Șase răniți după ce o dronă a lovit sediul flotei ruse din Marea Neagră

Associated Press raportează că drona care a atacat sediul rus al flotei sale din Marea Neagră a rănit șase persoane.

Potrivit primelor relatări, cinci persoane au fost rănite, dar primarul Sevastopolului, Mikhail Razvozzhaev, a declarat că șase persoane au fost rănite în explozie.

Serviciul de presă al flotei de la Marea Neagră a spus că drona părea a fi un dispozitiv improvizat și a descris dispozitivul exploziv ca fiind „de putere redusă”.

Agenția de știri de stat rusă Ria-Novosti l-a citat pe Mikhail Razvozzhaev care a spus, de asemenea, că toate evenimentele festive în onoarea Zilei Marinei din oraș au fost anulate din motive de securitate.

31-07-2022
06:44

Evacuarea ucrainenilor din regiunea Donețk trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că guvernul său este pe să ordone evacuarea obligatorie din regiunea Donețk, scena unor lupte aprige cu Rusia.

Potrivit Reuters, liderul de la Kiev a spus într-o adresă televizată că sute de mii de oameni aflați încă în zonele de luptă din regiunea mai mare Donbas – care include Donețk, precum și regiunea vecină Lugansk – trebuie să plece.

“Cu cât mai mulți oameni părăsesc acum regiunea Donețk, cu atât mai puțini oameni va avea timp să ucidă armata rusă. Rezidenții care au plecat vor primi despăgubiri”, a spus Zelenski. “Mulți refuză să plece, dar trebuie să o facă.”

La rândul său, viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a declarat că evacuarea oamenilor din estul regiunii Donețk trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse.

Prin mesajul pe care ambasada de la Londra l-a postat pe contul oficial de Twitter, Rusia a demonstrat încă o dată că este un stat terorist, arată oficialii de la Kiev. Am intrat în ziua 158 a războiului din Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 158, ce se mai întâmplă pe front

Continuă să vină reacții după unul dintre cele mai dure mesaje postate pe un cont oficial de Twitter, de la începerea războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Militanții de la Azov merită executați, dar nu prin pluton, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldați adevărați. Ei merită o moarte umilitoare”, a fost mesajul postat de Ambasada Rusă în Marea Britanie pe contul oficial de Twitter.

Platforma americană de socializare s-a sesizat în legătură cu violența mesajului, însă a decis să nu-l elimine ci să atenționeze utilizatorii printr-un anunț că textul respectiv încalcă regulile privind ”comportamentul care instigă la ură”.

ADVERTISEMENT

În același timp, înaltul reprezentant al UE pentru politica externă și politica de securitate, Josep Borrell , a condamnat uciderea a zeci de prizonieri de război ucraineni în Donețk-ul ocupat de Rusia.

Vă readucem aminte că armata rusă a acuzat forţele ucrainene că au bombardat o închisoare din estul regiunii Doneţk, controlată de separatiştii pro-ruşi.

ADVERTISEMENT

Din nefericire aici au fost uciși 40 de prizonieri de război ucraineni în timp ce alți 75 au avut nevoie de îngrijiri medicale. Ucraina neagă atacul şi susţine că Rusia ar fi lansat bombardamentul.

Mai trebuie spus că autorităţile ucrainene depun eforturi pentru a se asigura că toţi cetăţenii evacuaţi din regiunea Doneţk primesc locuinţe şi protecţie socială.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut chiar de vicepremierul – ministru pentru Reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereshchuk.

“În regiunea Doneţk sunt 200.000-220.000 de ucraineni, inclusiv 52.000 de copii. Şi este responsabilitatea statului şi a fiecărui cetăţean adult să asigure protecţia vieţii lor”, a declarat Vereshchuk.

Potrivit ministrului, evacuarea din regiunea Doneţk are două motive: intensificarea ostilităţilor şi absenţa aproape completă a aprovizionării cu energie electrică şi gaze. Oficialul a mai explicat că în această iarnă, zonele populate vor rămâne fără căldură.

Un alt detaliu interesant este acela că a fost înființat un comandament de coordonare pentru a organiza evacuarea civililor din regiunea Doneţk. Din acest organism vor face parte şi reprezentanţi ai ministerelor, agenţiilor de aplicare a legii şi administraţiilor regionale.

ADVERTISEMENT