News

Război în Ucraina, ziua 163. Nava militară rusă Vasilii Bikov, în flăcări, în portul Sevastopol. A fost bombardată de armata lui Zelenski

Planurile Rusiei de a cuceri estul și sudul Ucrainei sunt momentan puse sub semnul întrebării, după 163 de zile de război pe frontul din Donbas. Nimic nu pare decis, momentan.
05.08.2022 | 05:00
Razboi in Ucraina ziua 163 Nava militara rusa Vasilii Bikov in flacari in portul Sevastopol A fost bombardata de armata lui Zelenski
Soldații ruși îți schimbă poziția pe front. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
05-08-2022
14:19

Putin, față în față cu Erdogan

Președintele Rusiei și cel al Turciei s-au întâlnit la Soci. Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au pe agendă, în mod evident, Ucraina, dar și alte teme. De exemplu, Siria, acolo unde interesele celor două țări nu sunt deloc comune.

Interesant este că Putin a renunțat la celebra masă lungă și albă. De-a lungul timpului, în capătul acesteia au stat Emmanuel Macron, dar şi Olaf Scholz.

05-08-2022
11:14

Nava militară rusă Vasilii Bikov, în flăcări, în portul Sevastopol

O altă navă militară a Rusiei a luat foc. De data aceasta s-a întâmplat în portul Sevastopol, unul controlat de Moscova. Potrivit primelor informații, nava a fost bombardată de artileria ucraineană.

Presa internațională a notat că ar fi vorba despre nava de patrulare Vasilii Bikov

De remarcat că Rusia nu a confirmat, deocamdată, incidentul

Rușii au progrese nesemnificative pe front și nimeni nu poate prezice unde se va îndrepta războiul, însă timpul nu poate fi un aliat al Rusiei care pierde în fiecare zi bani și oameni pe care nu îi poate înlocui.

Războiul din Ucraina, ziua 163

Frontul din Donbas a făcut prima victimă în rândul femeilor din Armata Rusiei, cel puțin din rândul ofițerilor. Este vorba de Olga Kachura, o ucraineancă trecută de partea lui Vladimir Putin în 2014.

ADVERTISEMENT

Un personaj controversat, urât și vânat de ucraineni, care se lăuda că îi face plăcere să omoare oameni nevinovați. Mai mult, femeia s-ar fi strecurat de multe ori pe front pentru a comite crime în numele Ucrainei, în clasicul mod rusesc de a crea diversiuni.

Deși era mamă a doi copii, Olga Kachura era o ființă care ucidea cu sânge rece și nu avea o problemă în a bombarda civili în Donețk. ”Kachura este vinovată de bombardarea orașelor din Donbas și de moartea a mulți civili”, a explicat jurnalistul ucrainean Denis Kazanskyi.

ADVERTISEMENT

Între timp, ONU va investiga, oficial, atacul asupra închisorii Olenivka, unde zeci de prizonieri ucraineni au fost uciși și răniți.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vrea ca misiunea de investigație, care va conține și jurnaliști ai ONU, să afle ”adevărul” asupra exploziilor produse la închisoarea Olenivka, acolo unde au murit 50 de oameni și 70 au fost răniți, mulți dintre ei reprezentanți ai Batalionului Azov.

ADVERTISEMENT

Varianta Moscovei, referitoare la conflict, e că ucrainenii au atacat această închisoare cu ajutorul sistemelor de rachete HIMARS. În replică, Volodimir Zelenski acuză ”crima de război” și crede că în spatele atacului ar sta mercenarii grupului Wagner. SUA au anunțat, de asemenea, că au ”motive să creadă că Rusia va merge atât de departe încât să facă să pară că HIMARS ucrainene sunt de vină înainte de sosirea jurnaliștilor”.

O altă problemă pentru Rusia ar putea să o reprezinte un război între Armenia și Azerbaidjan. Rușii și-au luat angajamentul în 2020 că vor menține pacea în enclava Nagorno Karabah, teritoriu disputat de cele două țări. Cu toate acestea, după multe luni de război în Ucraina, Rusia pare incapabilă să își concentreze atenția pe un alt front.

ADVERTISEMENT

Încurajați de slăbiciunile evidente ale Moscovei, azerii au început să atace poziții cheie în enclavă și să încerce recucerirea acesteia. Armenii sunt neputincioși în fața dușmanului azer, mult mai bine pregătit din toate punctele de vedere. Mai mult, azerii se bazează pe ajutorul tacit al Turciei, un aliat de temut în zonă.

ADVERTISEMENT