News

Război în Ucraina, ziua 178. Ucraina „trolează” Moscova cu o paradă de vehicule militare rusești. Flota armatei ruse la Marea Neagră, lovită de ucraineni

Război în Ucraina, ziua 178. În urma unei discuții cu Emmanuel Macron, Vladimir Putin ar accepta o vizită a inspectorilor independenți la centrala nucleară de la Zaporojie, unde situația militară este extrem de gravă.
20.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 178 Ucraina troleaza Moscova cu o parada de vehicule militare rusesti Flota armatei ruse la Marea Neagra lovita de ucraineni
Război în Ucraina, ziua 178. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-08-2022
14:39

Ucraina continuă să troleze Moscova

Sâmbătă la Kiev au fost aliniate vehicule militare rusești capturate.

“Putin se aștepta la o paradă rapidă a victoriei prin Kiev. Armata ucraineană a declarat că unii soldați ruși au venit pregătiți cu uniformele de paradă.

Astăzi, vehiculele militare rusești s-au aliniat în sfârșit pe strada principală a capitalei Ucrainei…”, a scris pe Twitter Emma Graham-Harrison, corespondent senior pentru afaceri internaționale la The Guardian.

Jurnalista a postat pe Twitter și o fotografie de la Kiev cu un copil pozând pe un tanc.

20-08-2022
12:19

Mai mulți copii, răniți în urma atacului asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Mikolaiv

Se pare că mai mulți copii au fost răniți în urma unui atac rus asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Mikolaiv.

Ochiul unei fete a fost scos de schije, potrivit Nexta, în urma atacului asupra clădirii cu cinci etaje din Voskresenske.

O jurnalistă BBC Ucraina, care a postat pe Twitter o fotografie a clădirii avariate, a declarat că patru copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani au fost grav răniți și alți cinci adulți au fost răniți.

20-08-2022
07:14

Explozii la Sevastopol. Flota armatei ruse la Marea Neagră, lovită de ucraineni

Explozii la Sevastopol sâmbătă dimineață. Potrivit presei din Ucraina, a fost țintită de ucraineni flota armatei ruse la Marea Neagră.

Nu s-au produs pagube mari, deoarece a fost lovit doar sediul flotei, nu și ambarcațiunile militare. S-au folosit inclusiv drone pentru atac.

Vineri, după mai multe luni de pauză, între Emmanuel Macron și Vladimir Putin a avut loc o nouă convorbire telefonică. Se pare că discuțiile au adus ceva rezultate.

Război în Ucraina, ziua 178. Vladimir Putin acceptă o vizită a inspectorilor independenți la Zaporojie

Subiectul delicat legat de centrala nucleară de la Zaporojie s-a aflat în centrul discuțiilor dintre cei doi șefi de stat.

ADVERTISEMENT

În final, Putin și Macron au convenit asupra necesităţii trimiterii imediate a unei echipe internaţionale de verificare la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub ocupaţie rusă, a anunţat Kremlinul.

Ulterior, și Palatul Elysee a scris că liderul de la Kremlin a acceptat ca o echipă de inspectori independenți să poată călători la centrala nucleară Zaporojie.

ADVERTISEMENT

Potrivit biroului președintelui francez Macron, Putin a ”reconsiderat cererea” ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică  (AIEA) să călătorească prin Rusia la locul respectiv, după ce însuși liderul rus a avertizat că bombardamentele de acolo ar putea duce la o ”catastrofă”.

Francezii anunță că Putin a renunțat la cererea ca echipa AIEA să se deplaseze la fața locului prin Rusia, spunând că ar putea ajunge și prin Ucraina.

ADVERTISEMENT

Anterior, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut forțelor Moscovei care ocupă uzina Zaporojie din sudul Ucrainei să nu deconecteze instalația de la rețea și să nu întrerupă livrările pentru milioane de ucraineni.

Când ar putea ajunge inspectorii la centrala nucleară de la Zaporojie

În ceea ce privește data unei inspecții la Zaporojie, un oficial rus a spus că aceasta ar putea fi începutul lunii viitoare.

ADVERTISEMENT

”Delegația Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie”, a declarat vineri Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, relatează Agerpres.

”Este prea devreme pentru a spune ceva despre detalii, sunt chestiuni extrem de sensibile, discutăm şi vom continua să discutăm modalităţile de efectuare a misiunii, ruta, numărul persoanelor implicate, cât timp vor rămâne la centrală, cu ce sarcini vor fi trimise”, a adăugat diplomatul rus la o conferință de presă online.

Ulianov a mai dat asigurări în privința contactului cu AIEA. ”Aproape în fiecare zi comunic cu directorul general al agenţiei, Rafael Grossi. Luni, el va veni aici la Viena şi activitatea în această direcţie se va intensifica”, a asigurat diplomatul rus.

SUA, nou sprijin militar pentru armata Ucrainei în conflictul cu Rusia

Vineri, 19 august, SUA a anunţat un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 775 milioane de dolari.

Acesta cuprinde, în principal, rachete suplimentare pentru sistemele americane de artilerie de înaltă precizie HIMARS.

În acest nou pachet sunt prevăzute și sisteme de tunuri mobile şi obuze suplimentare compatibile cu armamentul furnizat de către Marea Britanie Ucrainei.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării SUA, citat de Reuters, a dezvăluit că noul pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina include drone de supraveghere şi, pentru prima oară, vehicule rezistente la mine, precum şi 16 obuziere Howitzer.

Din pachet mai fac parte 15 drone de supraveghere Scan Eagle, 40 MaxxPro MRAP (camioane de protecţie împotriva ambuscadelor, rezistente la mine) şi aproximativ 1.000 de rachete antitanc Javelin.

După această nouă tranșă de ajutor militar, sprijinul total al SUA pentru Ucraina se ridică la 10,6 miliarde de dolari, la declanșarea invaziei de către Rusia în 24 februarie.

ADVERTISEMENT