LIVE Actualizat 21-08-2022
18:11

Război în Ucraina, ziua 179. Oficial ucrainean, găsit mort în locuință. Atentat contra ideologului lui Putin

Război în Ucraina, ziua 179. Cu câteva zile înainte de Ziua Independenței, care va marca și 6 luni de la începere invaziei Moscovei, vehicule militare rusești distruse au fost expuse la Kiev.
21.08.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 179 Oficial ucrainean gasit mort in locuinta Atentat contra ideologului lui Putin
Un copil pozează urcat pe unul dintre tancurile rusești distruse, expuse la Kiev Foto: Roman Pilipey/EPA via The Guardian
ADVERTISEMENT
21-08-2022
18:11

Rusia își închide parțial spațiul aerian la granița cu Ucraina

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță în informarea de seară că Rusia închide anumite secțiuni ale spațiului aerian din regiunile Lipetsk, Voronezh și Belgorod în perioada 22-25 august.

Potrivit armatei ucrainene, inamicul rotește unități individuale în zonele de frontieră ale regiunilor Bryansk și Kursk, în direcția Seversk.

Rusia a efectuat tiruri de artilerie înspre așezările Muravii și Podul Zalizni din regiunea Cernihiv și Budki și Iskraskovschina din regiunea Sumîi.

„Conform informațiilor disponibile, inamicul închide anumite secțiuni ale spațiului aerian din regiunile Lipetsk, Voronezh și Belgorod în perioada 22-25 august”, se arată în informare.

Potrivit informării, Statul Major a remarcat că, în direcția Harkov, inamicul a afectuat trageri din tancuri, tunuritras și tiruri cu rachete în zonele așezărilor Prudianka, Novoie, Russian Tishki, Peremoga, Stari Saltov, Korobochkino, Slobozhanskoe și Pasajele Velikie.

Mihail Podoliak, consilier al șefului Biroului Președintelui, a declarat că Rusia va încerca să mărească numărul de bombardamente asupra Ucrainei în perioada 23-24 august.

Pe 24 august Ucraina celebrează Ziua Independenței față de Rusia.

21-08-2022
11:34

Șef din Serviciul de Securitate al Ucrainei, găsit mort în propria locuință

Oleksandr Nakonechni, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Kirovograd, a fost găsit mort în propria locuință în cursul serii de sâmbătă.

„Potrivit rapoartelor mass-media, șeful departamentului SBU din regiunea Kirovograd, Oleksandr Nakonechni, s-a sinucis. Surse din cadrul forțelor de ordine au confirmat informația și au oferit detalii”, a scris pe Telegram, Andrei Lavrus, deputat al consiliului raional Kropivnitski din partea partidului Solidaritatea Europeană.

Potrivit informațiilor preliminare, colonelul s-a sinucis cu un pistol la domiciliul său. El a murit pe loc din cauza plăgii prin împușcare.

Oleksandr Nakonechni ocupa funcția de șef al SBU în regiunea Kirovograd de la începutul anului 2021.

21-08-2022
11:23

Fiica lui Aleksandr Dughin, asasinată în Rusia

A murit fiica lui Aleksander Dughin, personaj considerat ideologul lui Vladimir Putin. Daria Dughina, în vârstă de 30 de ani, se afla în mașina tatălui ei, autovehiculul explodând brusc.

Totul s-a întâmplat sâmbătă seară, într-un sat din apropiere de Moscova. Andrei Krasnov, liderul mișcării sociale „Russky Gorizont” (Orizont Rus), un apropiat al familiei Dughin, a transmis pentru agenția rusă TASS că la mijloc este vorba despre un atac, în care ținta principală ar fi fost Aleksander Dughin sau chiar ambii, tată și fiică.

Citește mai mult AICI.

Familiile s-au înghesuit în centrul orașului Kiev să vadă o „paradă” a echipamentului militar rusesc distrus. Pe 24 august, ucrainenii vor marca cea de-a 31-a aniversare a independenței țării față de Uniunea Sovietică în 1991.

Război în Ucraina, ziua 179. Paradă cu vehicule militare rusești distruse la Kiev, înainte de Ziua Independenței

Ucraina „trolează” din nou Moscova cu o paradă de vehicule militare rusești sâmbătă la Kiev, a scris pe Twitter Emma Graham-Harrison, corespondentul senior pentru afaceri internaționale al publicației The Guardian.

ADVERTISEMENT

 

Ucraina a lansat o nouă lovitură asupra sediului flotei ruse din Marea Neagră

Ucraina a lansat o nouă lovitură asupra sediului flotei ruse din Marea Neagră de la Sevastopol, unde oficialii din peninsula anexată Crimeea au declarat că cel puțin o dronă a fost doborâtă de apărarea antiaeriană.

Atacul raportat sâmbătă dimineață – la o zi după ce exploziile au izbucnit în apropierea bazelor militare din zonele aflate sub control rusesc din Ucraina și Rusia însăși – a avut loc în aceeași zi în care 12 civili au fost răniți după ce o rachetă rusă a lovit o zonă rezidențială a unui oraș ucrainean.

ADVERTISEMENT

Vitali Kim, guvernatorul Mikolaivului, a declarat că printre cei răniți se numără patru copii într-un atac care a deteriorat mai multe case private și o clădire rezidențială cu cinci etaje din Voznesensk, la aproximativ 30 de kilometri de centrala nucleară din Pivdennoukrainsk.

El a adăugat că o tânără și-a pierdut un ochi în urma atacului de sâmbătă.

Deși nu au existat pagube majore aparent după atacul raportat cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) asupra Sevastopolului, observatorii au spus că a demonstrat capacitatea Ucrainei de a lovi adânc în spatele liniilor rusești ținte imortante.

ADVERTISEMENT

Un videoclip distribuit pe Twitter pare să arate apărarea antiaeriană a Rusiei care încearcă să distrugă UAV-ul și coloane întunecate de fum care se ridică din oraș.

SUA vor furniza Ucrainei drone de supraveghere

Mihail Razvozhaiev, guvernatorul Sevastopolului, a scris pe Telegram că o dronă a lovit sâmbătă acoperișul sediului și a spus că nu au fost victime, relatează agenția de presă rusă Tass.

ADVERTISEMENT

„Sunt la sediul flotei [Mării Negre] acum. O dronă a lovit acoperișul aici acum 25 de minute. Din păcate, nu a fost doborât… Nu există victime”, a scris el.

Vineri, SUA au declarat pentru prima dată că vor furniza Ucrainei drone de supraveghere ScanEagle, vehicule rezistente la mine, cartușe antiblindare și obuziere într-un nou pachet de ajutor, pentru a-i sprijini eforturile de a recupera teritoriul ucrainean.

„Aceste capacități sunt calibrate cu atenție pentru a face cea mai mare diferență pe câmpul de luptă și pentru a consolida poziția Ucrainei la masa negocierilor”, a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Alte două nave cu cereale au părăsit Ucraina

Sâmbătă, a existat un optimism prudent, când alte două nave cu cereale au părăsit portul ucrainean Chornomorsk, ducând la 27 numărul total de nave care părăsesc apele teritoriale ale Ucraine de la Marea Neagră în baza unui acord intermediat de ONU.

Salutând transporturile, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că guvernele și sectorul privat ar trebui să coopereze pentru a aduce alimente și îngrășăminte rusești, precum și cereale ucrainene pe piețele mondiale, în baza acordului convenit luna trecută.

„Cealaltă parte a acestui pachet este accesul nestingherit pe piețele globale pentru alimentele și îngrășămintele rusești, care nu fac obiectul sancțiunilor”, a declarat Guterres într-o conferință de presă la Istanbul.

„Este important ca toate guvernele și sectorul privat să coopereze pentru a le aduce pe piață.”

Ziua de miercuri va marca 6 luni de la începerea invaziei

Miercuri ucrainenii vor marca șase luni de război, de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

În timp ce Rusia a obținut câștiguri în est, a fost pusă în defensivă în alte regiuni, pe măsură ce Ucraina își intensifică atacurile în peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost capturată de Rusia în 2014.

Săptămâna trecută, un total de nouă avioane rusești au fost distruse la o bază aeriană din Crimeea.

Liderii ruși au avertizat că astfel de lovituri indică o escaladare a conflictului, alimentat de aliații SUA și NATO.

În cea mai recentă actualizare a informațiilor despre conflict, Ministerul Apărării britanic (MOD) a declarat săptămâna trecută că a văzut „doar schimbări minime în controlul teritorial de-a lungul liniei de front”.

În Donbas, a spus că forțele ruse s-au apropiat de periferia orașului Bakhmut, dar nu au pătruns în oraș.

În sud-vest, a raportat că nici forțele ucrainene, nici cele ruse nu au făcut progrese pe linia frontului în Hersonul ocupat, dar a adăugat: „Exploziile din ce în ce mai frecvente în spatele liniilor rusești vizează probabil logistica rusă și baza aeriană în sud”.

ADVERTISEMENT