News

Război în Ucraina, ziua 181. SUA vor anunța un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Război în Ucraina, ziua 181. Un diplomat rus de rang înalt susține Moscova se așteaptă la un conflcit prelungit și exclude o soluționare diplomatică a ostilităților.
23.08.2022 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 181 SUA vor anunta un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Rusia exclude o solutionare diplomatică a războiului Foto: Roman Pilipey/EPA, Ümit Bektaş/Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
23-08-2022
19:17

SUA acordă un nou ajutor de 3 miliarde Ucrainei

Potrivit surselor Reuters, SUA vor anunța un nou pachet de asistență în materie de securitate pentru Ucraina de aproximativ 3 miliarde de dolari.

Pachetul este pregătit pentru a coincide miercuri cu Ziua Independenței Ucrainei. Pachetul folosește fonduri de la Inițiativa Ucrainei de Asistență pentru Securitate (USAI) alocate de Congres pentru a permite administrației Biden să achiziționeze arme din industrie, mai degrabă decât să preia arme din stocurile de arme existente ale SUA.

Vorbind sub protecția anonimatului, un oficial american a transmis că noile arme nu par să includă tipuri de arme care nu au fost furnizate anterior armatei ucrainene. Dar oficialul a spus că se va concentra pe muniție și mai multe obiective pe termen mediu, cum ar fi sistemele de apărare.

23-08-2022
16:03

Președintele turc Recep Erdogan: ”Crimeea e a Ucrainei”

Președintele Turciei, Recep Erdogan, susține reîntoarcerea Peninsulei Crimeea la Ucraina, în ciuda apropierii liderului turc de Moscova.

”Legea internațională cere ca Crimeea să fie returnată Ucrainei. Acest lucru este extrem de important pentru întreaga regiune și pentru sistemul de securitate global, pentru stabilitate, sprijin pentru integritatea teritorială, suveranitatea și unitatea politică a Ucrainei”, a transmis Erdogan într-un discurs la summitul Platformei Crimeei de marți de la Kiev.

Cu toate acestea, Turcia preferă să păstreze o oarecare neutralitate în conflictul dintre Rusia și Ucraina pentru că are relații de prietenie cu ambele țări. La summit-ul Platformei Crimeei de la Kiev au participat reprezentanți din 60 de țări, inclusiv președinți și prim-miniștri din 40 țări.

23-08-2022
13:07

Rafael Grossi vrea să viziteze personal Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, vrea să viziteze personal Centrala Nucleară Zaporojie. Oficialul a menționat, conform BBC, că vrea ca această vizită să aibă loc în ”câteva zile, nu săptămâni”.

Grossi a lăsat să se înțeleagă că e dispus să ajungă la Zaporojie inclusiv prin teritoriile controlate de ruși pentru a găsi o soluție imediată crizei din zonă. Între timp, militarii ruși sunt acuzați că își aduc tot mai mult echipament militar în incinta centralei.

Energoatom, agenția de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, a anunțat că rușii au transportat două vehicule blindate și șase camioane militare în interiorul centralei nucleare.

”16 vehicule militare blindate sunt poziționate în fața reactorului nr.1 și alte șapte sunt poziționate în fața reactorului nr.2. 12 piese de echipament militar sunt poziționate de podul schelei”, au transmis ucrainenii.

23-08-2022
11:16

Zelenski promite că steagul ucrainean va flutura din nou în zonele ocupate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că drapelul ucrainean va flutura “acolo unde trebuie” în toate părțile Ucrainei ocupate în prezent.

Astăzi aș dori să vorbesc nu doar despre trecutul drapelului nostru, ci și despre viitorul acestuia. Drapelul albastru și galben va flutura din nou la el acasă, unde ar trebui să fie de drept, în toate orașele și satele ocupate temporar din Ucraina“, a declarat Zelensky marți, într-un discurs ținut pentru a marca Ziua Drapelului Național al Ucrainei.

Declarațiile vin înaintea zilei de miercuri, ziua independenței țării, care va marca 31 de ani de când Ucraina a rupt legăturile cu Uniunea Sovietică. Evenimentele pentru a marca această zi au fost interzise la Kiev, în timp ce oficialii avertizează că Rusia ar putea efectua atacuri cu rachete împotriva capitalei ucrainene, conform CNN.

În orașul Harkov, autoritățile au anunțat stare de asediu de la ora 19:00, în ajunul Zilei Independenței, până a doua zi la ora 7.00 dimineața. Miercuri se împlinesc, de asemenea, șase luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

23-08-2022
11:14

Ucrainenii din Nikopol au fost avertizați să evite adunările după ce orașul a fost bombardat

Orașul Nikopol din sudul Ucrainei a fost bombardat marți, de Ziua Drapelului Național al Ucrainei, a declarat un oficial local, adăugând că oamenii ar trebui să evite adunările în masă marți, miercuri și joi.

Evhen Evtușenko, șeful administrației militare districtuale din Nikopol, a declarat că oamenii ar trebui să stea departe de zonele deschise și de facilitățile de infrastructură.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali au avertizat că Moscova ar putea efectua atacuri intense, inclusiv atacuri cu rachete chiar de Ziua Independenței Ucrainei, care va fi celebrată miercuri.

Forțele rusești “au felicitat orașul Nikopol cu ocazia Zilei Drapelului prin bombardarea teritoriului său cu artilerie cu țeavă și MLRS [sisteme de rachete cu lansare multiplă]“, a declarat Evtușenko.

Între timp, Energoatom, operatorul de stat ucrainean de energie nucleară, a afirmat că numărul de soldați și echipamente rusești la centrala nucleară Zaporojie este în creștere.

Ieri, 22 august 2022, ocupanții au adus suplimentar două transportoare blindate de personal și șase camioane speciale în zona de reparații a centralei nucleare.

În total, peste 40 de unități de echipament militar sunt acum staționate pe teritoriul centralei. Există 16 vehicule militare în apropierea primei unități energetice și șapte în apropierea celei de-a doua. Ocupanții au condus alte 12 echipamente sub pasajul suprateran

În plus, rușii au adăugat în rândurile lor un număr considerabil de orci [soldați] puternici, unii dintre ei purtând măști”, a declarat marți Energoatom, potrivit CNN.

Vineri, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că energia electrică produsă la Zaporojie aparține Ucrainei, în urma unor rapoarte potrivit cărora Kremlinul ar putea deturna energia electrică produsă la centrală către părți ale Ucrainei ocupate de Rusia.

23-08-2022
10:59

Alexander Dughin: ”Daria Dughina a murit de dragul ortodoxiei țării noastre și al statului nostru”

La slujba de comemorare organizată la Moscova pentru fiica lui, Alexander Dughin a declarat că Daria Dughina a murit pentru țara ei. “Ea a murit pentru victoria noastră, victoria noastră rusă, de dragul ortodoxiei țării noastre, a statului nostru“, a spus el.

Dughina, editorul unui site rusesc de dezinformare, a fost ucisă sâmbătă de o mașină-capcană, la periferia Moscovei. “Încă din copilărie, primele ei cuvinte, bineînțeles, învățate de la mine, au fost Rusia: Statul nostru, poporul nostru, imperiul nostru“, a declarat Dughin.

Ea nu avea nicio teamă, iar ultimul lucru pe care l-a spus, când am vorbit la Festivalul Tradiției, mi-a spus: ‘Tată, mă simt ca un războinic, mă simt ca un erou. Vreau să fiu așa, nu vreau să am altă soartă. Vreau să fiu cu poporul meu, cu țara mea‘”, a mai punctat Dughin în discursul său.

La ultima mea prelegere, eram unul lângă altul și i-am spus că istoria noastră este o luptă constantă între lumină și întuneric, între Dumnezeu și adversarul său, și că acum ne aflăm în această situație, și în situația noastră politică, și în războiul nostru din Ucraina, dar nu cu Ucraina. Și asta face parte din acest război: Lumina și întunericul“, a mai adăugat ideologul lui Vladimir Putin.

În același context, Dughin a declarat că “a putut simți cât de fericită a fost” după ce Federația Rusă i-a acordat un ordin post-mortem al curajului, printr-un decret semnat luni de Putin. Președintele rus a transmis luni condoleanțe familiei lui Dariei Dughina.

O crimă josnică și crudă a curmat viața Dariei Dughina, o persoană luminoasă, talentată, cu o adevărată inimă rusească – bună, iubitoare, înțelegătoare și deschisă. Jurnalistă, om de știință, filosof, corespondent de război, ea a servit cu onestitate poporul, Patria, a dovedit prin fapte ce înseamnă să fii patriot al Rusiei“, a declarat Putin într-o declarație publicată pe canalul Telegram al Kremlinului.

Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Donețk, a transmis, de asemenea, condoleanțe și a lăudat sprijinul acordat de Dughina pentru regiunea Donbas, spunând că ea “a venit fără teamă în orașele în flăcări ale republicii pentru a spune lumii adevărul despre ceea ce se întâmplă în țara noastră“.

Potrivit CNN, Rusia a acuzat serviciile speciale ucrainene pentru uciderea lui Dugina, a relatat luni TASS. Ucraina a negat orice implicare în uciderea lui Dugina, calificând drept ficțiune afirmațiile Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

23-08-2022
10:57

ONU, "îngrijorată" de faptul că Rusia pregătește procese pentru prizonierii de război ucraineni din Mariupol

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că Rusia și grupuri afiliate ar putea planifica procese pentru prizonierii de război ucraineni în preajma zilei de miercuri, ziua independenței țării.

Suntem îngrijorați de rapoartele potrivit cărora Federația Rusă și grupurile armate afiliate din Donețk plănuiesc – posibil în zilele următoare – să judece prizonieri de război ucraineni în ceea ce este etichetat drept un ‘tribunal internațional’ la Mariupol“, a declarat marți Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani.

Deși există puține detalii disponibile, fotografiile și înregistrările video publicate în mass-media și pe rețelele de socializare par să arate cuști de metal construite în sala filarmonicii din Mariupol, aparent pentru a imobiliza prizonierii de război în timpul procedurilor“, a adăugat ea.

Shamdasani a declarat că privarea intenționată a prizonierilor de război de un proces echitabil este o crimă de război, iar dreptul umanitar internațional interzice înființarea de instanțe doar pentru a judeca prizonieri de război.

La 12 august, oficialii ucraineni au declarat că se așteaptă ca Rusia să înceapă procesele din Mariupol. “Ocupanții transformă Sala Filarmonicii din Mariupol, perla orașului, unde aveau loc doar evenimente festive, într-un loc de judecată pentru prizonierii noștri de război și pentru civili“, a declarat primarul orașului, Vadym Boichenko.

În aceeași săptămână, un corespondent care lucra pentru Zvezda, canalul Ministerului rus al Apărării, a relatat din fața sălii filarmonicii, observând că “un cadru metalic imens este construit lângă filarmonică. Acesta este un viitor hangar, unde probabil vor trece vagoanele cu prizonieri de război din Azov“.

Marți, Ministerul ucrainean al Justiției și Ministerul Afacerilor Externe au afirmat într-o declarație că au înaintat o serie de noi cereri urgente la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) privind asigurarea dreptului la viață și interzicerea torturii în legătură cu luptătorii ucraineni de la oțelăria Azovstal, capturați de soldații ruși.

Ucraina a cerut să se ia măsuri urgente pentru a împiedica utilizarea avocaților apărării ucraineni în orice fel de așa-numite “tribunale” sau procese, se arată în declarația preluată de CNN.

Desfășurarea oricăror procese ale prizonierilor de război în scopuri propagandistice este interzisă și asimilată crimelor de război. Facem apel la lume cu solicitarea de a folosi toate mecanismele disponibile pentru a ne proteja prizonierii de război și de a aduce Federația Rusă și anumite persoane în fața justiției pentru crimele lor“, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

23-08-2022
05:52

Armata rusă pregătește atacarea infrastructurii civile din Ucraina şi a instalaţiilor guvernamentale

Oficialii SUA au transmis recent că dețin  informaţii despre planurile Rusiei. Astfel, armata comandată de Vladimir Putin intenţionează să lanseze atacuri noi asupra infrastructurii civile din Ucraina şi a instalaţiilor guvernamentale.

Avem informaţii că Rusia îşi intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile şi a instalaţiilor guvernamentale din Ucraina în zilele următoare. Având în vedere istoricul Rusiei în relaţia cu Ucraina, suntem îngrijoraţi de ameninţarea continuă pe care o reprezintă atacurile ruseşti pentru civili şi infrastructura civilă“, a spus oficialul american citat de Reuters și preluat de Agerpres.

De asemenea, acesta a completat că aceste afirmaţiile se bazează pe informaţii declasificate.

Ghenadi Gatilov, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, la Geneva, a declarat pentru Financial Times că nu vor exista discuții directe între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 181. Rusia exclude o soluție diplomatică a războiului din Ucraina

Gatilov a susținut că Moscova și Kievul au fost „foarte aproape” de a ajunge la un acord pentru a pune capăt conflictului în timpul negocierilor din aprilie și a acuzat aliații SUA și NATO că presează Ucraina să renunțe la discuții.

ADVERTISEMENT

“Acum, nu văd nicio posibilitate de contacte diplomatice. Și cu cât conflictul continuă, cu atât va fi mai dificil să existe o soluție diplomatică”, a spus Ghenadi Gatilov.

Diplomatul a adăugat că este imposibil de prognozat cât va dura conflictul și a spus că țările occidentale „vor lupta până la ultimul ucrainean”.

ADVERTISEMENT

Kievul interzice adunările publice de Ziua Independenței

Autoritățile de la Kiev au interzis evenimentele și adunările publice mari înaintea celei de-a 31-a aniversări a independenței Ucrainei față de dominația sovietică, relatează Reuters.

Locuitorii din capitală nu se vor putea întâlni în grupuri mari de luni până joi din cauza posibilității de atacuri cu rachete, potrivit unui document publicat de administrația militară de la Kiev, semnat de șeful acesteia, Mikola Zhirnov.

ADVERTISEMENT

Ordinul vine după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat despre riscul unor atacuri mai severe înainte de sărbătoare.

Zelenski a spus că Moscova ar putea încerca „ceva deosebit de urât” înainte de miercuri, care marchează și jumătate de an de când Rusia a invadat.

ADVERTISEMENT

Zelenskiy a spus că a discutat despre „toate amenințările” cu omologul său francez și că a informat și alți lideri, inclusiv pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și pe secretarul general al ONU, Antònio Guterres.

„Toți partenerii Ucrainei au fost informați despre ceea dce se poate pregăti statul terorist pentru această săptămână”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte de sâmbătă, referindu-se la Rusia.

Ucraina se pregătește pentru intensificarea atacurilor Rusiei

Ucraina se pregătește pentru o intensificare a atacurilor rusești cu rachete, care să coincidă miercuri cu ziua independenței sale. Armata țării a avertizat că Rusia a pus cinci nave de război cu rachete de croazieră și submarine în Marea Neagră și că Moscova poziționează sisteme de apărare aeriană în Belarus.

Pe de altă parte, Zelenski a avertizat Rusia să nu trimită în judecată soldații ucraineni capturați în timpul asediului Mariupolului.

„Dacă are loc această instanță disprețuitoare, dacă oamenii noștri sunt aduși în aceste locuri, încălcând toate acordurile, toate regulile internaționale, vor exista abuzuri”, a spus el într-un discurs de duminică seara. „Aceasta va fi linia dincolo de care nu sunt posibile negocieri.”

ADVERTISEMENT