News

Război în Ucraina, ziua 200. Progrese uriașe făcute de armata lui Zelenski, după o ofensivă fulger. Rușii se regrupează și lansează rachete în Harkov

Ziua 200 a războiului din Ucraina aduce un avans spectaculos făcut de armata ucraineană, care a recâștigat zone importante ocupate de ruși.
11.09.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 200 Progrese uriase facute de armata lui Zelenski dupa o ofensiva fulger Rusii se regrupeaza si lanseaza rachete in Harkov
Armata ucraineană a lansat o operațiune-fulger și a înaintat în regiunea Herson / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Victorii importante pentru Ucraina în acest weekend, în care armata lui Zelenski a avansat cu mai mult de 50 de kilometri în teritoriul controlat de Rusia și a eliberat orașe precum Izium și Balaklya.

Toamna a început cu victorii pe linie a ucrainenilor, în Harkov

Sâmbătă seara, forțele ucrainene ajunseseră până la periferia vestică a orașului Kupiansk, după retragerea rapidă a trupelor inamice.

ADVERTISEMENT

„Este incredibil, în primăvară rușilor le-a trebuit o lună să-l cucerească. Acum a fost nevoie de o jumătate de zi pentru a-l elibera”, a spus parlamentarul Oleksiy Goncharenko, referindu-se la campania reușită de eliberare a orașului Izium din regiunea Harkov.

Câteva ore mai târziu, Moscova a recunoscut că armata rusă s-a retras din Izium, însă a anunțat că soldații au făcut-o deliberat, pentru a se regrupa în Donețk. Anterior, ministerul rus de apărare nu suflase niciun cuvânt despre dezastrul din Harkov, în cadrul bilanțului operațional al zilei. Rușii anunțaseră doar distrugerea unei stații radar ucrainene din regiunea Nikolaiev și a șase depozite de arme și rachete din estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Armata ucraineană a recâștigat 2.500 de kilometri pătrați

Steagul ucrainean a fost înălțat atât în Izium cât și în Balaklia, două puncte considerate strategice pentru desfășurarea războiului.

Institutul pentru Studiul Războiului a publicat o evaluate conform căreia, în cadrul contraofensivei de la Harkov, Ucraina a cucerit aproximativ 2.500 de kilometri pătrați, o suprafață uriașă, în contextul unui conflict armat care durează de atâta timp.

ADVERTISEMENT

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunțase joi că forțele militare au eliberat peste 1.000 de kilometri doar în perioada 1-8 septembrie.

Prinsă pe picior greșit, armata rusă răspunde cu tiruri de rachete

Avansul rapid al operațiunii au prins pe picior greșit un număr important de soldați ruși, lucru care explică retragerea masivă acestora din linia Harkov-Izium. Inclusiv șeful regiunii Harkov, instalat de autoritățile rusești, a făcut apel civililor să evacueze zona și să plece ”către Rusia” pentru a-și salva viața.

ADVERTISEMENT

Tot sâmbătă seara, în jurul orei 19:00, armata rusă a răspuns cu tiruri de rachete care au lovit suburbia Khlodnohirsk din vestul orașului Harkov. Atacul a lovit obiective civile și a ucis cel puțin o persoană.

Ce se întâmplă cu oficialii ruși care-l acuză pe Putin de trădare

În acest timp, Vladimir Putin pare să aibă și o problemă internă, după ce mai mulți oficiali ruși din Sankt Petersburg au cerut, joi, ca președintele Rusiei să fie pus sub acuzare pentru trădare din cauza războiului din Ucraina.

Dmitri Palyuga, președintele adjunct al Consiliului municipalității din Sankt Petersburg, a anunțat că decizia este susținută de majoritatea consilierilor și că va fi transmisă Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Palyuga spune că Putin se face vinovat pentru: decimarea tinerilor ruși, capabili să-și servească mai bine țara prin muncă decât prin armată; recesiunea economică a Rusiei; extinderea NATO către est și aderarea Finlandei și a Suediei și obținerea efectului opus al ”operațiunii speciale militare” din Ucraina.

Palyuga, alături de deputatul Nikita Yuferev, au anunțat, sâmbătă, că au primit citații de la poliție pentru ”discreditarea autorității aflate la putere”.

Vladimir Putin l-a felicitat pe Regele Charles al III-lea pentru accederea la tron

Pe de altă parte, Vladimir Putin nu pare să fie afectat de veștile proaste pe care le-a primit în ultimele zile. El a transmis, prin intermediul Ambasadei Federației Ruse la Londra, un mesaj de felicitare adresat noului monarh al Marii Britanii, cu ocazia accederii la tron.

„Vă rog să acceptați sincerele mele felicitări pentru accederea dumneavoastră la tron. Îi doresc Majestății Voastre succes, sănătate și toate cele bune”, a transmis președintele rus.

ADVERTISEMENT