News

Război în Ucraina, ziua 205. Putin: Invadarea Ucrainei, răspuns la agresiunea Occidentului. Rusia acuză Kievul că refuză să negocieze

Conflictul din Ucraina a intrat în ziua 205. Vladimir Putin își îndreaptă speranțele către China, după ce Europa i-a întors spatele
16.09.2022 | 22:12
Razboi in Ucraina ziua 205 Putin Invadarea Ucrainei raspuns la agresiunea Occidentului Rusia acuza Kievul ca refuza sa negocieze
Groapă comună descoperită de armata ucraineană la Izium Foto: AP
ADVERTISEMENT
16-09-2022
19:11

Președintele rus susține că a invadat Ucraina din cauza Occidentului

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că a trimis forțe ruse în Ucraina în februarie, ca răspuns la Occidentul care dorește să spargă Rusia, informează Reuters.

Putin a vorbit la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Vorbind public despre război pentru prima dată de când contraofensiva dramatică a Ucrainei a alungat trupele ruse din regiunea Harkov săptămâna trecută, Putin a amenințat cu atacuri continue asupra infrastructurii ucrainene și a spus: „Vom vedea cum se termină (contraofensiva Ucrainei)”.

Liderul de la Kremlin a mai spus că planul „operațiunii militare speciale” care este invazia rusă a Ucrainei „nu este supus ajustării”.

„Marele Stat Major consideră un lucru important, altul secundar – dar sarcina principală rămâne neschimbată și este în curs de implementare”, a spus Putin. „Scopul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului.”

16-09-2022
15:56

Putin susţine că vrea să încheie războiul: "Ucraina nu vrea să negocieze"

Vladimir Putin a susţinut vineri, într-o întâlnire cu premierul indian, Narendra Modi, că dorește războiul din Ucraina să se termine cât mai repede posibil, relatează AFP.

Premierul indian i-a transmis preşedintelui rus că acum nu este o epocă a războiului și că preocupările liderilor lumii ar trebuie să se concentreze pe securitatea alimentară, a îngrășămintelor și a combustibililor.

“Excelență, știu că epoca de astăzi nu este o eră a războiului și am vorbit cu dumneavoastră la telefon despre acest lucru”, i-a spus Modi lui Putin.

Vladimir Putin i-a răspuns că îi înțelege îngrijorările.

“Cunosc poziția dumneavoastră cu privire la conflictul din Ucraina și știu despre preocupările dumneavoastră. Vrem ca toate acestea să se încheie cât mai curând posibil . Doar că, din păcate, partea adversă, şi anume conducerea Ucrainei, și-a anunțat refuzul de a purta negocieri de pace şi a declarat că vrea să-și atingă obiectivele prin mijloace militare”, a spus președintele rus.

 

 

Cu o zi înainte, Vladimir Putin a recunoscut că principalul aliat al Rusiei este China şi că are ”îngrijorări” cu privire la războiul din Ucraina.

16-09-2022
15:10

Procurorul general separatist din Lugansk Serghei Gorenko şi adjuncta sa, ucişi într-o explozie la birou

Serghei Gorenko, procurorul general al regiunii separatiste Lugansk, din estul Ucrainei, a fost ucis, vineri, într-o explozie chiar în biroul în care lucra, anunţă autorităţile separatiste. Acestea condamnă actul şi îl consideră unul de natură teroristă, potrivit AFP. 

Adjuncta procurorului general şi-a pierdut viaţa în aceeaşi deflagraţie.

“Azi , în urma unui act terorist, procurorul general (de la Lugansk) Serghei Gorenko şi adjuncta sa Ekaterina Steglenko au fost ucişi”, anunţă Leonid Pasecinik, liderul regiunii separatiste proruse, într-o postare pe Telegram.

16-09-2022
10:40

Explozii în Herson, Ucraina atacă cu HIMARS

Armata ucraineană ar ataca mai multe clădiri administrative din orașul Herson, ocupat de ruși. Potrivit  TASS, mai multe explozii s-au auzit în centrul orașului.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și alta a fost rănită în urma loviturii forțelor armate ale Ucrainei asupra centrului orașului Herson cu rachete HIMARS. Cel puțin cinci proiectile au căzut în apropierea administrației regionale”, a transmis și Ria Novosti.

Ekaterina Gubareva, șefa adjunctă a administrației militaro-civile din regiune, a anunțat că una dintre rachete a lovit clădirea administrației militare.

16-09-2022
08:27

Bombardamente la granița cu Rusia, o persoană a murit

Valuiki, un oraș de graniță din regiunea Belgorod, a fost bombardat peste noapte de forțele ucrainene, a declarat vineri guvernatorul Belgorodului Vyacheslav Gladkov într-o postare Telegram.

Potrivit guvernatorului, există ”distrugere la sol”, o substație a fost avariată și alimentarea cu energie a orașului a fost întreruptă.

Videoclipurile de pe rețelele sociale arată că luminile din oraș se sting pe măsură ce rachetele apar în depărtare. Un civil a fost ucis și doi răniți în atac.

16-09-2022
04:50

Groapă comună, descoperită la Izium

Președintele Volodimir Zelenski vorbește despre o groapă comună descoperită la Izium, unde ar fi 440 de persoane îngropate.

Localitatea Izium din regiunea Harkov a fost eliberată în luna septembrie de forțele ucrainene și toată lumea se teme că scenariul din Bucha se va repeta în zonele recent eliberate.

“O groapă comună a fost găsită la Izium, în regiunea Harkov. Acolo au început deja acţiunile necesare. Vineri vom avea informaţii mai clare, verificate. Vor fi jurnalişti ucraineni şi străini la Izium. Vrem ca lumea să ştie ce se întâmplă cu adevărat şi la ce a dus ocupaţia rusă. Bucea, Mariupol, acum, din păcate, Izium. Urmele morţii lăsate de Rusia sunt peste tot. Şi trebuie trasă la răspundere pentru asta. Rusia trebuie să dea socoteală pentru acest război. Vom face totul pentru asta”, a declarat Zelenski.

“Statul terorist a folosit deja peste 3.800 de rachete diferite împotriva noastră. Dar nicio rachetă nu va aduce Rusia mai aproape de obiectivul său. Nu va exista nicio subjugare a Ucrainei. Şi fiecare rachetă aduce Rusia mai aproape de o mai mare izolare internaţională, o mai mare degradare economică şi o condamnare istorică şi mai clară”, a punctat Zelenski.

Autoritățile de la Kiev au declarat pentru Sky News că groapa comună descoperită ar conține aproximativ 440 de cadavre. Unele persoane au murit în urma bombardamentelor, în timp ce altele au fost împușcate.

Șefa UE, Ursula von der Leyen, a mers joi într-o nouă vizită la Kiev în cadrul căreia a transmis sprijinul pentru aderarea Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 205. Europa își reînnoiește promisiunile de ajutor făcute Kievului

Von der Leyen a mai spus că dorește ca președintele rus Vladimir Putin să se confrunte cu Curtea Penală Internațională pentru crimele de război comise în Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Este important pentru mine că Putin trebuie să piardă acest război și trebuie să-și asume consecințele acțiunilor sale”, a spus ea joi pentru postul de televiziune al publicației de știri germane Bild.

O altă figură importantă a Europei, Papa Francisc a declarat joi că este legitim din punct de vedere moral ca țările să furnizeze arme Ucrainei pentru a o ajuta să se apere de agresiunea rusă.

ADVERTISEMENT

„Aceasta este o decizie politică care poate fi morală, acceptabilă din punct de vedere moral, dacă se face în condiții de moralitate…

Autoapărarea este nu numai licită, ci și o expresie a iubirii pentru patrie. Cineva care nu se apără, care nu apără ceva, nu-l iubește. Cei care apără (ceva) îl iubesc”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Germania trimite vehicule blindate și arme

Pe de altă parte, Germania va furniza Ucrainei vehicule blindate suplimentare și sisteme de lansare de rachete, dar nu va furniza tancurile de luptă pe care Kievul le-a cerut de mult, a declarat joi ministrul german al apărării Christine Lambrecht.

Ea a adăugat că vehiculele de luptă ale infanteriei BMP-1 de fabricație sovietică se vor îndrepta, de asemenea, „foarte repede” în Ucraina din Grecia, deoarece un acord cu Germania pentru a-și aproviziona stocurile Atenei cu vehicule blindate mai moderne Marder este aproape de finalizare.

ADVERTISEMENT

Putin caută sprijin în China

Vladimir Putin i-a mulțumit joi liderului chinez, Xi Jinping, pentru abordarea sa „echilibrată” a crizei din Ucraina și a criticat politicile „urâte” ale Washingtonului, la o întâlnire care a urmat unui regres major pentru Moscova pe câmpul de luptă.

„Vă înțelegem întrebările și preocupările în acest sens și cu siguranță vom oferi o explicație detaliată a poziției noastre cu privire la această problemă în timpul întâlnirii de astăzi, chiar dacă am vorbit deja despre asta”, i-a spus Putin omologului său chinez.

O declarație a guvernului chinez emisă după întâlnire nu a menționat în mod specific Ucraina, dar a spus că Xi a promis „sprijin puternic” pentru „interesele de bază” ale Rusiei.

Deși declarația nu a oferit detalii, Beijingul folosește „interese fundamentale” pentru a descrie probleme precum suveranitatea națională și revendicarea Partidului Comunist de guvernământ asupra Taiwanului, pentru care este dispus să intre în război.

Vorbind după întâlnire, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că evaluările situației internaționale de către Moscova și Beijing „coincid pe deplin. Nu avem divergențe”.

El a adăugat că ambele țări „vor continua să-și coordoneze acțiunile, inclusiv la viitoarea Adunare Generală a Națiunilor Unite”.

Lavrov a descris discuțiile ca fiind „excelente”, spunând că au fost „foarte de afaceri și concrete, implicând o discuție despre sarcinile diferitelor ministere și agenții”.

ADVERTISEMENT