LIVE Actualizat 19-09-2022
13:23

Război în Ucraina, ziua 208. Kremlinul, reacție despre groapa comună din Izium: ”Minciuni, la fel ca în cazul Bucea”

După 208 zile de invazie, Rusia pare să-și pregătească atent următoarea mutare și poartă discuții cu China în acest sens.
19.09.2022 | 16:19
Razboi in Ucraina ziua 208 Kremlinul reactie despre groapa comuna din Izium Minciuni la fel ca in cazul Bucea
Tancuri ucrainene pe front. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
19-09-2022
13:23

Ucraina a descoperit 10 ”camere” de tortură în Harkov

Trupele ucrainene au găsit așa-numitele ”camere de tortură” și dispozitive de tortură folosite de forțele ruse în porțiuni recuperate din regiunea de nord-est a Harkov, susține Volodimir Zelenski.

”Peste 10 camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov – în diferite orașe și orașe. Pe măsură ce ocupanții au fugit, au aruncat și dispozitivele de tortură”, a transmis Zelenski.

”Chiar și la gara obișnuită Kozacha Lopan, au găsit o cameră pentru tortură, au găsit instrumente pentru tortura electrică”, a completat președintele.

Sâmbătă, Procuratura Regională Harkov a făcut afirmații similare. ”Armata rusă a torturat oameni în pivnița așa-numitei „miliții populare” din orașul Kozacha Lopan, când acesta era sub asediu.

Reprezentanții Federației Ruse au creat o pseudo-agenție de aplicare a legii, în subsolul căreia a fost înființată o cameră de tortură, unde civilii au fost supuși torturii inumane”, au transmis autoritățile.

19-09-2022
11:36

Kremlinul, despre groapa comună din Izium: ”Minciuni, la fel ca în cazul Bucea”

Kremlinul cataloghează drept ”minciuni” informațiile despre descoperirea a sute de cadavre şi a unei gropi comune la Izium în estul Ucrainei, după retragerea forţelor ruse din regiune.

”Asta e o minciună. Desigur, vom susţine adevărul în această chestiune, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre acuzațiile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski potrivit cărora forţele ruse au comis crime de război în regiunea Harkov, scrie The Guardian.

Peskov face o paralelă cu situația din prima parte a războiului, cu descoperirile din zona din nord a Ucrainei.

Este acelaşi scenariu ca la Bucea”, a spus oficialul rus. Forţele ruse au fost acuzate și în primăvară că au comis atrocităţi, acuzaţie respinsă de Moscova.

19-09-2022
08:22

Joe Biden, avertisment pentru Vladimir Putin: ”SUA vor răspunde prompt dacă Rusia folosește arme nucleare”

Președintele american, Joe Biden, s-a folosit de un interviu acordat postului american CBS pentru a-l avertiza pe Vladimir Putin că folosirea armelor nucleare sau a altor arme neconvenționale împotriva Ucrainei ”va determina un răspuns prompt din partea SUA”.

În același interviu citat de The Guardian, Biden i-a lăudat pe ucraineni pentru lupta lor împotriva invaziei ruse.

Pus să definească o victorie pentru Kiev, Biden a spus: ”Pentru Ucraina, a câștiga războiul înseamnă a scoate Rusia complet din țară”.

19-09-2022
07:00

Bombardamente rusești lângă o centrală nucleară. Zelenski: ”Rusia pune în pericol întreaga planetă”

Armata rusă a luat în vizor o nouă centrală nucleară din Ucraina, de această dată din Nikolaev.

Luni, o explozie puternică a avut loc la 300 de metri de centrala Pivdennoukrainsk.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat imagini din momentul delagrației nocturne.

”Ocupanții din nou au vrut să bombardeze, dar au uitat ce înseamnă o centrală nucleară. Rusia pune în pericol întreaga planetă. Trebuie să o oprim înainte să fie prea târziu”, a notat Zelenski.

Potrivit companiei nucleare de stat a Ucrainei, Energoatom, atacul a avariat o centrală hidroelectrică din apropiere și linii de transport.

Așadar, Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev a anunțat că va călători în China unde va discuta cu oficiali de la Beijing situația actuală de pe frontul din Ucraina.

Război din Ucraina ziua 208. Rusia pregătește următoarea mutare

Cel mai probabil rușii speră să obțină un ajutor concret din partea Chinei, țară care preferă să rămână neutră în această chestiune.

ADVERTISEMENT

Între timp, rușii vorbesc despre distrugerea unui grup armat ucrainean într-o serie de lupte din centrul orașului Herson, pe care ucrainenii vor să-l recupereze.

”În centrul Hersonului, a avut loc o confruntare între unităţi ale armatei ruse care patrulează pe străzile oraşului şi un grup neidentificat. După o luptă scurtă, atacatorii au fost eliminaţi”, au tranmis rușii. Ucraina a negat aceste ”informații” și spune că e vorba de o simplă provocare a rușilor.

ADVERTISEMENT

Contraofensiva din Herson nu este spectaculoasă, spre deosebire de cea din Harkov, însă armata ucraineană e determinată să nu se oprească până când va elibera această zonă de sub ocupație rusească. Rușii continuă să folosească rachete împotriva infrastructurii militare și civile din Ucraina, cu toate că au fost folosite deja mii de rachete de la începutul războiului.

”Cu toate acestea, în ultimele şapte zile, Rusia şi-a sporit atacurile împotriva infrastructurii civile, chiar şi acolo unde probabil că nu percepe niciun efect imediat”, e transmis într-un raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie, care a precizat că atacurile au lovit mai multe ţinte, inclusiv o reţea de electricitate şi un baraj.

ADVERTISEMENT

”Întrucât se confruntă cu eşecuri în prima linie, Rusia a extins probabil locaţiile pe care este pregătită să le lovească în încercarea de a submina direct moralul poporului şi guvernului ucrainean”, precizează sursa citată.

Un lucru e cert, specialiștii se așteaptă ca Putin și Rusia să facă în viitorul apropiat o nouă mutare, iar Joe Biden l-a avertizat pe Putin să nu folosească armele nucleare. New York Times scria inclusiv despre scenariul în care Rusia ar pregăti să atace, cel mai probabil cu rachete, poziții cheie din Polonia și România.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Vladimir Putin s-a rezumat să declare că armata sa nu a arătat deocamdată de ce este în stare, astfel că adevărata forță a Rusiei va fi dezlănțuită în viitor, dacă situația o va cere. Aceste declarații sunt considerate simplă propagandă de către analiștii militari din Europa și SUA, care consideră armata Rusiei incapabilă să lanseze un atac serios în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT