News

Război în Ucraina, ziua 246. Putin susține că știe ”cu aproximație” unde fabrică ucrainenii o ”bombă murdară”. Liderul rus cere o misiune AIEA

Război în Ucraina, ziua 246. Volodimir Zelenski a anunțat, miercuri noapte, că ”lupte extrem de violente” au loc în apropiere de Bahmut, un oraș din regiunea Donețk.
27.10.2022 | 20:39
Razboi in Ucraina ziua 246 Putin sustine ca stie cu aproximatie unde fabrica ucrainenii o bomba murdara Liderul rus cere o misiune AIEA
Război în Ucraina, ziua 246. Zelenski anunță lupte grele în regiunea Donețk. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
27-10-2022
17:51

Putin susține că știe cu ”aproximație” unde fabrică ucrainenii o ”bombă murdară”

Vladimir Putin a susținut un amplu discurs, joi, la Clubul Valdai din Moscova. Printre temele abordate s-a numărat și acuzația lansată recent de Kremlin la adresa Ucrainei privind o ”bombă murdară” care ar putea fi lansată.

În acest context grav, în opinia Moscovei, liderul rus a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze ”cât mai repede posibil” instalaţiile nucleare ucrainene.

”Noi suntem favorabili unei inspecţii a AIEA în Ucraina. Şi să o facă cât mai repede posibil, pentru că ştim că acum Kievul face tot ce poate pentru a şterge indiciile acestor planuri. Ei (n.r. ucrainenii) lucrează la asta, la pregătirea unei ”bombe murdare”, a spus Putin în intervenţia sa la forumul de discuţii Valdai de la Moscova, notează Agerpres.

În apariția sa publică de joi, Putin a mai susţinut că ştie ”cu aproximaţie” unde ucrainenii ar fabrica o astfel de bombă, care nu este o bombă atomică, dar conţine elemente radioactive.

Combustibilul nuclear uzat a fost uşor modificat. Tehnologia care există în Ucraina permite producerea unei asemenea bombe”, a mai susţinut Putin.

27-10-2022
14:32

Vladimir Putin a ținut un nou discurs anti NATO

Vladimir Putin a transmis un nou mesaj ”vestului”, în special SUA. Putin e nemulțumit de așa zisa ”cancel culture” și de modul în care vestul vrea să distrugă cultura rusă.

”Vorbim despre scenarii negative, am vorbit mult despre ele. Se pare că există o criză sistemică economică și militară. Acest moment rău, pentru că nu există unitate, e adus de acest conglomerat complex numit Vestul.

A luat mai multe măsuri de escaladare a conflictului, nu e nimic nou în asta. Ei văd războiul din Ucraina și organizează în Taiwan pentru a destabiliza piețele de energie și mâncare. Nu e o eroare, o fac cu bună știință.

Cel mai bun exemplu, distrugerea gazoductelor din Europa. Acest așa zis Vest a decis că e o miză mare în acest joc, dar acest joc poate fi periculos. Poate testa identitatea națională și interesele altor țări. Nu putem spune că faptul că suntem refuzați ne afectează dar e ceva ce vedem în viață.

Cei care formulează aceste reguli cred că alții nu au drepturi să fie unici. Numai câștigătorii vor fi reținuți de istorie, nu trebuie să ne facem niciun fel de iluzie.

Nu e coincidență că vestul spune că cultura lor trebuie să fie universală. Vestul crede că toată lumea ar trebui să se ralieze valorilor lor.

Nici măcar pe vremea Războiului Rece nu există această cultură Cancel, care să refuze cultura unui adversar. Trebuie să ai respect pentru adversar, ca să poți învăța de la el”, a transmis Putin.

Dacă de la Moscova și Kiev se trimit acuzații grave dintr-o tabără în cealaltă, pe frontul de luptă din Donbas continuă bătăliile crâncene între soldați ucraineni și cei ruși.

Război în Ucraina, ziua 246. Zelenski anunță lupte grele în regiunea Donețk

Într-o postare pe contul său de Facebook, Volodimir Zelenski a precizat, în apropiere de miezul nopții, că ”lupte extrem de violente” au loc în apropiere de Bahmut, un oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei. Această așezare a fost o țintă prioritară a armatei ruse timp de luni de zile.

ADVERTISEMENT

”Lupte extrem de violente au loc în regiunea Donețk, în apropiere de Bahmut și Avdyivka”, a precizat liderul de la Kiev, în discursul său zilnic postat pe rețelele de socializare.

Apoi a adăugat că ”Ocupanții ruși au pierdut deja cât mai multe echipamente – de aviație și de altă natură – pe care majoritatea armatelor din lume pur și simplu nu le au și nu le vor avea niciodată în serviciu”.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, mai mulți civili au fost uciși în Bahmut, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko.

În finalul mesajului său, Zelenski a ținut să felicite și să mulțumească soldaților ucraineni aflați pe frontul din estul țării.

ADVERTISEMENT

”Mulțumesc tuturor luptătorilor noștri pentru victoriile obținute contra inamicului. Slavă tuturor celor care luptă și lucrează pentru libertatea Ucrainei!”

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: ”Sprijinim armata ucraineană cât este nevoie”

Volodimir Zelenski primește o veste bună de la Bruxelles. Miercuri, de la sediul NATO, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că Ucraina va beneficia de ajutor atâta timp cât este necesar.

ADVERTISEMENT

”Nu voi specula asupra a cât va dura acest război. Suntem doritori și disponibili de a sprijini Ucraina atâta timp cât este nevoie.

Nu îi putem permite lui Vladimir Putin să câștige. Ar fi o tragedie pentru Ucraina, dar ne-ar face și pe noi, aliații NATO, vulnerabili. Asta ar însemna că Putin înțelege că el își poate obține țelurile prin forță militară”, a declarat Stoltenberg.

De la Moscova, Putin reia acuzațiile privind o ”bombă murdară” pregătită de Ucraina

Între timp, de la Moscova, Vladimir Putin a reluat retorica Kremlinului din ultimele zile. Dictatorul rus a afirmat, miercuri, că Rusia are cunoştinţă despre planurile Ucrainei de a utiliza o “bombă murdară“.

El a reluat astfel o acuzaţie nefondată făcută în mod repetat de Moscova în ultimele zile, relatează Reuters.

Prezent la o reuniune cu şefii serviciilor de informaţii, Putin a mai declarat că riscul de conflict în lume şi în regiune este ridicat şi că securitatea ar trebui sporită la obiectivele infrastructurii-cheie.

În această săptămână, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase că Moscova va continua să atragă atenţia statelor lumii asupra a ceea ce consideră că este ameninţarea cu detonarea unei ”bombe murdare” cu contaminanți radioactivi de către Ucraina.

ADVERTISEMENT