News

Război în Ucraina, ziua 272. Rușii anunță un atac cu drone în Crimeea. Două aparate ar fi fost doborâte

După 272 de zile de război, Ucraina a cerut locuitorilor săi din Herson să abandoneze această zonă pe timpul iernii, pentru a nu risca probleme grave de sănătate.
22.11.2022 | 20:41
Razboi in Ucraina ziua 272 Rusii anunta un atac cu drone in Crimeea Doua aparate ar fi fost doborate
Herson va fi evacuat la iarnă. Foto: Sky.com
ADVERTISEMENT
22-11-2022
18:46

Atac cu drone în Crimeea. Rușii anunță doborârea a două aparate

Oficialii ruși instalați în orașul Sevastopol din Crimeea, regiune pe care Rusia a anexat-o în 2014, au declarat că apărarea antiaeriană a fost activată după ce două drone au fost doborâte.

Mihail Razvozhayev, guvernatorul Sevastopolului instalat de Kremlin, a scris pe Telegram:

Există un atac cu drone. Forțele noastre de apărare aeriană lucrează chiar acum. Două drone au fost deja doborâte”, a spus el, conform The Guardian.

”Nicio infrastructură civilă nu a fost avariată”, a adăugat el, îndemnând oamenii să rămână calmi.

Sevastopol este sediul flotei ruse de la Marea Neagră. În octombrie, Rusia a dat vine pe Ucraina pentru un atac asupra portului.

22-11-2022
15:05

Kievul: Rusia plănuiește să recruteze ”până la 700.000 de soldați” în a doua mobilizare

Kremlinul se pregătește pentru o a doua rundă de mobilizare și plănuiește să recruteze până la 700.000 de oameni, afirmă consilierul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko.

Reamintim că, în septembrie, președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială în Rusia.

La acea vreme, ministrul rus al apărării de la Kremlin, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia va recruta 300.000 de rezerviști pentru a-și sprijini armata.

22-11-2022
14:58

Cancelarul Germaniei, avertisment privind escaladarea conflictului ruso-ucrainean

Cancelarul german, Olaf Scholz, a avertizat că țara sa trebuie să fie pregătită pentru escaladarea situației din Ucraina.

Vorbind la o conferință la Berlin, găzduită de ziarul Suddeutsche Zeitung, Scholz a spus:

”Având în vedere dezvoltarea războiului și eșecurile vizibile tot mai mari ale Rusiei, trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare.

Aceasta ar putea include distrugerea infrastructurii ucrainene”, a precizat politicianul, conform The Guardian.

22-11-2022
12:05

Ucraina afirmă că Rusia a lovit un centru de distribuire a ajutoarelor

Un bombardament rusesc a lovit marți un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare din orașul Orihiv din sud-estul Ucrainei, ucigând un voluntar și rănind două femei, a declarat guvernatorul regional, citat de Reuters.

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporojie, nu a oferit mai multe detalii despre atacul din Orihiv, situat la aproximativ 110 km est de situl centralei nucleare, care a fost bombardată în ultimele zile.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de lansarea obuzelor care au căzut în apropierea reactoarelor și au avariat o clădire de depozitare a deșeurilor radioactive de la centrală.

“Teroriștii ruși bombardează puncte de livrare umanitară, continuând șantajul nuclear – o tactică jalnică a învinșilor militari”, a scris Andrii Yermak, șeful statului major prezidențial, pe aplicația de mesagerie Telegram.

“Ei bine, pentru fiecare astfel de acțiune există o contraacțiune ucraineană”, a adăugat el.

22-11-2022
08:52

Întreruperile de curent vor dura probabil până în martie 2023

Cel mai probabil, ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a declarat luni șeful unui important furnizor de energie, în timp ce guvernul a început evacuările gratuite pentru locuitorii din Kherson către alte regiuni.

Jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei a fost avariată de atacurile rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski, lăsând milioane de oameni fără electricitate și apă, în timp ce iarna se instalează și temperaturile scad sub zero grade.

Serghei Kovalenko, șeful YASNO, principalul furnizor privat de energie din Kiev, a declarat că muncitorii se grăbesc să finalizeze reparațiile înainte de sosirea frigului de iarnă.

“Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă: ucrainenii vor trăi cel mai probabil cu pene de curent până cel puțin la sfârșitul lunii martie”, a declarat Kovalenko într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”Scenariul de bază este că, dacă nu vor exista noi atacuri asupra rețelei electrice, atunci, în condițiile actuale de generare a energiei electrice, deficitul de energie ar putea fi distribuit în mod egal în întreaga țară.

Acest lucru înseamnă că întreruperile vor fi peste tot, dar mai puțin durabile.

Există, de asemenea, diferite previziuni privind evoluția acestei situații, iar acestea depind în totalitate de atacurile Rusiei”, a adăugat el.

Locuitorii orașului Herson, din sudul Ucrainei, urmează să fie evacuați în alte regiuni ale țării unde există energie electrică funcțională și infrastructură intactă pentru iarnă – în special femei, copii, bătrâni și alte persoane vulnerabile, potrivit oficialilor.

Războiul din Ucraina, ziua 272. Hersonul va fi evacuat

Orașul-port de la Marea Neagră, care a fost eliberat recent de trupele ruse, este fără electricitate, iar autoritățile spun că infrastructura orașului a fost prea deteriorată pentru ca cetățenii să supraviețuiască iernii.

ADVERTISEMENT

Iryna Vereshchuk, viceprim-ministrul pentru ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că Ucraina va oferi evacuarea gratuită cetățenilor din Herson în orașele ”Kryvyi Rih, Mykolaiv și Odesa, cu posibilă mutare ulterioară în regiunea Kirovohrad, regiunea Hmelnytskyi sau regiunile de vest ale Ucrainei”.

Autoritățile ucrainene vor oferi cazare, mâncare și asistență medicală gratuite celor care pleacă, au transmis oficialii ucraineni.

ADVERTISEMENT

Între timp, președintele Emmanuel Macron a discutat situația de la centrala nucleară Zaporojie într-un apel ”urgent” cu Zelenski.

Potrivit presei din Paris, Macron l-a informat pe Zelenski cu privire la ”îngrijorarea sa profundă” în urma loviturilor recente în jurul centralei nucleare. Macron a transmis, de asemenea, că o ”amenințare” încă planează asupra fabricii.

ADVERTISEMENT

Președintele francez a mai discutat duminică cu șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. Oficialii ruși și ucraineni s-au acuzat reciproc pentru bombardarea recentă a fabricii.

Șeful agenției ruse pentru energie nucleară Rosatom, Alexey Likhachev, a declarat luni că centrala electrică este ”sub riscul unui accident nuclear”.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, americanii anunță că au tot mai multe ”dovezi” ale ”crimelor de război comise de ruși în fiecare regiune”.

”Aceasta include atacuri deliberate, nediscriminatorii și disproporționate împotriva populației civile și a elementelor infrastructurii civile, abuzuri asupra civililor și a prizonierilor de război și eforturi de a acoperi aceste crime, rapoarte despre execuții, tortură și violență sexuală”, a transmis Ambasadorul general al SUA pentru justiția penală globală, Beth Van Schaack.

”Există rapoarte convingătoare care descriu abuzuri fizice și psihologice, inclusiv execuții sumare, ca parte a operațiunilor și transferul și deportarea forțată, inclusiv mii de copii ucraineni, care au fost răpiți și adoptați cu forța de către familii din Rusia”, a transmis oficialul SUA.

ADVERTISEMENT