LIVE Actualizat 28-11-2022
09:14

Război în Ucraina, ziua 278. Moscova neagă o retragere de la Zaporojie: ”Știri false!” / Zelenski spune că Rusia va lansa noi atacuri

Război în Ucraina, ziua 278. Infrastructura energetică a Ucrainei a fost refăcută parţial, dar Volodimir Zelenski avertizează că această săptămâna fi foarte dificlă pentru ţara sa.
28.11.2022 | 11:07
Razboi in Ucraina ziua 278 Moscova neaga o retragere de la Zaporojie Stiri false  Zelenski spune ca Rusia va lansa noi atacuri
Război în Ucraina, ziua 278 Foto: Facebook/Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei
ADVERTISEMENT
28-11-2022
09:14

Rusia neagă informațiile privind retragerea trupelor sale de la Zaporojie: ”Știri false!”

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei rămâne sub controlul Rusiei. Anunțul a fost făcut luni dimineață de autoritățile instalate de Moscova în orașul în care se află uzina, Energodar.

Precizările rușilor vine după ce, duminică, un oficial ucrainean a sugerat că forțele Kremlinului se pregătesc să plece din zonă.

”Canalele mass-media răspândesc în mod activ știri false conform cărora Rusia intenționează să se retragă din Energodar și să părăsească fabrica.

Aceste informații nu sunt adevărate”, a scris administrația instalată de Rusia în Zaporojie, pe Telegram, scrie Sky News.

28-11-2022
06:50

Zelenski avertizează asupra unor noi atacuri ale Rusiei: ”Teroriștii plănuiesc noi lovituri”

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Volodimir Zelenski a avertizat că ucrainenii trebuie să se pregătească de noi atacuri din partea Rusiei.

Înţelegem că teroriştii plănuiesc noi lovituri. Ştim asta cu certitudine. Şi atât timp cât au rachete, nu se vor opri”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să folosească această iarnă şi frigul împotriva poporului ucrainean.

În același mesaj, preşedintele Zelenski şi-a îndemnat concetăţenii să fie pregătiţi să îi ajute pe cei în nevoie în lunile următoare şi să conlucreze cu forţele de apărare.

Șeful statului vecin a mai dat asigurări că armata ucraineană se pregătește să contracareze atacurile inamicilor ruși cât mai bine.

”Forţele noastre de apărare se pregătesc. Întreaga ţară se pregăteşte. Am elaborat toate scenariile, inclusiv cu partenerii noştri”, a mai spus Zelenski.

28-11-2022
05:23

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, răspunde criticilor președintelui Volodimir Zelenski

În urmă cu trei zile, Volodimir Zelenski l-a criticat pe edilul Kievului, Vitali Kliciko, pentru comportamentul autorităților din această perioadă grea a țării.

Liderul de la Kiev a spus că primarul orașului și oficialii din jurul său nu au făcut suficient pentru a ajuta.

”Din păcate, autoritățile locale nu au avut rezultate bune în toate orașele. În special, există o mulțime de plângeri la Kiev. Ca să fiu delicat, este nevoie de mai multă muncă”, a spus președintele, vineri.

Între timp, a venit și replica fostului mare boxer al Ucrainei. Kliciko, a căruia relație nu a fost niciodată una foarte bună cu Zelenski, a declarat că aliaţii preşedintelui s-au angajat în ”manipulări” cu privire la eforturile depuse de municipalitate.

”Pentru a spune lucrurilor pe nume, acest lucru nu este frumos. Nici pentru ucraineni, nici pentru partenerii noştri străini. Astăzi, mai mult ca niciodată, toată lumea trebuie să fie unită şi să lucreze împreună. Iar aici avem un fel de jocuri politice”, a replicat Kliciko, conform Sky News.

El a mai spus că nu vrea să se implice în bătălii politice, mai ales în situaţia actuală. ”Este lipsit de sens. Am lucruri de făcut în oraş”, a adăugat primarul.

Șeful companiei nucleare de stat a Ucrainei spune că există semne că forțele ruse se pregătesc să părăsească centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o în luna martie, dar în acelaşi timp cresc temerile că atacurile rusești vor amenința siguranța centralelor nucleare din ţară.

Există victime după ultimele atacuri ruseşti din Herson, Harkov şi alte oraşe

Liderii regionali au raportat duminică mai mulţi morți în atacurile asupra oraşelor Herson, Donețk, Zaporojie și Dniepropetrovsk.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianusevic, a declarat că au avut loc 54 de bombardamente în regiunea Herson, unde o persoană a fost ucisă și două au fost rănite, inclusiv un copil. Trupele ruse s-au retras din orașul Herson la începutul acestei luni, dar lansează atacuri de pe malul drept al Niprului.

În estul Donețkului, cinci persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în urma bombardamentelor, a declarat guvernatorul Pavlo Kirilenko. Atacuri ale ruşilor au fost înregistrate și în regiunile Zaporojie și Dniepropetrovsk. Guvernatorul Harkovului, Oleg Sinehubov, a declarat că o persoană a fost ucisă în această regiune și trei au fost rănite.

ADVERTISEMENT

Înainte de întâlnirea de la Bucureşti, şeful NATO a lăudat sprijinul Germaniei pentru Ucraina

În ediția de duminică a cotidianului german Die Welt, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lăudat sprijinul Germaniei pentru apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Aprecierile au loc cu două zile înainte de întâlnirea miniștrilor de externe ai statelor membre Alianței de la București, iar ele sunt cu atât mai semnificative cu cât Germania a fost criticată în mod repetat de înalți oficiali ucraineni pentru că a întârziat să furnizeze echipament militar și pentru că a refuzat să trimită arme grele Kievului.

ADVERTISEMENT

Printre armele pe care Germania le-a livrat Ucrainei se numără sistemul antiaerian modern Iris-T, destinat apărării împotriva atacurilor rusești cu rachete și drone. Anul viitor, Germania ar trebui să trimită încă trei astfel de sisteme.

Electricitatea a revenit la Kiev, după patru zile

Aproape tot Kievul are curent electric, la patru zile după atacul devastator asupra infrastructurii orașului, a anunțat administrația militară din capitala Ucrainei.

ADVERTISEMENT

În cea mai mare parte a capitalei Ucrainei, electricitatea, apa, încălzirea și telefonia mobilă funcționează, au scris oficialii pe aplicația Telegram. Lucrările finale la rețeaua electrică continuă, dar sunt încă posibile întreruperi locale, din cauza consumului mare.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, care a fost criticat de președintele Volodymyr Zelenski pentru ritmul prea lent de restabilire a serviciilor, a transmis că lucrările de reparaţii continuă într-un ritm record.

ADVERTISEMENT