News

Țările NATO au rămas aproape fără armament disponibil pentru ajutorarea Kievului. „O zi în Ucraina, ca o lună în Afganistan”

Numărul statelor NATO care mai pot furniza echipament militar Ucrainei s-a redus considerabil, fiind evalual la o treime din membrii alianței.
27.11.2022 | 14:16
Tarile NATO au ramas aproape fara armament disponibil pentru ajutorarea Kievului O zi in Ucraina ca o luna in Afganistan
Ucrainenii riscă să rămână fără muniție suficientă/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Doar 10 dintre cele 30 de state membre ale NATO mai dispun de suficiente stocuri de armament pentru a susține efortul de război al Ucrainei, au declarat surse NATO pentru New York Times, transmite Libertatea.

Consum enorm de muniție

Printre țările care mai pot sprijini eforturile de război ale Ucrainei se află SUA, Franța, Germania, Italia și Olanda. S-a ajuns în această situație pentru că Occidentul a considerat că, după Războiul Rece, este puțin probabilă izbucnirea unui război în care artileria să mai fie folosită pe scară largă și astfel stocurile de muniție au fost considerabil reduse.

ADVERTISEMENT

Însă Rusia și Ucraina folosesc artileria pe scară lagă, acestea având capacitatea de a lansa mii de proiectile pe zi. În plus, armata ucraineană are nevoie de echipament antiaerian pentru a face față atacurilor cu rachete și drone.

O zi în Ucraina este ca o lună sau mai mult în Afganistan”, a afirmat Camille Grand, expert șa Consiliul European pentru Relații Externe, fost secretar general adjunct al NATO. Estimările Alianței Nord-Atlantice arată că, în cursul verii trecute, în luptele din Donbas, rușii au lansat până la 50.000 de obuze pe zi, în timp ce ucrainenii au ripostat cu 6-7.000 de proiectile de artilerie.

ADVERTISEMENT

Până acum, țările NATO au trimis armament de circa 40 de miliarde de dolari, echivalentului bugetului anual pentru apărare al Franței. Un oficial al Alianței susține că 20 dintre cei 30 de membri „sunt aproape de zero, aproape că și-au epuizat capacitatea.

Printre acestea, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au ajuns la limită, după ce au oferit sprijin masiv Ucrainei, ținând seama de capacităților lor. Numai că situația este chiar mai dificilă pentru ucraineni, întrucât nici țările care, teoretic, ar mai avea armament pe stocuri nu sunt dispuse să-și golească depozitele dincolo de unele limite.

ADVERTISEMENT

Ucrainei i se cere să facă economie

De exemplu, Franța a trimis 18 obuziere Cesar, 20% din artileria deținută, și are rețineri să renunțe și alte piese de artilerie. Și Germania susține că și-a epuizat posibilitățile de sprijin pentru Kiev, iar Italia nu intenționează să trimită mai mult decât a făcut-o până acum. Statele Unite au și ele rezerve întrucât noi livrări ar însemna să reducă armamentul disponibil pentru zona Asia-Pacific, unde China și Coreea de Nord devin mai agresive față de aliații americanilor din zonă: Coreea de Sud, Japonia și Taiwan.

Ca alternativă, NATO ia în calcul redeschiderea unor fabrici vechi de muniție din Bulgaria, Cehia și Slovacia unde să fie reluată producția de proiectile de 122 și 152 mm, utilizate de armatele comuniste în perioada Războiului Rece. De asemenea, americanii vor să nu mai trimită sisteme costisitoare precum Javelin sau Hawk, înlocuindu-le cu rachetele antitanc TOW.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se fac presiuni asupra armatei ucrainene să fie mai eficientă în utilizarea armamentului primit, astfel încât să nu mai lanseze rachete de 150.000 de dolari asupra unei drone de 20.000 de dolari.

Situația Ucrainei este cu atât mai delicată cu cât Occidentul nu pare dispus să dea curs cererilor repetate privind furnizarea de echipament mai sofisticat, precum tancuri sau rachete cu rază de acțiune mai lungă. Unele țări din NATO se tem că acest lucru ar permite Ucrainei să atace ținte de pe teritoriul național al Rusiei, ceea ce ar amplifica riscul escaladării conflictului.

ADVERTISEMENT