News

Război în Ucraina, ziua 279. Alertă de raid aerian în tot statul ucrainean. Rusia ar pregăti un nou val de lovituri cu rachete

Ucraina se pregătește pentru noi atacuri cu rachete rusești care vizează rețeaua electrică, în timp ce continuă bombardamentele sporadice asupra orașelor
29.11.2022 | 12:59
Razboi in Ucraina ziua 279 Alerta de raid aerian in tot statul ucrainean Rusia ar pregati un nou val de lovituri cu rachete
Război în Ucraina, ziua 279 Foto: The Guardian, Twitter, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
29-11-2022
11:06

Alertă de raid aerian în toată Ucraina. Rusia ar pregăti un nou val de lovituri cu rachete

Oficialii ucraineni anunță că au fost emise avertismente de raid aerian în toată țara, scrie Sky News.

În urmă cu doar o zi, de la Kiev, Volodimir Zelenski avertiza că Rusia pregătește un nou val de lovituri cu rachete și drone.

Pe contul său de Telegram, Oleksi Kuleba, șeful Administrației Militare Regionale Kiev, le-a transmis tuturor cetățenilor din regiunea Kiev să meargă în ”adăposturi și locuri sigure”.

29-11-2022
08:45

Ucraina: Ruşii atacă în est, noi i-am respins

Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a anunțat că, în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins o serie de atacuri rusești la Donețk și Lugansk, în estul țării. Ucrainenii afirmă că zonele din nord-estul țării, în regiunea Harkov, au fost atacate și cu obuze de mortiere şi artilerie.

În ultimele 24 de ore, Ucraina a respins atacurile rusești în orașele Novoselivske și Bilohorivka, din Luhansk, și localităţile Serebrianka, Verkniokamianska, Yakovlivka, Pervomaiska, Opitna, Nevelske și Krasnohorivka, din Doneţk, se arată în raportul ministerului de Interne de la Kiev. În plus, ucrainenii acuză că rușii au lansat nouă rachete.

Luptele din jurul orașului Bakhmut, un oraș cheie din estul Ucrainei, au degenerat într-un marasm sângeros, cu sute de morți și răniți raportați zilnic.

Război în Ucraina, ziua 279. Rusia continuă bombardarea orașelor

În timp ce Rusia a mutat formațiuni noi în zonă în ultimele săptămâni, nici forțele rusești, nici cele ucrainene nu au reușit să facă o breșă semnificativă după luni de lupte.

ADVERTISEMENT

Forțele rusești continuă să bombardeze infrastructura rezidențială și locuințele din orașul Herson, recent eliberat, potrivit armatei ucrainene.

În cea mai recentă actualizare a sa, thinktank-ul american Institute for the Study of War (ISW) a declarat că trupele rusești sapă tranșee și își fortifică pozițiile în vederea unei posibile contraofensive ucrainene în estul Hersonului.

ADVERTISEMENT

Rușii bombardează sporadic orașele, fără un scop strategic aparent, altul decât acela de a provoca victime. The Guardian a vizitat un cartier rezidențial din Dnipro, unde o serie de case au fost distruse de un focos cu fragmentare, conceput pentru a provoca un număr maxim de victime, care a căzut sâmbătă.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia va lansa în curând o serie de noi atacuri cu rachete asupra țării sale, avertizând forțele sale de apărare și cetățenii să se pregătească pentru atac.

ADVERTISEMENT

Stoltenberg: ”Putin, încearcă să folosească iarna ca armă de război”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că Rusia va continua probabil să atace rețeaua electrică, infrastructura de gaz și serviciile de bază ale Ucrainei.

El a declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să folosească “iarna ca armă de război împotriva Ucrainei”.

ADVERTISEMENT

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că 329 de copii sunt în prezent considerați dispăruți în Ucraina, în timp ce 12.034 au fost deportați în Rusia.

Potrivit portalului “Copiii războiului” al guvernului ucrainean, 440 de copii au fost uciși ca urmare a războiului din Rusia, iar 851 de copii sunt acum raportați ca fiind răniți.

Rusia a “amânat în mod unilateral” discuțiile cu SUA în vederea reluării inspecțiilor privind armele nucleare la Cairo în această săptămână, a confirmat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Discuțiile dintre oficialii americani și ruși urmau să înceapă marți. Ministerul rus de Externe a confirmat într-o declarație că discuțiile nu vor mai avea loc săptămâna aceasta.

Olena Zelenska, vizită la Londra

Centrala nucleară din Zaporojie rămâne sub control rusesc, a declarat administrația instalată de Rusia în orașul ocupat Energodar. Anunțul vine după ce șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară a sugerat că există semne că forțele rusești s-ar putea pregăti să părăsească centrala ocupată. Kremlinul a negat aceste informații.

Miniștrii de externe ai Estoniei, Finlandei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Norvegiei și Suediei au vizitat astăzi Kievul pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina.

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de externe, a promis că Ucraina va învinge în ciuda “brutalității barbare” a Rusiei.

Olena Zelenska, soția premierului ucrainean, a vizitat Downing Street în timpul vizitei sale la Londra pentru a discuta despre prevenirea violenței sexuale în conflicte.

Zelenska s-a întâlnit cu ministrul britanic de externe, James Cleverly, și cu soția premierului Rishi Sunak, Akshata Murty.

ADVERTISEMENT