Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente noi, avansate, în conflictul din Ucraina.
“Este necesar să continuăm modernizarea şi crearea de sisteme promiţătoare, cu utilizarea lor ulterioară în timpul operaţiunii militare speciale”, a spus el, la o întâlnire cu generalii. “Noi modalităţi de folosire a lor în luptă sunt în curs de testare”, a mai afirmat Şoigu.
Oleksandr Starukh, șeful administrației militare regionale Zaporojie, a declarat, miercuri dimineață, pe Telegram, că bombardamentele rusești au lovit peste noapte un punct de distribuție a gazelor, provocând un incendiu. Nu au fost răniți sau victime.
”Într-una dintre așezările din districtul Zaporojie, un punct de distribuție a gazelor a fost avariat în urma loviturii unei rachete (probabil S-300), rezultând un incendiu.
Focul a fost eliminat rapid, dar trei străzi au rămas fără gaz. Din fericire, oamenii nu au fost răniți”, a scris oficialul.
În cel mai recent mesaj transmis poporului său, președintele Ucrainei, Vlodimir Zelenski, a scris pe Telegram că, ”în ciuda pierderilor extrem de mari ale Rusiei, ocupanții încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk, să câștige un punct de sprijin în regiunea Lugansk, să ajungă regiunea Harkov”.
Fără să ofere detalii suplimentare, liderul de la Kiev a spus că armata Moscovei ”plănuiește ceva în sud.”
”Dar rezistăm și, cel mai important, nu permitem inamicului să-și îndeplinească obiectivele”, a adăugat președintele ucrainean.
Conform ultimei actualizări a armatei Ucrainei, 500 de soldați ruși au fost uciși în ultimele 24 de ore.
De la debutul invaziei până în prezent, aproape 89.000 de militari ai Kremlinului au murit în războiul din statul vecin, conform datelor armatei Ucrainei.
Americanii au vorbit deschis despre posibilitatea de a trimite sisteme performante de apărare anti-aeriană în Ucraina, însă acest lucru supără mult Rusia, care prin vocea fostului președinte Dmitri Medvedev amenință NATO cu războiul.
Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii nu par intimidate de ruși și iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina.
”Toate posibilitățile sunt pe masă”, a transmis oficialul când a fost întrebat dacă SUA se gândesc să trimită baterii Patriot în Ucraina. ”Patriot este una dintre capabilitățile de apărare aeriană care este luată în considerare”, a adăugat oficialul.
Sistemul de rachete de apărare antiaeriană Patriot este conceput pentru a contracara și distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, avioanele avansate și rachetele de croazieră.
Apărarea aeriană a Ucrainei este ”prioritatea principală” a SUA, a adăugat oficialul.
”Ne uităm la toate capabilitățile posibile care i-ar putea ajuta pe ucraineni să reziste atacurilor rusești, așa că toate posibilitățile sunt pe masă și ne uităm la ce pot face Statele Unite”, a adăugat oficialul, potrivit CNN.
Cu toate acestea, într-o poziție oficială, secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder, le-a transmis reporterilor în timpul unui briefing că SUA ”nu intenționează să furnizeze baterii Patriot Ucrainei în acest moment”.
”Discutăm o mare varietate de capabilități și sprijin cu Ucraina, ne consultăm în mod regulat cu Ucraina, ne consultăm în mod regulat cu aliații noștri și partenerii noștri cu privire la nevoile lor de apărare, Totuși, în acest moment, nu avem de gând să furnizăm baterii Patriot Ucrainei, dar din nou vom continua să avem acele discuții și când și dacă este ceva de anunțat în acest sens, o vom face”, a transmis generalul.
Ulterior, generalul a transmis că oricum mentenanța bateriilor Patriot este foarte costisitoare și complicată, pe lângă faptul că nu pot fi operate fără o pregătire lungă a personalului militar.
”Niciunul dintre aceste sisteme nu este plug and play, nu poți să apari pe câmpul de luptă și să începi să le folosești, așa că acestea sunt genul de lucruri care sunt luate în considerare atunci când vine vorba de sisteme mai avansate”, a transmis Ryder. Așadar, SUA nu are în principiu o problemă cu a dota Ucraina cu armament de ultimă generație, însă nu consideră că ucrainenii s-ar putea folosi de acest echipament în timp util pentru a se apăra de raidurile rusești.
Cu toate acestea, apărarea aeriană a Ucrainei rămâne o ”prioritate” pentru SUA, a adăugat Ryder.
Între timp, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, nu a ratat ocazia de a avertiza NATO că orice sistem de rachetă Patriot va fi trimis în Ucraina poate fi interpretat drept un act de război din partea Moscovei.
Medvedev, cel mai agresiv propagandist al lui Putin și al Rusiei, nu s-a sfiit să catalogheze NATO drept o ”entitate criminală” care livrează arme către ”regimuri extremiste”.
”Dacă, aşa cum a lăsat să se înţeleagă (secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg), NATO va furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personal NATO, aceştia ar deveni imediat o ţintă legitimă a forţelor noastre armate”, a scris Medvedev pe Telegram.
”Lumea civilizată nu are nevoie de această organizaţie. Ea trebuie să se simtă vinovată faţă de umanitate şi să fie dizolvată ca entitate criminală”, și-a continuat Medvedev lamentarea.