News

Ucraina ar putea primi sisteme antiracheta S-300, după ce în Slovacia au ajuns unităţi de apărare aeriană Patriot

Primele unităţi care vor desfăşura sistemul Patriot au sosit în Slovacia. Acestea vor fi amplasate iniţial la baza aeriană Sliac, din centrul Slovaciei, pentru a întări apărarea flancului estic al NATO.
20.03.2022 | 15:46
Ucraina ar putea primi sisteme antiracheta S300 dupa ce in Slovacia au ajuns unitati de aparare aeriana Patriot
Primele unităţi care vor desfăşura sistemul Patriot au sosit în Slovaciat. Foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul apărării din Slovacia a anunțat că primele unităţi responsabile cu amplasarea sistemului de apărare aeriană Patriot au început să sosească duminică în țara sa. Operațiunea va continua în zilele următoare, a transmis Jaroslav Nad, pe Facebook, potrivit Reuters.

Primele unităţi care vor desfăşura sistemul Patriot au sosit în Slovacia. Vor fi folosite pentru apărarea flancului estic al NATO

Jaroslav Nad a precizat că unitățile Patriot nu sunt un înlocuitor al sistemului mai vechi rusesc S-300, ci un alt element în apărarea spaţiului aerian al Slovaciei.

ADVERTISEMENT

”Cu toate acestea, date fiind vechimea, condiţia tehnică, capabilităţile insuficiente şi dependenţa de facto de Federaţia Rusă (…) vom încerca să îl înlocuim în viitor cu un alt sistem care să fie deplin compatibil cu aliaţii noştri şi care să asigure Slovaciei o mai bună apărare”, a mai afirmat ministrul slovac.

Sistemul Patriot va fi operat de militari germani şi olandezi. Acesta va fi desfăşurat iniţial la baza aeriană Sliac, din centrul Slovaciei, pentru a întări apărarea flancului estic al NATO.

ADVERTISEMENT

Slovacia se declarase joi dispusă să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300, dacă aliaţii din NATO le găsesc un înlocuitor, notează Reuters citată de Agerpres.

”Am discutat cu SUA, cu Ucraina şi cu alţi aliaţi asupra posibilităţii de a desfăşura, trimite sau livra sisteme S-300 ucrainenilor şi suntem dispuşi să o facem”, a declarat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.

ADVERTISEMENT

Olanda a anunțat ca va trimite în Slovacia un sistem de apărare antirachetă Patriot

În cadrul măsurilor NATO de consolidare a apărării antiaeriene în Europa de Est, guvernul olandez a anunţat vineri că va trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot la Sliac. De asemenea, Germania va furniza Slovaciei două sisteme Patriot.

”Agravarea situaţiei în materie de securitate în Europa în urma invaziei Rusiei în Ucraina face necesară această contribuţie”, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: