LIVE Actualizat 22-12-2022
19:12

Război în Ucraina, ziua 302. Putin vrea încheierea conflictului pe cale diplomatică și ”cât mai curând posibil”

Mult așteptatul sistem de apărare Patriot nu va avea un impact major pe frontul din Ucraina, avertizează experții, pe lângă faptul că va dura până poate fi folosit.
22.12.2022 | 21:00
Razboi in Ucraina ziua 302 Putin vrea incheierea conflictului pe cale diplomatica si cat mai curand posibil
Sisteme Patriot pregătite de luptă în România. Foto: Europa Liberă
ADVERTISEMENT
22-12-2022
19:12

Putin vrea încheierea conflictului pe cale diplomatică și ”cât mai curând posibil”

Vladimir Putin a declarat, joi, că dorește ca războiul din Ucraina să se încheie ”cât mai curând posibil”, după aproape 10 luni de lupte intense cu armata de la Kiev.

În același timp, președintele rus a spus că vrea ca finalul acestui conflict să vină pe calea diplomației, scrie Sky News.

Adresându-se reporterilor de la Moscova, Putin a spus: ”Scopul nostru nu este să prelungim acest conflict militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestei operațiuni militare speciale (n.r. război) cât mai curând posibil”.

 

22-12-2022
10:09

Rusia a amenințat cu "consecințele inimaginabile" după vizita lui Zelenski în SUA

Vizita lui Volodimir Zelenski la Washington arată că nici SUA, nici președintele ucrainean “nu sunt pregătiți pentru pace”, a declarat ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, joi dimineață. Comentariile sale au venit după ce Zelenski a ținut un discurs istoric în Congresul SUA, în care a mulțumit SUA pentru sprijinul acordat în lupta împotriva agresiunii ruse și a cerut mai mult ajutor.

“Declarațiile de conciliere ale administrației Biden despre lipsa intenției de confruntare cu Rusia sunt doar cuvinte goale”, a spus Antonov într-o declarație publicată de ambasada Rusiei în SUA. El a descris vizita lui Zelenski în SUA drept o “călătorie în stil hollywoodian”.

“Ceea ce a fost anunțat în principiu și întâmpinat cu aplauze și sarcasm este necesitatea de a continua ‘războiul proxy’ împotriva țării noastre, până la victoria deplină”, a anunțat Antonov, care a comentat și anunțul lui Biden de a trimite în Ucraina puternicul sistem de rachete Patriot. “Cred că toată lumea înțelege perfect ce soartă îi așteaptă pe cei care vor opera acest sistem pe teritoriul Ucrainei”, a spus Antonov.

Ambasadorul rus mai susține că implicarea americană în conflictul din Ucraina ar putea duce la o escaladare a conflictului: “Mișcările provocatoare ale SUA duc cu ușurință la escaladare, iar consecințele nici măcar nu pot fi imaginate”.

22-12-2022
06:28

Joe Biden: ”Putin nu poate fi lăsat să câștige”

Joe Biden l-a primit, miercuri seara, pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, la Casa Albă. La finalul întrevederii, cei doi au susținut o conferință de presă în care au vorbit despre sprijinul pe care SUA și NATO vor continua să-l acorde Kievului.

Biden a făcut referire la posibilitatea începerii celui de-al Treilea Război Mondial, scenariu care a putut fi evitat până acum doar datorită atitudinii moderate a liderilor statelor aliate.

 

Biden Zelenski hepta
Volodimir Zelenski a fost primit de Joe Biden, la Casa Albă / Foto: Abaca Press / Sipa USA / Hepta

”Am petrecut câteva sute de ore față în față cu aliații europeni, cu șefii de state din țările respective, vorbind despre motivul pentru care este în interesul lor să continue să sprijine Ucraina, lucru pe care ei l-au înțeles pe deplin.

Ei nu au vrut să înceapă al treilea război mondial, să înceapă războiul cu Rusia, și lucrul acesta poate fi evitat doar dacă ajutăm Ucraina să reziste și să aibă succes pe câmpul de luptă”, a declarat Joe Biden. 

Zelenski, singurul care poate decide finalul războiului

Președintele American a mai arătat că Volodimir Zelenski este singurul om capabil să pună capăt războiului din Ucraina.

“Președintele Vladimir Putin nu are nicio intenție de a pune capăt acestui război. Putin nu poate fi lăsat să câștige acest război. Președintele Zelenski va decide cum vrea să se termine acest război”, a mai arătat Biden.

În primul rând, forțele ucrainene vor avea nevoie de ”câteva luni” pentru a fi antrenate să folosească apărarea antiaeriană Patriot, iar în al doilea rând Ucraina primește o singură astfel de baterie.

Forțele ucrainene au nevoie de timp pentru a folosi sistemele Patriot

Presupunând că Rusia nu va distruge această baterie, experții transmit că sistemele Patriot nu pot face minuni, doar asigură mai multă precizie și o mai bună acoperire. Practic, rachetele lansate de sistemul Patriot poate distruge și rachete balistice și avioane la o înălțime de 20 de kilometri, însă poate face acest lucru simultan cu doar 6 ținte.

ADVERTISEMENT

De asemenea, experții militari americani insistă asupra faptului că va dura ”câteva luni” pentru ca forțele ucrainene să fie antrenate corespunzător pentru a opera sistemul de baterii Patriot, după ce președintele Joe Biden a anunțat că SUA va trimite o primă baterie în Ucraina.

”Sistemele Patriot au nevoie de o perioadă de pregătire pentru a fi folosite și ne așteptăm că va dura câteva luni pentru a ne asigura că forțele ucrainene au pregătirea de care au nevoie pentru a le folosi cu succes”, a transmis un oficial de la Pentagon.

ADVERTISEMENT

Bateria și munițiile Patriot de apărare aeriană pe care SUA le trimit Ucrainei – ca parte a celui mai recent pachet prezidențial de asistență pentru securitate – ”vor oferi Ucrainei o capacitate critică pe distanță lungă” de a se apăra împotriva ”rachetelor de croazieră, rachetelor balistice și aeronavelor”, a adăugat oficialul.

”Pentru apărarea aeriană, nu există niciun glonț de argint. Scopul nostru este să ajutăm Ucraina să consolideze o abordare integrată stratificată a apărării aeriene. Patriot va completa o gamă de capabilități cu rază medie și scurtă pe care le-am oferit și pe care aliații le-au furnizat în pachetele de donații anterioare”, au completat americanii.

ADVERTISEMENT

Atacuri asupra depozitelor rusești

Între timp, Armata ucraineană a raportat lovituri substanțiale asupra depozitelor de arme și muniții ale Rusiei. În timp ce președintele Volodimir Zelenski și-a început vizita la Washington, armata ucraineană a raportat că a provocat daune serioase armelor și munițiilor rusești.

Statul Major al armatei ucrainene a confirmat daune provocate de incendiu la depozitele de muniții inamice de lângă Kadiivka, în regiunea Lugansk, care au fost vizate la sfârșitul săptămânii trecute. S-a spus că loviturile asupra depozitelor au durat mai mult de 20 de ore.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a fost raportată o lovitură asupra unei baze rusești din regiunea de sud a Hersonului, o parte din care este încă ocupată de forțele ruse. Se spunea că marți ”ocupanții, care s-au adunat pe aerodromul de lângă Kakhovka, regiunea Herson, au fost loviți”.

ADVERTISEMENT