News

Rușii fug din calea războiului. Arma secretă cu care armata ucraineană a străpuns linia frontului în regiunea Harkov

Campania reușită a armatei ucrainene din regiunea Harkov, la începutul lunii septembrie, a luat prin surprindere pe toată lumea.
11.09.2022 | 18:53
Rusii fug din calea razboiului Arma secreta cu care armata ucraineana a strapuns linia frontului in regiunea Harkov
Rachetele HARM, livrate de Statele Unite către armata ucraineană / Sursă foto: Gasnonst Gone Twitter
ADVERTISEMENT

Începutul lunii septembrie a adus o contraofensiva spectaculoasă a armatei ucrainene în regiunea Harkov, de unde rușii s-au retras dar au continuat să atace prin lovituri de precizie, conform Ministerului Apărării de la Moscova, citat de Reuters.

Ucraina înaintează în sud, rușii lansează atacuri aeriene

Atacurile cu trupe aeropurtate, rachete și artilerie vin să atenueze eșecul pe care armata rusă a suferit-o pe frontul de est, colo unde ucrainenii au reușit, în decurs de o săptămână, să străpungă liniile și să câștige teren în regiunea Harkov.

ADVERTISEMENT

Conform lui Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Bologrod, aflate la granița cu Ucraina, mii de persoane au fugit din Harkov și au trecut frontiera în Rusia.

“Nu a fost cea mai uşoară noapte, nu a fost cea mai uşoară dimineaţă, În cursul ultimelor 24 de ore, mii de persoane au traversat frontiera”, a afirmat Gladkov, într-o postare pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Arma cu care Ucraina a străpuns liniile inamice în regiunea Harkov

Victoriile ucrainene de la începutul lunii septembrie i-au luat pe ruși prin surprindere, însă au fost pregătite încă din luna august. Atunci, un oficial al Pentagonului a sugerat că SUA furnizează Ucrainei rachete anti-radar de mare viteză (HARM).

Aceste arme, spun specialiștii, au fost folosite intens în campania din Harkov, acolo unde rachete HARM au fost lansate de pe avioane Mig-29, adaptate special de forțele ucrainene și au distrus radarele de apărare aeriană.

ADVERTISEMENT

Acest tip de rachetă de activează cu un simplu impuls radio și este ghidat de GPS, scrie ziare.com.

Rușii nu au răspuns pentru rachetele HARM

Armata rusă nu deține, în acest moment, o soluție pentru a contracara acest tip de tehnologie, susțin specialiștii.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu sunt trase, amenințarea pe care acestea o reprezintă îi forțează pe operatorii radar să-și închidă aparatele și să rămână la sol. În acest fel, forțele aeriene ale Ucrainei pot înainta în voie, dincolo de liniile de apărare ale armatei ruse.

ADVERTISEMENT