LIVE Actualizat 23-12-2022
08:44

Război în Ucraina, ziua 303. Peste 10.000 de morminte descoperite în Mariupol. Rusia a transferat sisteme de apărare anti-aeriană în Belarus

Război în Ucraina, ziua 303. În ziua în care Volodimir Zelenski a revenit din SUA, peste 10.000 de morminte au fost descoperite în Mariupol, oraș ocupat de ruși.
23.12.2022 | 10:26
Razboi in Ucraina ziua 303 Peste 10000 de morminte descoperite in Mariupol Rusia a transferat sisteme de aparare antiaeriana in Belarus
Război în Ucraina, ziua 303. Peste 10.000 de morminte descoperite în Mariupol. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
23-12-2022
08:44

Rusia a transferat sisteme de apărare Tor în Belarus

Rusia a transferat încă un lot de sisteme de rachete antiaeriene Tor-M2K în Belarus, transmite Ministerul Apărării de la Moscova.

Lotul de arme a fost primit de Lukașenko ca parte a “acordului interguvernamental de cooperare militaro-tehnică” existent între cele două țări.

În viitorul apropiat, complexele vor fi furnizate unităților militare, iar personalul a fost deja instruit, se arată în comunicat.

Ministerul rus al Apărării a adăugat că aceste sisteme de apărare antiaeriană “sunt o modalitate eficientă de a doborî diferite tipuri de ținte aeriene – atât de mare viteză, cât și de mică viteză, la o gamă destul de largă de altitudini”.

Multe săptămâni, în prima parte a războiului din Ucraina, Mariupol a fost ținta bombardamentelor rușilor. Se estimează că zeci de mii de oameni, civili și militari, au murit aici.

Război în Ucraina, ziua 303. Peste 10.000 de morminte descoperite în Mariupol

De-a lungul ultimelor luni, mai multe gropi comune au fost descoperite de ucraineni în regiunile eliberate de sub ocupația rușilor.

ADVERTISEMENT

Joi, Associated Press (AP) anunță că ar fi descoperit ceea ce se crede a fi peste 10.000 de morminte noi în orașul port Mariupol din sudul Ucrainei. De notat că regiunea se află sub ocupația armatei lui Putin.

Jurnaliștii AP au estimat cel puțin 10.300 de morminte noi în Mariupol și în zone din jurul orașului. Cele mai multe sunt în cimitirul Staryi Krym.

ADVERTISEMENT

Sursa citată are la bază imagini din satelit. Specialiștii AP au măsurat fiecare secțiune în care a fost extins cimitirul și au calculat că spațiul total ocupat de morminte este, în prezent, mai mare de 51.500 de metri pătrați.

Au fost analizate apoi o serie de imagini video care arătau că rușii au folosit mașini grele pentru a săpa tranșee lungi, care apoi au fost umplute.

ADVERTISEMENT

Mormintele erau vizibile ca secțiuni de pământ, uneori cu cruci de lemn care purtau nume și date.

Pentru a număra totalul de morminte, AP a analizat filmările video din anumite secțiuni ale cimitirului.

ADVERTISEMENT

S-a estimat o medie de aproximativ un mormânt la fiecare șase metri pătrați. AP a aplicat această măsură la spațiul total în care au fost săpate noi terenuri de înmormântare.

De asemenea, Associated Press scrie că ar putea fi mai multe cadavre în fiecare mormânt. Este foarte probabil ca numărul morților lăsați în urmă de ruși să fie mai mare de 25.000, cât au anunțat inițial oficialii ucraineni.

SUA, noi sancțiuni pentru ruși

Tot joi, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a 10 entităţi navale ruseşti în legătură cu operaţiunile Rusiei contra porturilor ucrainene, a anunţat Departamentul de Stat de la Washingtonul.

”În urma operaţiunilor navale ruseşti împotriva porturilor ucrainene, inclusiv cele care furnizează lumii hrană atât de necesară şi cereale, Statele Unite impun azi sancţiuni asupra entităţilor navale ruseşti”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

Acest pas făcut de Casa Albă contra Kremlinului vine la nici 24 de ore după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Joe Biden la Washington.

”Statele Unite rămân hotărâte să folosească toate măsurile adecvate pentru a descuraja atacurile Rusiei asupra Ucrainei – indiferent dacă aceste atacuri sunt din aer, de pe uscat sau de pe mare.

Aceste măsuri subliniază un mesaj simplu: Kremlinul trebuie să-și încheie campania sa brutală împotriva Ucrainei”, a mai spus Blinken.

ADVERTISEMENT