LIVE Actualizat 03-01-2023
11:40

Război în Ucraina, ziua 314. Jurnalist Bild rănit într-o explozie / Aproape 3.400 de ucraineni se află în captivitate în Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski transmite că Rusia plănuiește un atac prelungit cu drone de fabricație iraniană.
03.01.2023 | 13:36
Razboi in Ucraina ziua 314 Jurnalist Bild ranit intro explozie  Aproape 3400 de ucraineni se afla in captivitate in Rusia
Rusia pregătește un nou atac cu drone. Foto: Military-Today.com
ADVERTISEMENT
03-01-2023
11:40

Comisar ucrainean: Cel puțin 3.392 de soldați și civili ucraineni sunt în captivitate în Rusia

Cel puțin 3.392 de soldați și civili ucraineni se află în prezent în captivitate în Rusia, susține Aljona Verbicka, comisarul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru protecția drepturilor veteranilor. Ea a adaugat că Rusia a confirmat oficial această cifră.

Comisarul a mai subliniat că cel puțin 15.000 de ucraineni, inclusiv militari și civili, sunt considerați dispăruți. Într-un interviu acordat grupului german RND, Verbicka a spus că nu știe ce s-a întâmplat cu cei dispăruți, dar a menționat trei posibile opțiuni. Ea a spus că este posibil să fi fost deportați în Rusia, să se afle în captivitate în Rusia, dar a subliniat și că există o posibilitate reală ca aceștia să fi fost uciși. 

Potrivit Ministerului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, Ucraina a returnat aproape 1.600 de prizonieri de război în 2022. Într-un schimb recent de prizonieri, care a avut loc în 31 decembrie, 140 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă, scrie The Kiev Independent.

03-01-2023
08:43

Poliția ucraineană a descoperit lagăre de tortură în Harkov

Poliția ucraineană a anunțat că a descoperit 25 de lagăre de tortură în jurul orașului Harkov, în urma eliberării zonei de sub ocupația rusă. 

“Soldații ruși au reținut și torturat civili în lagăre, în condiții inumane”, a scris șeful poliției regionale, Volodimir Timoşko pe Facebook. Unii prizonieri au fost supuși la șocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele, a mai spus Timoşko.

Zona din jurul Harkovului a fost ocupată de forțele ruse luni de zile, acestea retrăgându-se abia la începutul lunii septembrie. după contraofensiva ucraineană. Din septembrie, în zona eliberată au fost descoperite 920 de cadavre de civili, inclusiv 25 de copii, a adăugat Timoşko. Ei au fost uciși de soldații ruși, a spus el. Soldații ruși au comis crime de război și în alte teritorii ocupate, potrivit investigațiilor autorităților ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia plănuiește o campanie prelungită de atacuri cu drone Shahed, de fabricație iraniană, pentru a epuiza Ucraina.

Război în Ucraina. Rusia pregătește un nou atac cu drone iraniene

”Avem informații că Rusia plănuiește un atac prelungit cu Shaheds. Ei pariază pe epuizare. Pe epuizarea oamenilor noștri, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic”, a transmis Zelenski.

ADVERTISEMENT

Ucraina cunoaște foarte bine acest plan și se va asigura că va eșua. Doar în 2023, peste 80 de drone iraniene au fost doborâte.

”Acest număr poate crește în viitorul apropiat. Pentru că în aceste săptămâni nopțile pot fi destul de agitate. Acum este momentul când toți cei implicați în protecția cerului ar trebui să fie deosebit de atenți”, a completat Zelenski.

ADVERTISEMENT

Dronele iraniene sunt ironizate de experții militari și de internauți, fiind botezate ”scutere zburătoare” sau ”motocoase zburătoare”, pentru că fac foarte mult zgomot, sunt lente și pot fi interceptate ușor.

Între timp, conducerea armatei ucrainene anunță că 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei ruse sunt acum eliberate. Comandantul șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Valery Zalujni: ”Forțele armate au eliberat 40% din teritoriile ocupate în timpul invaziei la scară largă și 28% din toate teritoriile ocupate de Rusia din 2014”.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Zaluzhny, Forțele Armate ucrainene au urmat pregătire militară pe teritoriul a 17 țări europene.

”Mulțumită partenerilor internaționali, a fost posibil să se antreneze peste 20.000 de soldați. În 2022, peste 600.000 de oameni au fost evacuați din zonele ostilităților și au fost aduse peste 2 milioane de tone de bunuri umanitare”, a completat oficialul de la Kiev.

ADVERTISEMENT

Rusia se pregăteșe între timp de o nouă ofensivă cu cei 300.000 de recruți mobilizați în ultimele luni. Ministrul Serghei Șoigu anunța că planul Kremlinului e să aibă 650.000 de soldați dintr-o armată funcțională de 1.5 milioane de oameni. Mai mult, Șoigu spune că Rusia se poate baza pe aproximativ 25 de milioane de ruși pe care i-ar putea chema la arme, dacă situația o va cere. Cu toate acestea, Șoigu nu a menționat cu ce îi va înarma pe aceștia.

ADVERTISEMENT