LIVE Actualizat 05-01-2023
19:02

Război în Ucraina, ziua 316. Reacția lui Biden după ce Putin a ordonat încetarea focului pentru două zile: ”Caută o gură de oxigen”

Ambele tabere din războiul ruso-ucrainean se pregătesc pentru reluarea pe scară largă a operațiunilor militare odată cu începutul primăverii.
05.01.2023 | 20:54
Razboi in Ucraina ziua 316 Reactia lui Biden dupa ce Putin a ordonat incetarea focului pentru doua zile Cauta o gura de oxigen
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
05-01-2023
19:02

Joe Biden reacționează după ce Putin a ordonat încetarea focului pentru două zile: ”Caută o gură de oxigen”

După ce Kievul a respins armistițiul anunțat de Vladimir Putin, o reacție a venit și din SUA.

În opinia lui Joe Biden, liderul de la Kremlin caută ”o gură de oxigen” prin lansarea unui armistiţiu de 36 de ore în Ucraina cu ocazia sărbătorii de Crăciun.

”Sunt reticent să răspund la orice spune Putin. Consider interesant acest lucru. Era pregătit să bombardeze spitale şi grădiniţe şi biserici pe 25 (decembrie) şi de Anul Nou.

Vreau să zic, cred că încearcă să găsească puţin oxigen”, afirmă preşedintele american, conform Reuters.

05-01-2023
16:34

Kievul respinge armistiţiul propus de Rusia

Biroul Președintelui Ucrainei a numit încetarea focului anunțată de Rusia pe 6 și 7 ianuarie drept o ipocrizie. După cum a subliniat Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, Ucraina nu atacă teritorii străine și nu ucide civili, așa cum face Rusia.

“Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate – abia atunci va începe un ‘armistiu temporar’. Lăsați ipocrizia pentru voi…”, a scris Podoliak.

Podoliak a comentat şi apelul Patriarhului Moscovei Kirill de a stabili un armistițiu pentru Crăciunşi consideră că nu este decât o capcană a Moscovei.

Podoliak a reamintit pe Twitter că Biserica Ortodoxă Rusă și personal Patriarhul Kirill au cerut public genocidul ucrainenilor, iar ideea unui armistițiu de Crăciun este o capcană și un element de propagandă.

“Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru Ortodoxia globală și acționează doar ca ‘propagandistă a războiului’. Biserica Ortodoxă Rusă a cerut genocidul ucrainenilor, a încurajat crimele în masă și insistă asupra unei și mai mari militarizări a Federației Ruse. Prin urmare, declarația Bisericii Ortodoxe Ruse despre un ‘armistiu de Crăciun’ este o capcană cinică și un element de propagandă”, a scris Podolyak.

05-01-2023
15:28

Putin a cerut încetarea focului de Crăciunul rusesc

Președintele rus Vladimir Putin a instruit Ministerul Apărării să introducă o încetare a focului de Crăciun, de-a lungul întregii linii de contact în zona operațiunii militare speciale, se arată pe site-ul Kremlinului.

Încetarea focului va fi în vigoare de la 6 ianuarie, ora 12:00 până la 7 ianuarie, ora 24:00 (ora Moscovei). Decizia a fost luată după ce Patriarhul Kirill a făcut o solicitare corespunzătoare.

“Pe baza faptului că un număr mare de cetățeni care îşi mărturisesc Ortodoxia trăiesc în zonele ostilităților, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în Ajunul Crăciunului, precum și în Ziua Nașterii lui Hristos”, se arată în mesaj.

05-01-2023
14:12

Tânăr de 18 ani, ucis în Herson

Un adolescent în vârstă de 18 ani a murit după ce forțele ruse au lovit o casă din centrul Hersonului, a declarat guvernatorul regional Iaroslav Ianusevic. Tânărul a murit pe loc.

Herson și părți din zona înconjurătoare au fost eliberate de sub controlul rusesc în noiembrie, dar forțele ruse care au trecut de cealaltă parte a râului Nipru au continuat să atace zona.

05-01-2023
09:00

Explozii în Crimeea

Canalele Telegram ale ruşilor raportează că în noaptea de miercuri spre joi s-au auzit explozii în satul Nijniohirske, din Crimeea anexată, unde a fost pusă în aleră apărarea anti-aeriană.

Se susține că apărarea antiaeriană rusă din Crimeea a doborât “vehicule aeriene fără pilot încărcate cu explozibili, care au căzut pe un câmp”.

 

05-01-2023
08:51

Biden a confirmat că vrea să trimită vehicule de luptă Bradley în Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat că are în vedere trimiterea de vehicule blindate de luptă Bradley în Ucraina, ca parte a unui alt pachet de ajutor pentru armament care va fi anunțat în zilele următoare.

“Da!”, a răspuns Biden când a fost întrebat dacă acea opțiune este “pe masă”.

Bradley este un vehicul blindat dotat cu arme puternice, care a fost folosit de armata SUA de la mijlocul anilor 1980.

Nu se știe câte vehicule Bradley sunt destinate Ucrainei, dar Statele Unite pregătesc un alt pachet de arme, al cărui conţinut ar putea fi anunțat în zilele următoare, scrie Reuters, care precizează însă că Biden nu va trimite tancuri Abrams, aşa cum au cerut ucrainenii.

În timp ce de la Moscova vin semnale că Vladimir Putin ar pregăti o nouă mobilizare a tinerilor ruși pentru a suplimenta efectivele pe front, apar informații că și ucrainenii fac eforturi pentru a dispune de mai mulți soldați pentru declanșarea unei ofensive în primăvara acestui an.

Ucraina se pregătește de contraofensivă în primăvară

Publicația franceză Le Figaro a dezvăluit informații din cadrul unei discuții dintre membrii Comisiei de apărare a Adunării Naționale din Franța și şeful Statului Major al Uniunii Europene (EMUE/EUMS), amiralul Hervé Bléjean, discuție ce a avut loc în luna noiembrie, transmite News.ro.

ADVERTISEMENT

Obiectivul pe termen scurt al ucrainenilor este să pună pe picioare trei noi corpuri de armată până în martie 2023, cu un volum estimat de 75.000 de oameni, cu scopul de a prelua iniţiativa operaţiunilor în primăvară. Acest obiectiv foarte ambiţios corespunde practic volumului forţei operaţionale terestre a Forţelor Terestre franceze”, spunea şeful Statului Major al Uniunii Europene.

Bléjean estima că Rusia a pierdut de la începerea războiului circa 60% din tancurile de luptă de care dispunea, precum 40% din transportoarele blindate și 20% din artilerie. Pierderile în oameni erau calculate la 60.000 de morți și cel puțin 180.000 de răniți. Deși amiralul nu a oferită o cifră exactă privind pierderile ucrainenilor, el a spus că acestea sunt și ele „considerabile”.

ADVERTISEMENT

Însă chiar Franța va compensa o parte din pierderile materiale ale armatei ucrainene, Parisul anunțând miercuri că va trimite Ucrainei tancuri AMX-10 RC, vehicule care sunt pe roți, nu pe șenile, ca tancurilor obișnuite, și care sunt folosite în misiuni de recunoaștere întrucât sunt foarte mobile. Însă autoritățile franceze nu a anunțat nici numărul tancurilor trimise și nici calendatul de furnizare.

Demonstrație de forță a flotei ruse

Pe de altă parte, până la o nouă ofensivă ucraineană în primăvară, Kievul crede că Rusia va declanșa o nouă ofensivă în cursul acestei ierni. „Nu avem nicio îndoială că actualii stăpâni ai Rusiei vor arunca în luptă tot ce le-a mai rămas şi pe toţi cei pe care îi pot aduna pentru a încerca să întoarcă cursul războiului sau măcar să-şi amâne înfrângerea”, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său zilnic.

ADVERTISEMENT

Rusia îi mobilizează pe cei pe care vrea să îi arunce la moarte, noi mobilizăm lumea civilizată. De dragul vieţii. Le mulţumesc tuturor partenerilor care înţeleg acest lucru”, a mai afirmat Zelenski, care a precizat că a avut în cursul zilei de marţi convorbiri cu patru lideri internaţionali al căror ajutor este foarte important: premierul Canadei, premierul Marii Britanii, premierul Norvegiei şi premierul Olandei.

În tabăra cealaltă, președintele Vladimir Putin încearcă să le dea încredere rușilor în victorie, el participând miercuri la lansarea la apă a unei fregate înarmate cu noile rachete hipersonice de croazieră Zircon. „Nava este echipată cu cel mai nou sistem de rachete hipersonice Zircon, care nu are analog”, a declarat Putin într-o videoconferinţă cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu Igor Krohmal, comandantul fregatei “Amiral Gorşkov”.

ADVERTISEMENT

La rândul său, Serghei Şoigu, care a precizat că fregata va naviga prin Oceanul Atlantic, Oceanul Indian şi Marea Mediterană, a subliniat că rachetele hipersonice Zircon pot învinge orice sistem de apărare antirachetă, putând atinge o viteză de nouă ori mai mare decât a sunetului şi având o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri.

ADVERTISEMENT