News

Război în Ucraina, ziua 320. Zelenski: “Zona Bahmut e cea mai sângeroasă din prima linie” / Ruşii au ucis două femei într-o piaţă din Harkov

În ziua 318a războiului, în Ucraina au avut loc slujbe pentru a marca primul Crăciun de la invadarea țării de către Rusia anul trecut..
09.01.2023 | 15:25
Razboi in Ucraina ziua 320 Zelenski Zona Bahmut e cea mai sangeroasa din prima linie  Rusii au ucis doua femei intro piata din Harkov
Mitropolitul Epifanie I, conducătorul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, oficiază o slujbă de Crăciun la Catedrala Sfânta Adormire, în incinta mănăstirii Pechersk Lavra din Kiev Foto: Valentin Ogirenko/Reuters
ADVERTISEMENT
09-01-2023
13:32

Ruşii au ucis două femei, într-o piaţă din regiunea Harkov

Autoritățile ucrainene au anunțat că cel puțin două persoane au fost ucise în atacul cu rachetă rusesc de luni dimineață asupra pieței din satul ucrainean Şevcenkove, din regiunea Harkov. Acestea au adăugat că două femei au fost ucise, dintre care una avea 60 de ani.

“Armata rusă a comis un alt act de teroare împotriva populației civile. Două femei au fost ucise și un copil a fost rănit”, se arată într-un comunicat al parchetului regional.

09-01-2023
08:46

Zelenski: Zona din jurul Bahmut este una dintre cele mai sângeroase din prima linie

Zona din jurul orașelor Bahmut și Soledar, din estul Ucrainei, “este unul dintre cele mai sângeroase de pe linia frontului”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul discursului său de duminică noapte.

“În apropierea acestor două oraşe nu este nicio bucată de pământ unde ocupantul nu şi-a dat viaţa pentru ideile nebune ale stăpânilor regimului rus”, a spus preşedintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a spus şi că armata ucraineană a doborât duminică trei elicoptere ruseşti, dar şi drone.

“Luptele grele continuă în regiunile Luhansk şi Doneţk – fiecare punct fierbinte din aceste zone este bine cunoscut. Bahmut rezistă. Şi deşi cea mai mare parte a oraşului este distrusă de atacurile ruseşti, războinicii noştri resping încercările constante de ofensivă rusă acolo. Soledar rezistă. Deşi acolo sunt şi mai multe distrugeri şi este extrem de greu”, a mai afirmat liderul de la Kiev.

Mitropolitul Epifanie a oficiat o slujbă de Crăciun la Catedrala Sfânta Adormire de la Lavra Pechersk din Kiev, în capitala ucraineană. Slujbe au avut loc în întreaga Ucraină.

Război în Ucraina, ziua 318. Ucrainenii au marcat primul Crăciun de la invazie

În Bakhmut, orașul puternic disputat din estul Ucrainei, zeci de civili s-au adunat la o clădire folosită ca bază pentru distribuirea de ajutor umanitar.

ADVERTISEMENT

Voluntarii au organizat o sărbătoare în ajunul Crăciunului la mai puțin de o oră după ce armistițiul urma să intre în vigoare vineri, împărțind mandarine, mere și prăjituri.

Vladimir Putin a propus o încetare a focului de 36 de ore pentru a marca sărbătoarea, dar aceasta a fost respinsă de Ucraina ca fiind o manevră cinică.

ADVERTISEMENT

Atacurile rusești au continuat în acest interval. Au fost raportate atacuri în cel puțin șapte regiuni din estul și sudul Ucrainei. Cel puțin trei persoane au fost ucise.

Un singur centru de reabilitare pentru militarii răniți la coloană

La marginea unui oraș liniștit din regiunea Rivne, singurul centru de reabilitare din Ucraina care deservește veteranii cu leziuni ale coloanei vertebrale ajută zeci de bărbați și femei să își refacă viața.

ADVERTISEMENT

Zeci de mii de persoane au fost grav rănite în lupta împotriva lui Putin.

Traumatismul fizic al multor veterani internați este agravat de tulburarea de stres posttraumatic cauzată de războiul brutal din tranșee sau de experiența de prizonier de război.

Pe măsură ce artileria rusă a lovit liniile ucrainene pe tot parcursul anului 2022, listele de răniți s-au mărit rapid.

ADVERTISEMENT

În noiembrie, spitalul din Rivne a dublat oficial dimensiunea unității de traume spinale, de la 50 la 100 de paturi. Avea deja atunci 88 de pacienți pe secții, iar cele 12 paturi noi au fost ocupate aproape imediat.

O echipă de experți străini care ajută la consilierea și formarea personalului medical ucrainean sugerează că ar trebui să se dubleze din nou pentru a deservi 200 de veterani.

Centrul este dotat cu o echipă psihologică și psihiatrică. “Oricât de puternic ai fi fost din punct de vedere mental înainte de a fi rănit, nu ai cum să treci peste asta fără ajutor psihologic”, a declarat directorul spitalului, Andrii Burachik, citat de The Guardian.

Membrii echipei au fost nevoiți să învețe pe parcurs. Ei au acumulat rapid expertiză, în parte prin schimburi cu centre internaționale de excelență, inclusiv cu centrul de reabilitare al armatei britanice din Selly Oak, Birmingham, și în parte prin presiunea sumbră a necesității, cu un flux constant de pacienți care intră pe ușă.

ADVERTISEMENT