LIVE Actualizat 17-01-2023
14:31

Război în Ucraina, ziua 328. Consilierul lui Zelenski şi-a dat demisia / Rusia a anunţat schimbări majore în armată

În ziua 328 a războiului din Ucraina, bătăliile dintre cele două tabere continuă. Luni, Marea Britanie a anunțat un ”important” ajutor militar pentru armata ucraineană.
17.01.2023 | 16:28
Razboi in Ucraina ziua 328 Consilierul lui Zelenski sia dat demisia  Rusia a anuntat schimbari majore in armata
Război în Ucraina, ziua 328. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
17-01-2023
14:31

Şoigu: Rusia plănuiește schimbări majore în forțele armate, din 2023 până în 2026

Reforme majore ale sistemului și administrării forțelor armate ruse vor avea loc în următorii trei ani, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova. Modificările vor crește numărul personalului militar la 1,5 milioane, potrivit estimărilor comandanţilor ruşi.

“Numai prin consolidarea componentelor structurale cheie ale Forțelor Armate este posibilă garantarea securității militare a statului și protejarea noilor entități și instalații critice ale Federației Ruse”, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

17-01-2023
10:41

Arestovici, consilierul lui Zelenski, a demisionat marţi

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici şi-a înaintat demisia marţi, după criticile aspre stârnite de afirmaţiile sale în care sugera că racheta rusească ce a ucis cel puţin 41 de oameni în oraşul ucrainean Dnipro a fost doborâtă de Ucraina.

“Prezint scuzele mele sincere victimelor şi rudelor lor, locuitorilor din Dnipro şi tuturor celor care au fost profund afectaţi de versiunea mea prematură eronată privind cauza pentru care racheta rusească a lovit o clădire rezidenţială”, a scris Arestovici, pe Facebook.

Bilanţul bombardamentului asupra imobilului din Dnipro a ajuns la cel puţin 41 de morţi, între care trei copii, şi 75 de răniţi, între care 14 copii, iar numărul victimelor ar putea în continuare să crească pe măsură ce acţiunile de căutare avansează.

17-01-2023
08:43

Ucraina: Rusia ar putea da o "lovitură finală" la aniversarea invaziei

Un oficial ucrainean susține că Moscova ar putea “încerca să dea o lovitură finală” în săptămânile următoare. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a cerut accelerarea livrărilor de arme către Ucraina pentru a o ajuta să lupte împotriva unei potențiale ofensive noi a Rusiei. El a avertizat că acest lucru s-ar putea întâmpla cu ocazia aniversării invaziei din 24 februarie sau în luna martie.

“Trebuie să ne pregătim pentru astfel de evenimente în fiecare zi. Ne pregătim și noi… Prima și ultima întrebare este întotdeauna despre arme, ajutoare care ne vor ajuta să învingem acest agresor care ne-a atacat țara”, a spus Danilov. Ucraina a avertizat de câteva săptămâni că Rusia plănuiește o nouă ofensivă la începutul lui 2023.

Trupele ruse și belaruse desfășoară exerciții militare comune pe teritoriul belarus, ceea ce a determinat Ucraina să-și consolideze apărarea de-a lungul graniței de nord. Cu toate acestea, analiștii occidentali spun că soldații belaruși este puțin probabil să intre direct în război și că este mai probabil ca Rusia să folosească Belarus ca trambulină pentru o nouă ofensivă.

17-01-2023
08:40

Un avion german s-a apropiat de spaţiul rusesc, s-a dat alarma la Moscova

Armata rusă transmite că a escortat un avion german de recunoaștere care zbura peste Marea Baltică, departe de spațiul aerian rusesc. Aeronava de luptă a decolat pentru a preîntâmpina apropierea şi mai mult a unei aeronavei germane de recunoaștere, de tipul Lockheed P-3C Orion, a anunțat marţi Ministerul Apărării de la Moscova.

Avionul de vânătoare rusesc Su-27 s-a întors apoi la aeroportul său de bază. “A fost împiedicată o încălcare a frontierei de stat ruse”, a anunțat ministerul de la Moscova.

Un purtător de cuvânt al Marinei Germane a declarat pentru dpa că a fost un zbor de recunoaștere de rutină. Un interceptor rus a zburat apoi în spațiul aerian de lângă Kaliningrad pentru a monitoriza situaţia. “Și aceasta a fost o reacție de rutină”, potrivit reprezentanților Marinei Germane.

În exclava Kaliningrad se află staţionată flota rusă de la Marea Baltică.

Săptămâna a început cu bătălii crunte între ucraineni și ruși, la Soledar. Deși Moscova anunțase capturarea orașului din Donetsk, Ucraina dă asigurări ca încă are ”trupe pe poziție”.

Război în Ucraina, ziua 328. Marea Britanie anunță cel mai ”important” ajutor militar pentru armata ucraineană de până acum

În repetate rânduri, Kievul a cerut sprijin din partea statelor occidentale pentru a putea rezista în fața asaltului rușilor în zonele de est și sud.

ADVERTISEMENT

Luni, Volodimir Zelenski a primit o veste excelentă de la Londra. Ministerul britanic al Apărării a anunţat un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, confirmând trimiterea către aceasta a 14 tancuri Challenger 2.

”Astăzi (n.r. luni, 16 ianuarie), pot anunţa cel mai semnificativ pachet de putere de luptă pentru a grăbi succesul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Acesta include un escadron de tancuri Challenger 2 împreună cu vehicule blindate pentru recuperare şi reparaţii”, a declarat, în Parlamentul, de la Londra ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Noul ajutor militar britanic oferit Ucrainei nu se rezumă doar la acest tancuri. El mai cuprinde opt tunuri AS90 de calibrul 155 mm, 100 de vehicule blindate, printre care şi transportoare blindate Bulldog și un pachet de manevrabilitate ce cuprinde capabilităţi pentru traversarea câmpurilor minate şi a cursurilor de apă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ucrainenii mai primesc 100.000 de obuze, sute de rachete sofisticate, inclusiv rachete ghidate pentru lansatoarele multiple de rachete (GMLRS), sisteme antiaeriene Starstreak și alte rachete antiaeriene cu rază medie de acţiune.

Vor mai sosi la Kiev și piese de schimb pentru recondiţionarea a până la 100 de tancuri şi vehicule de luptă ale infanteriei ucrainene.

ADVERTISEMENT

Temeri la Kiev. Rusia şi Belarus au început exerciții militare comune

Luni, de la Minsk, a venit un anunț care provoacă temeri la Kiev. Ministerul Apărării din Belarus a transmis un comunicat cu privire la exerciţiile comune pe care forţele sale aeriene le desfăşoară cu Rusia.

”Astăzi (n.r. luni) a început un exerciţiu tactic comun de zbor al unităţilor de aviaţie ale forţelor armate ale Republicii Belarus şi ale Federaţiei Ruse, care fac parte din componenta de aviaţie a grupului regional comun”, a anunţat ministerul.

Exercițiile celor două state aliate vor avea loc în perioada 16 ianuarie -1 februarie folosind toate aerodromurile militare din Belarus. Testele militare comune începute luni implică o ”subdiviziune a brigăzii mecanizate”, a anunţat Ministerul belarus al Apărării.

Un oficial al apărării din Polonia a declarat pentru Sky News că ”totul indică o intrare a Belarusului în război, în viitor”.

Konrad Muzyka a spus că forțele militare din Belarus s-au antrenat practic fără oprire din aprilie și au actualizat recent datele pentru rezervele lor.

”Intensitatea și sfera activității militare pe care bielorușii le-au întreprins a fost cea mai mare de la sfârșitul Războiului Rece.

Nu am văzut niciodată forțele din Belarus antrenându-se atât de mult. De la sfârșitul lunii aprilie, ele au practicat în esență toate capacitățile militare care ar fi necesare pentru ca Belarus să se alăture războiului”, a spus Muzyka.

ADVERTISEMENT