News

Război în Ucraina, ziua 332. Nicio decizie privind furnizarea de tancuri de fabricație germană către Kiev

Război în Ucraina, ziua 332. Summit-ul de la Ramstein s-a încheiat fără ca Germania să ia o decizie legată de trimiterea de tancuri armatei ucrainene.
21.01.2023 | 06:25
Razboi in Ucraina ziua 332 Nicio decizie privind furnizarea de tancuri de fabricatie germana catre Kiev
Volodimir Zelenski a insistat asupra importanței tancurilor de luptă pentru armata țării sale Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Germania a refuzat să ia o decizie cu privire la furnizarea de tancuri Leopard 2 Ucrainei, în cadrul unui summit internațional special desfășurat la baza aeriană americană Ramstein din Germania.

Război în Ucraina, ziua 332. Germania ezită să trimită tancuri armatei Kievului

În Europa și în SUA s-a sperat că Germania va permite cel puțin ca Leopardurile deținute de țări precum Polonia și Finlanda să fie reexportate, dar, în ciuda zilelor de rugăminți, noul ministru al apărării de la Berlin a declarat că nu a fost luată nicio decizie finală.

ADVERTISEMENT

Reticența Berlinului de a acționa cu privire la trimiterea tancurilor fabricate în Germania în Ucraina a provocat frustrare la Kiev și un avertisment din partea Poloniei că ar putea fi pierdute vieți.

Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării, a declarat că este încă “convins că întrunirea coaliției se va încheia cu succes”. Dar ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a declarat că sângele ucrainean este “prețul ezitării” privind livrarea de tancuri către Ucraina.

ADVERTISEMENT

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că grupul de miniștri ai apărării care sprijină Kievul se concentrează pe “asigurarea faptului că Ucraina are capacitatea de care are nevoie pentru a avea succes în acest moment”.

Vorbind după reuniunea de la baza aeriană Ramstein, Austin a descris Germania ca fiind un “aliat de încredere” și a spus că pachetul de ajutor militar trimis Ucrainei este “foarte, foarte folositor”.

ADVERTISEMENT

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a implorat Germania și aliații occidentali să trimită tancurile lor de luptă la Kiev în deschiderea reuniunii de la Ramstein.

Este necesară o acțiune urgentă, a declarat liderul ucrainean, deoarece “Rusia își concentrează forțele, ultimele forțe, încercând să convingă pe toată lumea că ura poate fi mai puternică decât lumea”.

ADVERTISEMENT

Se pregătesc noi pachete de sancțiuni

Se pare că țările UE lucrează la o a zecea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei. Următorul pachet de sancțiuni “va avea loc undeva în jurul” aniversării invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, a declarat un diplomat de rang înalt pentru Reuters.

De asemenea, oficialii UE încearcă să obțină aprobarea miniștrilor pentru o a șaptea tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro.

SUA vor impune sancțiuni suplimentare împotriva companiei militare private ruse, Grupul Wagner, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională al Casei Albe, John Kirby.

Departamentul de Trezorerie al SUA intenționează să desemneze Wagner drept o organizație criminală transnațională semnificativă, ceea ce ar îngheța orice active pe care grupul le are în SUA și le-ar interzice americanilor să furnizeze fonduri, bunuri sau servicii grupului.

Marea Britanie a oferit sprijin calificat pentru crearea unui tribunal special capabil să tragă la răspundere conducerea civilă și militară a Rusiei, inclusiv pe Vladimir Putin, pentru crimele de război din Ucraina.

Autoritățile italiene sunt în căutarea unui oligarh rus, după ce două dintre iahturile sale de lux, confiscate în temeiul sancțiunilor UE, au dispărut în mod misterios dintr-un port din Sardinia.

Iahturile, aparținând lui Dmitri Mazepin, miliardarul proprietar al unei companii de îngrășăminte minerale, au dispărut din portul sardinian Olbia la câteva săptămâni distanță unul de celălalt vara trecută.

ADVERTISEMENT