LIVE Actualizat 19-01-2023
13:22

Război în Ucraina, ziua 330. Zelenski: ”Nu sunt sigur că Putin este în viaţă” / NATO insistă pentru trimiterea de arme către Kiev

Război în Ucraina, ziua 330. La mijlocul săptămânii, din fruntea NATO s-a făcut un nou apel la trimiterea de armament către armata ucraineană. Rușii ar putea lansa o nouă ofensivă.
19.01.2023 | 15:20
Razboi in Ucraina ziua 330 Zelenski Nu sunt sigur ca Putin este in viata  NATO insista pentru trimiterea de arme catre Kiev
Război în Ucraina, ziua 330. NATO insistă pentru trimiterea de arme către Kiev. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
19-01-2023
13:22

Avertisment al Companiei Naționale de Energie din Ucraina

Deficitul de energie din Ucraina rămâne ”semnificativ”, spune compania națională de energie

Deficitul rețelei electrice din Ucraina rămâne ”semnificativ, mai ales în timpul de vârf al serii”, a declarat joi compania națională de energie a Ucrainei, Ukrenergo, într-un comunicat.

În timpul serii de vârf, generarea de energie poate acoperi doar trei sferturi din consum, a spus Ukrenergo: „În urma fiecărui atac ulterior rusesc asupra infrastructurii energetice, restaurarea devine mai dificilă și durează mai mult”.

”Pentru a ne reaminti, sistemul energetic al Ucrainei a supraviețuit deja la 12 atacuri inamice cu rachete și la 14 lovituri cu UAV asupra instalațiilor electrice. În plus, mai mult de 10 GW din principalele capacități instalate sunt în prezent inaccesibile sistemului energetic ucrainean și se află sub controlul inamicului”, a transmis Ukenergo.

Aceste centrale nucleare ocupate de ruși includ:

Centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Ucraina și Europa
Centrală termică Zaporizhzhia
Centrala termică Luhansk
Centrala termică Vuhlehirsk
Hidrocentrala Kahovka

”În plus, majoritatea centralelor eoliene și solare sunt situate și în teritoriile ocupate temporar din sudul țării”, a adăugat compania.

19-01-2023
10:17

Zelenski: Nu sunt sigur că Putin este în viaţă

Ucraina va recupera Crimeea de sub stăpânirea Rusiei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unui discurs live la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos. Apoi, Zelenski a vorbit și despre Putin.

“Nu sunt sigur că președintele Rusiei, care apare uneori la televiziune, este el. Nu sunt complet sigur că este în viață și că el ia decizii. Ce fel de oameni sunt cei care iau decizii acolo? Nu am astfel de informații”, a spus el.

“Nu prea înțeleg cum le poți promite liderilor europeni un lucru, iar a doua zi să lansezi o invazie pe scară largă a unei țări. Nu înțeleg cu cine avem de-a face. Când spunem discuţii de pace, nu prea înțeleg cu cine ar trebui să negociem”, a adăugat Zelenski.

19-01-2023
08:26

Zelenski despre prăbușirea elicopterului: Vom îndura. A fost declanșată o anchetă

În cadrul discursului său de seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit tuturor celor care au participat la operațiunea de salvare după prăbușirea elicopterului în care, în ciuda diferitelor informații furnizate de oficialii ucraineni, potrivit ultimelor informații, 14 persoane au murit.

Zelenski a numit moartea ministrului de Interne Monastirski și a conducerii de vârf a ministerului o “pierdere teribilă pentru țară”, transmițând condoleanțe rudelor lor și tuturor celor care și-au pierdut cei dragi în accident.

“Vom îndura”, a spus Zelenski, adăugând că a fost lansată o anchetă asupra prăbușirii elicopterului.

“Serviciul de Securitate al Ucrainei a lansat o investigație asupra acestui eveniment teribil. I-am însărcinat șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei, în cooperare cu toate celelalte servicii relevante, să facă lumină asupra tuturor circumstanțelor acestui dezastru. Am pierdut oameni profesioniști, patrioți și lideri de încredere”, a spus Volodimir Zelenski.

Tot mai multe voci din zona occidentală vorbesc de o nouă ofensivă pusă la cale de armata rusă în Ucraina. Din fruntea NATO, statelor vestice li se cere să trimită cât mai mult armament pentru armata lui Zelenski.

NATO insistă pentru trimiterea de arme în Ucraina. Germania pune condiții pentru a trimite tancuri

Miercuri, într-un discurs susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina are nevoie de o ”creștere semnificativă” a numărului de arme într-un moment crucial al războiului, relatează Sky News.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO este de părere că un astfel de sprijin este singura cale către o soluție pașnică negociată cu Rusia.

”Președintele Putin nu a dat niciun semn că se pregătește pentru pace și, prin urmare, trebuie să realizeze că nu poate câștiga pe câmpul de luptă.

ADVERTISEMENT

Acesta este un moment crucial în război și este nevoie de o creștere semnificativă a sprijinului pentru Ucraina.

Dacă dorim o soluție pașnică negociată mâine, trebuie să furnizăm mai multe arme astăzi”, a afirmat Stoltenberg.

ADVERTISEMENT

Între timp, Germania continuă să ezite în această chestiune a înarmării Ucrainei. Cancelarul Olaf Scholz a apus că este dispus să permită ca tancurile de luptă Leopard să fie livrate Ucrainei, însă în anumite condiţii, potrivit informaţiilor apărute miercuri în Bild.

Conform jurnaliștilor germani, Scholz ar fi menţionat clar, într-o conversaţie telefonică cu preşedintele american Joe Biden, că Germania ar putea livra aceste tancuri doar dacă SUA, la rândul lor, vor pune la dispoziţie Ucrainei principalele lor tancuri de luptă Abrams.

ADVERTISEMENT

Serghei Lavrov: ”Propunerile de pace ale lui Zelenski sunt nerealiste”

Din Rusia continuă să vină acuzații la adresa Occidentului. Kremlinul spune că statele din vest înarmează intenționat Ucraina, pentru ca, la eventualele negocieri de pace, autoritățile de la Kiev să trateze Moscova de pe poziții de forță.

Aceste declarații îi aparțin ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, cel care a făcut bilanțul activității sale diplomatice pe anul 2022.

Referindu-se la o posibilă încheiere a războiului, Lavrov a calificat propunerile de pace enunțate recent de președintele Zelenski ca fiind “nerealiste“.

Șeful diplomației ruse vorbește despre două condiții, de îndeplinirea cărora ar depinde încetarea agresiunii militare din partea Rusiei.

”În Ucraina, la fel ca și pe oricare alt teritoriu care se învecinează cu Federația Rusă, nu trebuie să fie vreo infrastructură militară, care să reprezinte vreo amenințare directă pentru țara noastră.

În Ucraina nu trebuie să existe discriminări sau prigoane împotriva conaționalilor noștri, pe care soarta i-a făcut să fie și cetățeni ai statului ucrainean”, a afirmat Lavrov.

ADVERTISEMENT