LIVE Actualizat 10-02-2023
13:30

Război în Ucraina, ziua 352. Alarmă în toată Ucraina, explozii la Kiev. “Marea ofensivă a Rusiei a început”

În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski făcea un tur de forță prin Europa, Starlink bloca accesul armatei ucrainene la sateliții săi.
10.02.2023 | 15:27
Razboi in Ucraina ziua 352 Alarma in toata Ucraina explozii la Kiev Marea ofensiva a Rusiei a inceput
Război în Ucraina, ziua 352 Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
10-02-2023
13:30

Rusia a tras 50 de rachete, probabil în pregătirea unei ofensive terestre

Premierul ucrainean Denis Şmihal a anunțat că forțele ruse au lansat vineri peste 50 de rachete asupra Ucrainei, dintre care majoritatea au fost doborâte. “Rusia nu poate accepta înfrângeri și, prin urmare, continuă să terorizeze populația Ucrainei. Astăzi am văzut o nouă încercare de distrugere a sistemului energetic ucrainean, cu scopul de a-i priva pe ucraineni de lumină, căldură și apă”, a anunțat Şmihal.

 Vineri dimineață, Rusia a lansat un atac major cu drone și rachete asupra Ucrainei, în primul rând asupra țintelor din estul și sudul ţării. Armata ucraineană a anunțat că forțele ruse se concentrează asupra estului industrial al Ucrainei, în primul rând pe regiunile Lugansk și Donețk.

Cu toate acestea, mai multe rachete au fost îndreptate către capitala Kiev, dintre care, potrivit primarului Vitali Klitschko, au fost doborâte zece. Infrastructura critică din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a fost de asemenea afectată.

Se crede că atacul de vineri este o încercare de a slăbi apărarea Ucrainei înaintea unei ofensive terestre în estul țării.

10-02-2023
09:02

Oficialii ucraineni spun că ofensiva rusă așteptată în est a început deja

Oficialii ucraineni din estul țării, scena celor mai aprige lupte din războiul cu Rusia, au apreciat că noua ofensivă așteptată a Moscovei este deja în derulare. Pe măsură ce 24 februarie se apropie și se împlineşte un an de la invazia rusă a Ucrainei, Kievul a prezis un atac agresiv al Moscovei.

Întrebat la televiziunea ucraineană dacă este de acord că ofensiva rusă a început deja, guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a spus: “Da, cu siguranţă”.

“În jurul orașelor din est precum Bahmut, Avdivka și Vuhledar, care au fost martorele unora dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului, escaladarea forțelor inamice se intensifică în fiecare zi. Ei încearcă (…) să ocupe aceste zone, orașe cheie (.. .) și să obțină noi succese”, a spus Kirilenko.

10-02-2023
08:50

Explozii la Kiev

S-au auzit explozii în capitala Ucrainei și în regiunea înconjurătoare, relatează Sky News. Deputatul ucrainean Lesia Vasilenko a anunțat pe Twitter că sunt sunete ale apărării antiaeriene.

În afară de asta, orașul este foarte liniștit, ca înainte de furtună”, a anunțat ea.

Forțele ruse au lovit infrastructura critică din mai multe părți ale Ucrainei, cel puțin 17 rachete lovind orașul Zaporojie, vineri dimineață. 

 

Sirenele de alarmă aeriană au răsunat în toată țara, iar oficialii locali au îndemnat civilii să se evacueze în adăposturi, avertizând despre posibile atacuri ulterioare. “Aviaţia inamică este în aer, iar navele capabile să transporte rachete Kaliber sunt pe mare. Inamicul a lansat rachete. Alerta aeriană va dura mult timp”, a declarat Maksim Marchenko, guvernatorul regiunii Odesa.

Între timp, în Rusia, oficiali precum Medvedev transmiteau că Rusia va produce și mai multe tancuri, în timp ce Evgheni Prigojin anunța că Wagner nu mai recrutează deținuți pentru că are ”1 milion de aplicații” din partea cetățenilor americani care vor să lupte de partea Rusiei.

Starlink a pus gând rău armatei ucrainene

Cert e că ambasadorul Poloniei spune că este o ”cursă contra cronometru” de a înarma Ucraina înainte ca ofensiva rusă să devină serioasă. Ambasadorul polonez în Statele Unite a devenit impacientat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat pledoaria pentru avioane de luptă înaintea unui summit al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Polonia s-a oferit să trimită avioane militare în Ucraina, cu condiția să facă și alți aliați NATO. ”Aceasta este o ofertă care a fost pe masă de câteva zile și este de fapt un subiect foarte interesant de discutat între liderii politici din UE și NATO”, a declarat ambasadorul, Marek Magierowski, referitor la angajamentul polonez privind avioanele de luptă.

”Singurul lucru de care sunt sigur este că acum ne confruntăm cu o cursă contra cronometru, cu rușii mobilizându-și forțele și regrupându-se de-a lungul liniei frontului în Ucraina, iar ucrainenii așteaptă armament mai avansat din Occident. Și cred că în cea mai mare parte guvernul polonez a fost destul de insistent cu privire la necesitatea de a continua sprijinul nostru, atât în termeni militari, cât și politici, pentru Ucraina”, a transmis Magierowski.

ADVERTISEMENT

”Fără îndoială că va dura ceva timp pentru a pregăti echipajele și piloții”, a spus ambasadorul polonez, menționând că aviatorii ucraineni au fost instruiți pe sistemele din epoca sovietică. Magierowski a completat că ar fi un ”punct de cotitură” pentru confruntare ”dacă toate țările UE și NATO ar alege să livreze Ucrainei avioane de luptă F-16 sau alte arme proiectate de Occident chiar acum”.

Impresia mea este că am folosit termeni greșiți până de curând. Ar trebui să ne schimbăm puțin vocabularul și să nu mai spunem despre posibilitatea de a nu pierde războiul, ci despre faptul că Ucraina va câștiga în cele din urmă acest război”, a completat ambasadorul.

ADVERTISEMENT

”Am avut tendința să supraestimăm puterea militară a Rusiei înainte de invazie. Acum, subestimăm. Cred că, din păcate, armata rusă, societatea rusă și elita conducătoare rusă sunt remarcabil de rezistente în lumina sancțiunilor economice pe care le-am impus acestei țări și în fața acestei performanțe mizerabile a forțelor ruse în Ucraina. Nu cred într-o soluție diplomatică a acestui conflict. Soluția ar trebui să fie militară și, din nou, cred că militar Ucraina va prevala în cele din urmă – tot cu ajutorul nostru”, a conchis diplomatul.

În același timp, SpaceX a decis să împiedice trupele ucrainene să folosească tehnologia sateliților Starlink pentru drone. Președintele SpaceX a dezvăluit că compania a luat măsuri active pentru a împiedica forțele ucrainene să folosească tehnologia critică a satelitului Starlink cu dronele ucrainene, care sunt o componentă cheie a luptei lor împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

”Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face asta”, a explicat Gwynne Shotwell, făcând referire la rapoarte despre Starlink și utilizarea dronelor. ”Starlink nu a fost niciodată menit să fie folosit militar așa cum a fost. Cu toate acestea, ucrainenii l-au folosit în moduri care au fost neintenționate și nu fac parte din niciun acord”, a completat oficialul SpaceX.

”Știm că armata le folosește pentru comunicații și asta este în regulă. Totuși, intenția noastră a fost să nu permitem niciodată să-l folosească în scopuri ofensive”, a adăugat Shotwell. Între timp, la mii de kilometri distanță în Moscova, rușii anunță prin vocea lui Dmitri Medvedev că țara sa va începe să producă ”mii de tancuri” drept răspuns la turul de forță al lui Volodimir Zelenski în Europa.

ADVERTISEMENT