LIVE Actualizat 14-02-2023
12:28

Război în Ucraina, ziua 356. Spațiul aerian al Republicii Moldova a fost închis, din motive de securitate

Război în Ucraina, ziua 356. NATO anunță că forțele ruse au declanșat deja o nouă etapă a invaziei. Mai exact, o ofensivă majoră are loc deja în estul și sud-estul statului vecin.
14.02.2023 | 14:27
Razboi in Ucraina ziua 356 Spatiul aerian al Republicii Moldova a fost inchis din motive de securitate
Război în Ucraina, ziua 356. Noua etapă a invaziei, confirmată de NATO. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
14-02-2023
12:28

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian

Decizia a fost luată din motive de securitate. Potrivit unor surse, cauza ar fi o dronă rusească care a intrat în spațiul aerian al țării.

Cerul ar fi închis în Moldova până la ora 16:00, drept o primă măsură. ”Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în așteptarea reluării zborurilor. Orarul planificat astăzi va suferi modificări”, a transmis Air Moldova.

Tensiunea e la cote înalte în Moldova, în condițiile în care Maia Sandu a transmis că Rusia vrea să producă o lovitură de stat pentru a acapara țara vecină.

14-02-2023
10:57

Șeful Pentagonului: ”Invazia lui Putin a fost un test”

La aproape un an de la lansarea invaziei din Ucraina, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a transmis că Ucraina va fi ajutată de Occident cât timp va fi nevoie pentru a-i dejuca planurile lui Putin.

“În urmă cu un an, Putin s-a gândit că în câteva zile forţele sale vor pune mâna pe Kiev şi vor răsturna guvernul democratic al Ucrainei şi a crezut că toată comunitatea internaţională va trăi cu asta. Invazia lui Putin a fost un test pentru veacuri şi un test pentru lume. Prietenii Ucrainei nu s-au clătinat. Astfel, Ucraina a câştigat bătăliile de la Kiev, Harkov şi Herson”, a transmis Austin.

”La un an, suntem la fel de uniţi ca întotdeauna”, a completat oficialul american. Ucraina se aștepată pe 24 februarie la noi anunțuri importante pentru soarta războiului.

14-02-2023
09:05

Rusia respinge categoric acuzațiile de lovitură de stat

Rusia a răspuns oficial, după ce Maia Sandu i-a acuzat pe ruși că pregătesc o lovitură de stat în Republica Moldova. Moscova a replicat printr-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

“Astfel de afirmații sunt complet nefondate și lipsite de substanță“, au transmis rușii. Maia Sandu a anunțat oficial că a primit planurile secrete ale rușilor cu ajutorul Ucrainei și altor servicii secrete, care confirmă acest scenariu.

”Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a transmis Maia Sandu. Rusia a negat cu vehemență până acum mai multe scenarii, care ulterior s-au dovedit a fi adevărate, începând cu invadarea Ucrainei.

14-02-2023
08:55

Chinezii vor vizita Moscova, drept sfidare față de SUA

Un înalt diplomat al Chinei va vizita Rusia luna aceasta, potrivit Ministerului Chinez de Externe, în prima vizită la Moscova a unui oficial chinez de la începutul invaziei din Ucraina.

Wang Yi, care a fost numit luna trecută principalul consilier pentru politică externă al liderului chinez Xi Jinping, va vizita Rusia în timpul unui turneu internațional de opt zile care va include, de asemenea, vizite în Franța, Italia, Ungaria și un discurs la Conferința de Securitate de la Munchen.

Itinerarul extern este primul al lui Wang după ce și-a părăsit postul de ministru de externe și și-a preluat noul rol și ar putea oferi un test al capacității diplomatului de a echilibra legăturile strânse ale Beijingului cu Moscova. Acest gest poate fi considerat unul de sfidare față de SUA și NATO, pe fondul tensiunilor din ultima vreme.

Peste doar 10 zile se va împlini un an de când Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să declanșeze invazia în Ucraina. După mai multe eșecuri, forțele de ocupație au primit ordine să-și intensifice ofensiva în statul vecin.

Război în Ucraina, ziua 356. Noua etapă a invaziei, confirmată de NATO

Luni, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că, din cele mai noi date pe care le are la dispoziție, invazia Rusiei din Ucraina a intrat într-o nouă etapă. ”Realitatea este că vedem deja începutul unei noi ofensive rusești în Ucraina”, a spus oficialul alianței militare.

ADVERTISEMENT

În fața reporterilor, Stoltenberg a spus că organizația Nord-Atlantică nu vede ”nici un semn” că Vladimir Putin ”se pregătește pentru pace”. ”Ceea ce vedem este că președintele Putin și Rusia încă doresc să controleze Ucraina”, a spus secretarul general al NATO, conform Sky News. ”Vedem cum trimit mai multe trupe, mai multe arme, mai multe capacități de luptă”.

Șeful NATO Stoltenberg a spus că alianța are ca obiectiv mărire obiectivelor pentru stocurile de muniție. Acesta și-a exprimat speranța ca problema posibilei livrări de avioane către Ucraina să fie discutată la întâlnirea de două zile a miniștrilor apărării NATO, de la Bruxelles. Oficialul punctează că trimiterea de aeronave în Ucraina nu echivalează cu implicarea NATO în război.

ADVERTISEMENT

Președintele Vladimir Putin trimite alte mii și mii de soldați, acceptând o rată foarte mare de victime. Rusia suportă pierderi mari, dar pune presiune pe ucraineni”, a mai spus Stoltenberg.

Ceea ce îi lipsește Rusiei în ceea ce privește calitatea, încearcă să compenseze cantitativ”, spune Stoltenberg, ”ceea ce arată cât de important este ca Occidentul să furnizeze cât mai repede Ucrainei mai multe arme”.

ADVERTISEMENT

Rusia, exclusă de la Conferința de Securitate de la Munchen din cauza agresiunii declanșate în Ucraina

În perioada 17 – 19 februarie, aproximativ 40 de şefi de stat şi de guvern, 90 de miniştri şi mai mulţi şefi de organizaţii internaţionale vor participa la Conferinţa de Securitate de la Munchen, găzduită de Hotelul Bayerischer Hof.

În acest an, Guvernul de la Kremlin a fost exclus de la Conferinţa de Securitate din Germania. S-a luat această decizie din cauza războiului pe care statul estic l-a declanşat împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut luni, 13 februarie, de organizatorii reuniunii internaţionale la nivel înalt.

ADVERTISEMENT

Printre numele de marcă prezente la Munchen se vor afla vicepreşedintele SUA Kamala Harris, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele polonez Andrzej Duda, cancelarul german Olaf Scholz și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De subliniat că la eveniment ia parte și ministrul de externe al Chinei, Wang Yi. Diplomatul va participa la conferinţa de securitate pentru prima dată de la începutul pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT