LIVE Actualizat 17-02-2023
19:16

Război în Ucraina, ziua 359. Zelenski avertizează că Rusia vrea să ”stranguleze” Republica Moldova: ”Kremlinul caută modalități pentru a face asta”

Război în Ucraina, ziua 359. Armata lui Vladimir Putin a lansat o ofensivă puternică în Harkov. Mai multe explozii s-au raportat în noaptea de joi spre vineri în orașul estic.
17.02.2023 | 21:02
Razboi in Ucraina ziua 359 Zelenski avertizeaza ca Rusia vrea sa stranguleze Republica Moldova Kremlinul cauta modalitati pentru a face asta
Război în Ucraina, ziua 359. Rusia, ofensivă puternică în Harkov. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
17-02-2023
19:16

Volodimir Zelenski: ”Kremlinul caută modalităţi de a strangula Republica Moldova”

În urmă cu o săptămână, la reuniunea Consiliului UE, Volodimir Zelenski a declarat că serviciile speciale ucrainene au reușit să obțină un document care conține planul rușilor față de Republica Moldova.

”Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova. Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova”, spunea președintele Ucrainei, pe 9 februarie. 

Vineri, Zelenski a revenit cu o declarație asemănătoare. În intervenția sa la Conferinţa de Securitate de la Munchen, liderul de la Kiev a insistat că este vital să fie oferite rapid mai multe arme Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.

Acesta a avertizată că, în timp ce Occidentul încă negociază livrări de tancuri, Kremlinul caută modalităţi de a ”strangula” Republica Moldova, relatează Sky News.

 

17-02-2023
16:38

Regina Danemarcei despre Putin: "N-am văzut în viața mea niște ochi atât de reci"

Regina Margareta a II-a a Danemarcei s-a întâlnit cu zeci de lideri mondiali în cei 51 de ani de când se află pe tron, dar spune că nu va uita niciodată întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin.

Margareta (82 de ani) s-a întâlnit cu Putin în timpul unei vizite de stat în Rusia, în 2011, și din nou în 2014, cu ocazia comemorării a 70 de ani de la debarcarea Aliaților în Normandia, în al Doilea Război Mondial.

Îmi amintesc că m-am gândit că nu era o persoană plăcută, a spus regina săptămânalului danez Weekendavisen într-un interviu publicat vineri, iar o trăsătură a impresionat-o în special. “Nu am mai văzut în viața mea ochi atât de reci”, a spus Margareta.

17-02-2023
15:15

13 ani de închisoare pentru un britanic care a spionat pentru Rusia

Un agent de securitate britanic, care lucra la ambasada britanică din Germania și a fost prins spionând pentru Rusia, a fost condamnat vineri la 13 ani și două luni de închisoare. David Ballantyne Smith, 58 de ani, a pledat vinovat pentru opt capete de acuzare, dar a susținut că nu a intenționat să facă rău nimănui. El își poate ispăși pedeapsa în Germania sau Marea Britanie, relatează Sky News.

Smith, care este originar din Paisley, Scoția, a susținut în instanță că era deprimat și singur și că bea până la șapte halbe de bere pe zi când a început să dezvăluie secrete de la ambasadă pentru, susține el, “a face de rușine ambasada”. În timpul pronunțării sentinței, judecătorul i-a respins cererile, spunând că “prin furnizarea unei cantități semnificative de material unei țări inamice, a prejudiciat interesele britanice”.

“Slujba ta era să te asiguri că ambasada și personalul acesteia sunt în siguranță. Aceasta a fost o încălcare clară a încrederii acordate în tine”, i-a spus judecătorul lui Smith. El a susținut că Smith a adunat “în mod persistent și relativ sofisticat” informații și a provocat anxietate și stres personalului ambasadei și familiilor acestora.

17-02-2023
11:57

Rusia: "SUA este acum direct implicată în război"

Rusia a acuzat vineri Statele Unite că încurajează Ucraina să escaladeze războiul, aprobând un eventual atac asupra Crimeei, și a avertizat că Washingtonul este acum implicat direct în conflict, pentru că “unii nebuni” visează să învingă Rusia.

Moscova a reacționat astfel la declarația subsecretarului american Victoria Nuland, conform căreia Statele Unite consideră că Peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, ar trebui cel puțin demilitarizată și că Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra țintelor militare din această peninsulă.

“Acum războinicii americani au mers mai departe: ei încurajează regimul de la Kiev să escaladeze și mai mult războiul”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, după ce reporterii i-au cerut să comenteze declarațiile lui Nuland.

“Ei livrează arme în cantități uriașe, oferă informații și participă direct la planificarea operațiunilor de luptă”, a mai spus Zaharova.

Diplomații occidentali și ruși consideră că Peninsula Crimeea, cu portul maritim Sevastopol, unde îşi are sediul flota rusă de la Marea Neagră, este cel mai mare potențial punct de aprindere al războiului ucrainean.

17-02-2023
10:28

Kievul le-a cerut civililor să plece imediat din Bahmut

Autoritățile ucrainene le-au cerut locuitorilor rămași în Bahmut să părăsească orașul cât mai curând posibil.

“Fac un apel la civilii care se află încă în Bahmut… Trebuie să plecați imediat. Dacă respectați legile și dacă sunteți cetățeni patrioti, trebuie să plecați imediat”, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Lupte aprige între forțele ruse și ucrainene au loc de luni de zile în jurul oraşului Bakhmut, din regiunea Donețk, acesta fiind un important nod de trafic şi obiectiv strategic.

Înainte de război, Bahmut avea 70.000 de locuitori, dar lunile de lupte i-au forțat pe cei mai mulți dintre locuitori să părăsească oraşul. Cu toate acestea, potrivit oficialilor ucraineni, aproximativ 6.000 de civili se mai află încă în Bahmut.

Ucraina a evacuat joi arhivele instituțiilor locale de stat din Bahmut. Pe de altă parte, forțele ruse au reușit să pună stăpânire pe trei din cele patru drumuri pe care armata ucraineană le folosea pentru a transporta întăriri și muniții în oraş.

17-02-2023
08:37

Ucraina: Ruşii au ucis cinci civili lângă Bahmut

Autoritățile ucrainene spun că rușii au ucis cinci civili, trei bărbați și două femei, în atacurile de lângă Bahmut. De asemenea, se spune că încă nouă persoane au fost rănite.

Potrivit ucrainenilor, civilii uciși aveau între 32 și 66 de ani.

17-02-2023
08:35

Zeci de milioane de oameni sunt ameninţaţi de sărăcia extremă

Criza energetică cauzată de războiul Rusiei din Ucraina ar putea împinge 141 de milioane de oameni din întreaga lume în sărăcie extremă, potrivit unui raport publicat în jurnalul Nature Energy.

Cercetătorii din Țările de Jos, Regatul Unit, China și Statele Unite au modelat efectele creșterii prețurilor la energie în 116 țări și au descoperit că a crescut consumul în gospodării în medie cu până la 4,8%, pe măsură ce prețurile cărbunelui și gazelor naturale au crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Raportul spune că gospodăriile mai sărace, care se confruntă deja cu o penurie severă de alimente, sunt expuse unui risc mai mare de sărăcie din cauza costurilor mai mari ale energiei. Acestea sunt în mare parte în țări cu venituri mici.

Gospodăriile din țările cu venituri mai mari au simțit, de asemenea, impactul creșterii prețurilor la energie, dar au mai multe șanse să le poată absorbi în bugetele gospodăriilor, se arată în raport.

Pe aproape întreaga durată a zilei de joi, 16 februarie, Ucraina a fost sub o continuă stare de alertă. Sirenele de la Kiev, Odesa, Liov sau Herson îndemnau oamenii să-și găsească adăpost din calea unor posibile bombardamente ale rușilor.

Război în Ucraina, ziua 359. Rusia, ofensivă puternică în Harkov

În total, în ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 36 de rachete asupra Ucrainei. Din nou, țintele au fost infrastructuri energetice ale acestei ţări. A fost lovită, în acest raid, cea mai mare rafinărie ucraineană, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

Potrivit Statului Major ucrainean, 16 dintre aceste rachete au fost neutralizate de apărarea anti-aeriană. Este o proporţie mai redusă a rachetelor doborâte comparativ cu precedentele bombardamente de acest fel pe care Rusia le efectuează cu regularitate împotriva Ucrainei începând din luna octombrie.

Numai în sud, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 8 rachete Kalibr care au fost lansate de pe o navă rusească din Marea Neagră. Alte rachete au lovit nordul şi vestul Ucrainei, precum şi regiunile centrale Dnipropetrovsk şi Kirovograd.

ADVERTISEMENT

A fost lovită şi rafinăria de la Kremenciuk, la circa 200 de kilometri sud-est de capitala Kiev, dar autorităţile ucrainene nu au oferit detalii despre amploarea pagubelor. Ministerul ucrainean al Energiei şi operatorul reţelei electrice au semnalat că, spre deosebire de ce s-a întâmplat după raiduri ruseşti anterioare, de data aceasta raidul de joi dimineaţă nu a provocat perturbări majore în furnizarea electricităţii.

În noaptea de joi spre vineri, Harkov a devenit ținta invadatorilor. La miezul nopții, Oleg Siniehubov, șeful Administrației Militare a Oblastului Harkov, a raportat că ocupanții ruși lansează atacuri asupra orașului și le-a cerut locuitorilor orașului să rămână în adăposturi.

ADVERTISEMENT

Atenție, locuitori din Harkov și Oblast Harkov: ocupanții lansează din nou atacuri. Nu ignorați sirenele de raid aerian și rămâneți în adăposturi pentru siguranța dumnevoastră”, a transmis acesta.

Mai multe canale locale de Telegram au raportat că aproximativ 7 rachete au fost lansate în orașul de nord-est din regiunea vecină a Rusiei Belgorod în seara zilei de 16 februarie.

ADVERTISEMENT

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Trebuie să fim pregătiți pentru o confruntare de lungă durată

Speranțele că războiul din Ucraina se va încheia curând sunt tot mai mici. Secretarul general al NATO a spus, joi, că alianța trebuie să se pregătească pentru o confruntare de lungă durată, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu arată nicio voinţă de pace, la un an după ce a declanşat războiul contra Ucrainei.


Trebuie să fim pregătiţi pentru un termen îndelungat, asta poate dura mulţi ani“, a estimat Stoltenberg. “Preşedintele Putin vrea o Europă diferită, o Europă unde el să-şi poată controla vecinii, unde poate să decidă ce pot face ţările”, crede secretarul general al NATO.

ADVERTISEMENT