LIVE Actualizat 09-03-2023
12:33

Război în Ucraina, ziua 379. Atac masiv cu rachete al rușilor: peste 80 de proiectile lansate. Cel puțin 9 morți în urma bombardamentelor

Serviciile secrete americane sunt de părere că Vladimir Putin e pregătit să ducă războiul din Ucraina ani de zile și nu ar evita un conflict cu NATO.
09.03.2023 | 14:29
Razboi in Ucraina ziua 379 Atac masiv cu rachete al rusilor peste 80 de proiectile lansate Cel putin 9 morti in urma bombardamentelor
Atac masiv cu rachete al rușilor: peste 80 de proiectile lansate. Cel puțin 6 morți în urma bombardamentelor. Sursa foto: Twitter. com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
09-03-2023
12:33

Trei morți în regiunea Herson, așteptau un autobuz

Două persoane care așteptau un autobuz într-o stație din regiunea Herson au fost ucise în urma bombardamentelor, au anunțat autoritățile regionale.

O a treia persoană a fost ucisă de schije, într-un magazin din apropiere.

Pe de altă parte, Iuri Ignat, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat că bombardamentul ruşilor, declanşat miercuri seara, nu a semănat cu nimic din ce a văzut până acum. “Nu-mi amintesc, ca să fiu sincer, că au existat astfel de atacuri înainte”, a declarat el pentru televiziunea ucraineană.

“Inamicul a tras în total șase rachete Kinzhal, au fost folosite diferite tipuri de avioane, avioane strategice cu rază lungă de acțiune, Mig-31…”, a spus el, adăugând că au fost lansate 81 de rachete.

 

09-03-2023
07:40

Ucraina anunță că rușii au lansat peste 80 de proiectile. Cel puțin 6 morți în urma bombardamentelor

Cel puțin 6 persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite în urma atacului masiv cu rachete lansat de ruși în cursul nopții, informează oficialii ucraineni citați de The Guardian.

Guvernatorul regiunii de vest Liov, Maksim Kozitski, a declarat că 5 persoane au fost ucise în zonă, după ce o rachetă a lovit o zonă rezidențială din districtul Zolocivski.

Numărul victimelor ar putea crește în următoarele ore. Oficialul spune că echipele de intervenție încă mai caută sub dărâmăturile clădirilor distruse. Aici s-ar putea afla alte persoane.

De asemenea, o persoană a fost ucisă și în regiunea Dnipro, a raportat guvernatorul acesteia, Serhii Lisak, adăugând că încă două au fost rănite în mai multe lovituri aeriene din regiune.

Forțele aeriene ucrainene susțin că au doborât peste noapte 34 de rachete de croazieră. Un total de 48 de rachete de croazieră de tip Kalibr au fost lansate de Rusia.

Kievul mai anunță că ”81 de proiectile de diferite tipuri” au fost lansate de pe ”zece avioane strategice Tu-95, șapte avioane cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, opt avioane de luptă Su-35, șase MiG-31K și trei portavioane Kalibr KR în Marea Neagră.”

09-03-2023
05:54

Atac masiv cu rachete al rușilor pe timpul nopții. Explozii în Kiev și în mai multe orașe

Rusia a declanșat, în această noapte, un nou atac masiv cu rachete asupra orașelor din întreaga Ucraină. A fost vizată în principal infrastructura energetică, însă au fost lovite și clădiri rezidențiale, notează Sky News.

Oficialii ucraineni au recunoscut că mai multe blocuri ale civililor au fost lovite, însă nu au spus, până în acest moment, dacă au fost victime înregistrate în rândul cetățenilor.

Și Capitala Kiev a fost atacată, spune primarul orașului, Vitali Klitschko. Acesta a afirmat că au fost raportate explozii în districtul Holosiivskyi și că serviciile de urgență se îndreptau către locație la primele ore ale dimineții.

În estul Ucrainei, 15 rachete au lovit Harkovul și regiunea periferică de nord-est, afectând clădiri rezidențiale, potrivit guvernatorului zonei, Oleg Siniehubov. ”Clădirile infrastructurii critice sunt din nou în vizorul ocupanților ruși”, a spus el într-o postare pe Telegram.

Guvernatorul regiunii de sud Odesa, Maksim Marchenko, a raportat de asemenea atacuri în zonă, spunând că au fost lovite instalațiile energetice și clădirile rezidențiale.

Comunitatea serviciilor de informații americane consideră că Rusia ”probabil nu dorește un conflict militar direct cu forțele SUA și NATO, dar există potențialul ca acest lucru să se întâmple”. Cert e că nimeni nu poate spune cu siguranță dacă acest conflict va fi evitat.

Războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile

Asta arată raportul anual de evaluare a amenințărilor neclasificat al comunității de informații de miercuri. ”Liderii ruși au evitat până acum să întreprindă acțiuni care ar extinde conflictul din Ucraina dincolo de granițele Ucrainei, dar riscul de escaladare rămâne semnificativ”, se arată în raport.

ADVERTISEMENT

Directorul Serviciului de Informații Naționale al SUA, Avril Haines, a declarat Congresului că războiul din Ucraina a devenit un ”război de uzură măcinată în care niciuna dintre părți nu are un avantaj militar definitiv”, dar a spus că președintele rus Vladimir Putin ar putea continua războiul, posibil ani de zile.

”Nu prevedem ca armata rusă să se recupereze suficient în acest an pentru a obține câștiguri teritoriale majore, dar Putin calculează cel mai probabil că timpul lucrează în favoarea lui și că prelungirea războiului, inclusiv cu potențiale pauze în luptă, ar putea fi cea mai bună cale care îi rămâne până la urmă. Asta ar putea asigura interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă durează ani de zile”, a completat Haines.

ADVERTISEMENT

Haines și ceilalți oficiali de top ai serviciilor de informații, directorul CIA William Burns, directorul FBI Chris Wray, directorul Agenției de Informații a Apărării, locotenentul general Scott Berrier și directorul Agenției de Securitate Națională, generalul Paul Nakasone, au depus mărturie în fața Comisiei de Informații a Senatului miercuri.

Între timp, sursele de spionaj transmis că e posibil ca Ucraina să fi reparat podul de pe drumul principal către Bakhmut. E vorba de drumul principal care leagă satul Chasiv Yar de orașul Bakhmut. Podul fusese lovit de artileria rusă, care a lăsat un crater mare care a făcut drumul inutilizabil și a forțat forțele ucrainene să folosească drumuri de pământ pentru a-și aproviziona forțele care apărau orașul aprig disputat.

ADVERTISEMENT

Eventuala reparație a podului ar putea însemna redeschiderea unei linii vitale de aprovizionare pentru forțele ucrainene din Bakhmut. Mai mult, generalul Oleksandr Syrskyi a postat miercuri un videoclip pe contul său oficial Telegram în care se pare că îl arată pe Bakhmut.

Unul dintre comandanții militari de top ai Ucrainei a vizitat orașul Bakhmut pentru a treia oară în mai puțin de o săptămână, arată un videoclip postat miercuri pe contul său oficial Telegram. Generalul colonel Oleksandr Syrskyi, care este al doilea cel mai înalt general, a transmis că oamenii lui fac tot ce pot pentru a se asigura că forțele ruse vor făcut o mișcare greșită, făcând referire la o strategie de șah.

ADVERTISEMENT

”Zugzwang la șah este o situație în care orice mișcare a unui jucător duce la o deteriorare a poziției sale”, se arată în postare. ”Facem tot ce putem pentru a ne asigura că inamicul se află în această situație în acest război”, a transmis generalul.

Syrskyi este cel care a organizat și a condus apărarea Kievului, alungând cu succes forțele ruse care aproape încercuiseră capitala ucraineană la începutul invaziei Rusiei. El a efectuat vizite regulate la unitățile din prima linie din Donbas și din alte părți, inclusiv la Bakhmut. Vizita sa anterioară în oraș a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

ADVERTISEMENT