News

Război în Ucraina, ziua 390. Ucrainenii au anunțat care oraș va deveni viitorul Bahmut / Rusia a deschis anchetă împotriva Curţii Penale de la Haga

Administrația Biden este sceptică cu privire la intențiile lui Xi Jinping înainte de vizita președintelui chinez la Moscova, unde se va vedea cu Vladimir Putin.
21.03.2023 | 00:38
Razboi in Ucraina ziua 390 Ucrainenii au anuntat care oras va deveni viitorul Bahmut  Rusia a deschis ancheta impotriva Curtii Penale de la Haga
Ucrainenii au anunţat care va fi viitorul Bahmut Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
20-03-2023
13:41

Rusia deschide o anchetă penală împotriva Curții Penale Internaționale

Comisia de Investigații a Rusiei a declarat că a deschis proceduri penale împotriva procurorilor și judecătorilor de la Curtea Penală Internațională (CPI), care au emis vineri un mandat de arestare pentru președintele Vladimir Putin, pentru crime de război. Comitetul, care este responsabil de investigarea crimelor grave, a spus că nu există nicio bază pentru a-l trage pe președintele Putin la răspundere penală și că șefii de stat se bucură de imunitate absolută în faţa instanţelor străine.

Acțiunile procurorului CPI arată semne ale unei infracțiuni penale conform legislației ruse, a transmis Comitetul, menționând că este vorba despre acuzarea cu bună știință a unei persoane nevinovate de o infracțiune și „pregătirea unui atac asupra unui reprezentant al unui stat străin, care se bucură de protecție internațională, pentru a complica relațiile internaționale”.

Mișcarea Rusiei este un gest simbolic de sfidare, ca răspuns la mandatul de arestare pe numele lui Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, pentru crime de război legate de deportarea copiilor din Ucraina în Rusia. Kremlinul a calificat decizia CPI ca fiind scandaloasă, dar nulă din punct de vedere juridic, deoarece Rusia nu este semnatară a tratatului care a instituit CPI.

20-03-2023
13:28

Armata ucraineană anunţă care va fi următorul Bahmut

“Forțele ruse își continuă eforturile de a izola orașul Avdiivka, la nord de Donețk, și acesta ar putea deveni în curând un alt Bahmut”, a transmis luni armata ucraineană.

“Inamicul încearcă în mod constant să încercuiască Avdiivka. Sunt de acord cu colegii mei din Marea Britanie că Avdiivka ar putea deveni în curând un alt Bahmut – este adevărat”, a spus şi Oleksii Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al armatei. În acelaşi timp, el a adăugat că Rusia „suferă pierderi destul de grave”, susținând că își folosește „ultimele rezerve”.

“Numai dumnică inamicul a pierdut vreo trei companii. Toate aceste atacuri sunt de același tip. Inamicul atacă din aceeași poziție, foarte previzibil, așa că băieții noștri reușesc să-și apere pozițiile”, a spus el.

Potrivit oficialilor ucraineni, aproximativ 2.000 de civili mai sunt încă în Avdiivka. Mai mulți copii au fost evacuați, iar 150 de persoane au părăsit orașul numai în ultimele trei săptămâni, a declarat șeful administrației civilo-militare din Avdiivka, pentru canalul local Espresso TV.

Președintele american Joe Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că plănuiește să vorbească ”în curând” cu omologul său chinez, Xi Jinping. Aceste discuții au loc periodic, la câteva luni, însă momentan au trecut peste 4 luni de când cei doi lideri de stat au discutat.

Xi Jinping merge în Rusia, însă intențiile sale sunt necunoscute

Dar, înainte ca personalul său să înceapă să planifice apelul respectiv, o altă întâlnire lua formă: guvernul chinez a anunțat că Xi intenționează să călătorească luni în Rusia pentru un summit de trei zile cu președintele Vladimir Putin. Xi Jinping ar dori să se prezinte lumii drept cel care va obține pacea în Ucraina, cel puțin la nivel declarativ.

ADVERTISEMENT

La Washington, oficialii privesc intențiile lui Xi cu profund scepticism. China a refuzat până acum să condamne războiul și, în schimb, a susținut că Moscova a fost provocată să invadeze Ucraina. După ce China a anunțat vizita lui Xi în Rusia cu mențiunea că această călătorie se face ”de dragul păcii”, Casa Albă a lucrat din greu pentru a preveni încercările mass-media de a încadra întâlnirea Xi-Putin ca o misiune de pace, sugerând că orice variantă de pace oferită de Beijing favorizează de fapt Rusia.

”Pe măsură ce încep să-și planifice agenda, cu siguranță dorim să exprimăm cât de îngrijorați am fi de orice propunere din venită din China, care ar fi unilaterală și ar reflecta doar perspectiva rusă”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliul National de Securitate.

ADVERTISEMENT

Oficialul american a transmis că o astfel de propunere chineză ar putea include un fel de încetare a focului, despre care a spus că ar oferi doar o modalitate pentru Rusia de a se regrupa înainte de a lansa noi atacuri. De fapt, Rusia plănuiește acest așa zis armistițiu de multă vreme, în așteptarea noilor recruți care nu au momentan experiența de luptă necesară pentru a continua ofensiva pe scară largă din Ucraina.

”O încetare a focului acum este efectiv ratificarea cuceririi ruse, a transmis oficialul american. Summitul Putin-Xi în sine nu a fost o surpriză pentru Casa Albă, deoarece au existat rapoarte că o astfel de întâlnire ar putea avea loc de câteva săptămâni. Cu toate acestea, rămân profunde preocupări că parteneriatul ”fără limite” pe care Xi și Putin l-au consolidat în timpul întâlnirilor anterioare s-ar putea aprofunda în timpul discuțiilor față în față.

ADVERTISEMENT

Și există o teamă din ce în ce mai mare că o intervenție suplimentară chineză în conflict ar schimba fundamental dinamica câmpului de luptă, sau cel puțin va prelungi războiul într-un moment în care apetitul politic în Occident pentru sprijinirea Ucrainei este testat tot mai mult și unitatea NATO și a Occidentului este pusă la încercare.

Vizita Xi-Putin e programată imediat după ce președintele rus se va întoarce din vizita sa din Mariupol, orașul cucerit de ruși la începutul războiului din Ucraina. Între timp, deși Rusia vorbea de o mare ofensivă, aceasta nu a venit momentan. Mai mult, ucrainenii ar pregăti și ei o ofensivă majoră cândva în luna mai, când vor primi mai multe echipamente performante din Occident.

ADVERTISEMENT

În prezent se dau lupte mari în Bakhmut, orașul fortăreață care ar putea să cadă, sau nu. ”Bakhmut este în continuare epicentrul ostilităților. Bătăliile pentru oraș continuă. Inamicul și-a desfășurat toate forțele și încearcă să străpungă apărarea pe mai multe fronturi și să înconjoare complet orașul”, a transmis un general ucrainean, cel care a coordonat cu succes apărarea Kievului în primele luni de război.

ADVERTISEMENT