News

Război în Ucraina, ziua 397. Rusia ameninţă că va distruge SUA / Moldova anunţă exerciţii militare comune cu americanii

Război în Ucraina, ziua 397. SUA nu are indicii că Rusia a mutat arme nucleare în Belarus, așa cum Vladimir Putin anunța recent.
27.03.2023 | 18:23
Razboi in Ucraina ziua 397 Rusia ameninta ca va distruge SUA  Moldova anunta exercitii militare comune cu americanii
Război în Ucraina, ziua 397. SUA nu are indicii că Rusia a mutat arme nucleare în Belarus. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
27-03-2023
15:28

Moldova a anunțat exerciții militare comune cu SUA și Marea Britanie

Ministerul Apărării al Moldovei a anunțat exerciții militare comune cu SUA și Marea Britanie. Exercițiile militare comune ale forțelor militare moldovenești, române, britanice și americane vor avea loc în perioada 27 martie – 7 aprilie, a informat Ministerul Apărării.

Scopul exercițiilor este de a face schimb de experiență și de a crește interoperabilitatea, se arată în comunicat.

“În contextul desfășurării exercițiului JCET 2023, tehnica militară urmează să se deplaseze din unități la centrele de instruire ale Armatei Naționale pentru a participa la antrenamente. În acest sens, rugăm cetățenii să nu speculeze pe seama exercițiului și deplasării planificate a tehnicii militare”, este mesajul Ministerului Apărării de la Chișinău.

Exerciţiul se va desfăşura în perioada 27 martie – 7 aprilie.

27-03-2023
13:02

Rusia susţine că are o armă unică cu care poate distruge SUA

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat că ţara sa are armele necesare pentru a distruge orice inamic, inclusiv Statele Unite, dacă simte că supraviețuirea sa este amenințată.

“Rusia este răbdătoare şi nu intimidează pe nimeni prin avantajul său militar.Dar ea posedă arme moderne, unice, capabile să distrugă orice adversar, inclusiv SUA, în cazul unei ameninţări la adresa existenţei sale”, a spus acesta, într-un interviu.

El a calificat drept “mioapă” şi de o “stupiditate periculoasă” opiniile politicienilor americani “prinşi în capcana propriei propagande”, potrivit căreia Federaţia Rusă nu ar fi capabilă să răspundă unui atac nuclear preventiv din partea SUA.

Patruşev a remarcat, de asemenea, că în Occident unii au “uitat lecţiile istoriei” şi speculează despre o revanşă care să ducă la o victorie militară asupra Federaţiei Ruse.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a mai declarat în acest interviu că SUA încearcă acum să “reprime” Rusia, iar apoi se vor lua de China.

27-03-2023
11:11

Comandat rus, vizat de un atentat la Mariupol

Agenția de presă de stat rusă TASS, relatează că în luni dimineață a avut loc o tentativă de asasinat asupra șefului poliției din Mariupol. Agenţia citează un ofițer detașat în Rusia, în teritoriile ocupat, care a declarat: „Dimineață au aruncat în aer mașina șefului poliției, Mihail Moskvin. El este în viață, acum totul este bine”.

O altă sursă a declarat pentru TASS că mașina a explodat la câțiva metri de șeful poliției.

De asemenea, au fost raportate explozii şi la Melitopol, pe care Vladimir Rogov, un lider local numit de ruși, le-a atribuit activității de apărare antiaeriană.

27-03-2023
07:44

Atac eşuat asupra bazei navale ruse din Crimeea

Ministerul britanic al Apărării a anunțat luni că s-a încercat un atac asupra bazei navale rusești, miercurea trecută, dar atacul a eșuat. „Pe 22 martie 2023, cel puțin trei nave fără pilot (USV) ar fi încercat să atace baza navală rusă din Sevastopol, în Crimeea ocupată”, transmit britanicii.

„Rapoartele open source sugerează că o dronă a fost doborâtă înainte de a intra în port, în timp ce două au fost distruse în port. Oficialii ruși au spus că nicio navă rusă nu a fost avariată”, au mai spus britanicii.

„În atacul precedent cu drone asupra Sevastopolului, din 29 octombrie 2022, dragorul de mine Ivan Golubec și fregata Amiral Makarov ar fi fost avariate”, au adăugat britanicii.

Deși probabil noile atacuri nu au reușit să provoace pagube militare, este posibil ca amenințarea cu drone să continue să limiteze operațiunile flotei ruse de la Marea Neagră, au concluzionat autorii raportului.

27-03-2023
07:33

NATO e furioasă din cauza deciziei lui Putin privind armele nucleare

NATO a anunțat că planul lui Vladimir Putin de a staționa arme nucleare tactice în Belarus este „periculos și iresponsabil” și o amenințare la adresa angajamentelor Rusiei de neproliferare.

Putin a comparat sâmbătă planul său de desfăşurare a unor astfel de arsenale Belarus cu cel al SUA, care își staționează armele în Europa, insistând că Rusia nu își va încălca angajamentele de neproliferare nucleară.

Mișcarea, deși nu este neașteptată, este unul dintre cele mai pronunțate semnale nucleare ale Rusiei până în prezent și un avertisment pentru NATO cu privire la sprijinul său militar pentru Ucraina. Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a declarat duminică că „retorica nucleară a Rusiei este periculoasă și iresponsabilă”.

“NATO este în alertă și monitorizăm îndeaproape situația. Nu am observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să o adaptăm pe a noastră”, a mai spus ea.

Război în Ucraina, ziua 397. Luptele dure continuă pe frontul de est și sud-est, în special în zona Donbas. De la Moscova, ucrainenii sunt acuzați că au lansat o dronă explozivă către o zonă din regiunea Tula.

Război în Ucraina, ziua 397. SUA nu are indicii că Rusia a mutat arme nucleare în Belarus

La finalul săptămânii trecute, Vladimir Putin anunța că Moscova a ajuns la un acord cu Minskul pentru a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul acestei țări. Belarus se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kremlin a spus că nu este ”nimic neobișnuit” în această mișcare și că nu a încălcat tratatele existente de neproliferare nucleară, transmite agenția rusă de stat TASS, preluată de Reuters. ”Am convenit cu Lukașenko că vom plasa arme nucleare tactice în Belarus fără a încălca regimul de neproliferare”, a declarat președintele rus.

Anunțul venit de la Moscova a atras numeroase critici și îngrijorări internaționale. Kievul numește planurile tactice de arme nucleare ale Rusiei ”un alt pas provocator”. Într-o declarație emisă duminică, Ministerul de Externe ucrainean a acuzat Rusia că ”subminează sistemul internațional de securitate în ansamblu”.

ADVERTISEMENT

O veste aparent liniștitoare vine de la Washington. Casa Albă a spus că este la curent cu anunțul lui Putin și că monitorizează situația. Americanii spun că nu au văzut vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească astfel de arme și nici că ele ar fi ajuns în Belarus.

Nu am văzut niciun indiciu că el (n.r. președintele rus Vladimir Putin) și-a îndeplinit acest angajament sau a mutat vreo armă nucleară”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA.

ADVERTISEMENT

Explozie într-un oraș rus provocată de o dronă ucraineană

Între timp, ucrainenii par a-și continua atacurile cu drone asupra teritoriului rusesc. Duminică, 26 martie, o dronă a explodat în centrul oraşului rus Kireievsk, situat la aproximativ 220 de kilometri sud de Moscova.

Autoritățile locale ruse au spus că este vorba despre o dronă Tupolev Tu-141 lansată de Ucraina, relatează Sky News. În urma acestui atac, cel puțin trei persoane au fost rănite şi trei clădiri rezidențiale avariate, au anunţat serviciile de urgenţă ruse.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, drona plecată din Ucraina era încărcată cu explozibil şi a provocat un crater la locul deflagraţiei. Pe site-urile de socializare au apărut imagini de la faţa locului. Se observă un crater lângă o clădire cu acoperișul şi zidurile serios avariate.

De notat că, în ultimele luni, armata ucraineană a lansat mai multe atacuri cu drone adânc în interiorul teritoriului inamic. S-au folosit inclusiv și drone sovietice Tupolev Tu-141/143. Ele au avut ca ţintă baze aeriene sau obiective logistice, de natură să afecteze capacitatea de luptă a armatei ruse în războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT