News

Război în Ucraina, ziua 418. Activist rus, opozant al invaziei, condamnat la 25 de ani de închisoare / Noi scurgeri de informaţii de la Pentagon. Update

Război în Ucraina, ziua 418. Ministerul rus al Apărării a anunțat că mercenarii grupului rus Wagner au capturat încă două zone din Bahmut.
17.04.2023 | 12:08
Razboi in Ucraina ziua 418 Activist rus opozant al invaziei condamnat la 25 de ani de inchisoare  Noi scurgeri de informatii de la Pentagon Update
Bătălia pentru Bahmut rămâne cea mai crâncenă de pe linia frontului Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
17-04-2023
09:08

Activistul rus Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că s-a opus invaziei în Ucraina

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe activistul de opoziție Vladimir Kara-Murza la 25 de ani de închisoare, într-unul dintre cele mai mediatizate cazuri de până acum în care un disident rus a fost încarcerat pentru că s-a opus invaziei Ucrainei.

Kara-Murza, tată a trei copii, care deține cetățenie rusă și britanică și a studiat la Universitatea din Cambridge, a fost reținut în aprilie 2022 și acuzat de răspândirea de informații false despre armata rusă din Ucraina. Ulterior, el a fost acuzat și de “înaltă trădare” din cauza unei serii de discursuri publice pe care le-a ținut și în care a criticat politicile Kremlinului și războiul din Ucraina.

Decizia în cazul lui Kara-Murza este cea mai lungă sentință dată până acum unui oponent politic al lui Vladimir Putin, în timp ce Kremlinul își intensifică și mai mult represiunea implacabilă împotriva disidenței.

Într-un discurs final ținut în fața instanței săptămâna trecută, Kara-Murza a avut un ton sfidător, a refuzat să ceară instanței să îl achite și a declarat că își menține tot ceea ce a spus.

“Mă învinovățesc doar pentru un singur lucru”, a declarat Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani. “Nu am reușit să conving suficient de mulți dintre compatrioții mei și politicienii din țările democratice de pericolul pe care actualul regim de la Kremlin îl reprezintă pentru Rusia și pentru lume.”

Război în Ucraina, ziua 418. Mii de oameni s-au adunat duminică în centrul oraşului Praga pentru a protesta faţă de guvernul de centru-dreapta, pe care-l acuză că acordă prea mult ajutor Ucrainei și ignoră probleme economice ale ţării.

Cea mai mare scurgere de informaţii după WikiLeaks 2010

Cetăţenii nemulţumiţi au criticat guvernul lui Petar Fiala pentru creşterea preţurilor la energie şi alimente, după ce inflaţia a atins un nou maxim istoric, aproape 17%. Strigând „Demisia!” și „Rușine!”, protestatarii au fluturat bannere prin care cereau ieşirea Cehiei din NATO și instaurarea păcii în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Între timp, scurgerile de informaţii din materialele Pentagonului despre război continuă să apară în spaţiul public, în ciuda faptului că un agent al Gărzii Naționale în vârstă de 21 de ani, suspectat că a postat online documente secrete de informații militare, a fost prezentat sâmbătă în fața unui judecător federal din Boston.

Documentele clasificate aflate în centrul anchetei au fost postate pe site-ul de socializare Discord în luna martie sau chiar mai devreme, dar știrile despre existența lor nu au apărut până când New York Times nu a scris despre ele, ​​săptămâna trecută. Se crede că aceasta este cea mai gravă încălcare a securității de când WikiLeaks a publicat peste 700.000 de documente, videoclipuri și informații diplomatice în 2010.

ADVERTISEMENT

Acum, Associated Press și New York Times au publicat noi documente care dezvăluie scenarii americane pentru patru „cele mai rele opțiuni”, în războiul din Ucraina. Documentele includ o analiză a ceea ce s-ar putea întâmpla în cazul morții președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, ziua 418. Iată cele patru potenţiale scenarii:

Ucraina atacă Kremlinul

Unul dintre cele patru scenarii ipotetice descrie ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina ar ataca Kremlinul. Au fost identificate o gamă largă de implicații posibile. Ar putea exista o escaladare a conflictului, Putin răspunzând indignării publice prin lansarea unei mobilizări militare la scară largă și luând în considerare utilizarea armelor nucleare tactice, se arată în documente. În schimb, temerile populației l-ar putea determina pe liderul rus să încerce să negocieze o soluție.

ADVERTISEMENT

Administrația Biden ar fi deosebit de îngrijorată de un posibil atac ucrainean asupra Moscovei, deoarece ar putea provoca o escaladare dramatică, se mai arată în documente. Riscul unui astfel de atac al Ucrainei este unul dintre motivele pentru care Statele Unite au ezitat să furnizeze Kievului rachete cu rază mai mare de acțiune, scrie New York Times.

Putin concediază consilieri militari de top

Dacă președintele rus Vladimir Putin și-ar concedia principalii consilieri militari, acest lucru ar duce la o escaladare a conflictului, iar documentele sugerează că în acest caz liderul rus ar putea autoriza folosirea armelor nucleare tactice.

ADVERTISEMENT

“Acest lucru s-ar putea întâmpla doar în două situații – dacă oligarhii pun la îndoială procesul decizional al lui Putin și dacă nu reușesc să rezolve problema lipsei de muniție. Acesta este un scenariu care pare puțin probabil în acest moment”, se arată în documente.

Zelenski moare

Al treilea scenariu se referă la moartea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Dacă liderul de la Kiev ar muri, cel mai rău scenariu este că liderii europeni ar putea limita transporturile de arme, se arată în documente. Totuși, documentul indică faptul că „seniorul lider ucrainean” ar putea să-și „păstreze sprijinul intern și extern”. Deci ar exista un succesor, notează The New York Times.

Putin moare

Documentele menționează și un scenariu în cazul morții lui Vladimir Putin, dar New York Times nu a publicat detalii despre acesta. Ei spun că documentul conturează diverse scenarii posibile, fără a estima care ar putea fi cel mai probabil.

Mai mulți oficiali americani au spus în aceste zile că documentele scurse sunt „învechite” și în multe cazuri nu reprezintă evaluări actuale ale agențiilor de informații.

ADVERTISEMENT